Домашен козунак с вкусна плънка - да ви е сладкоНеобходими

...
Домашен козунак с вкусна плънка - да ви е сладкоНеобходими
Коментари Харесай

Козунак с орехово-какаова плънка

Домашен козунак с вкусна плънка - да ви е сладко

Необходими Продукти

● брашно - 520 г
● захар - 130 г + за поръсване
● квас - 20 г жива
● прясно мляко - 250 мл.
● жълтъци - 5 бр.
● сол - 1 щипка
● масло - 100 г
● свинска мехлем - 1 с.л.
● ванилия - 1 - 2 прахчета
● цитрусова кора - 8 линии, лимон и портокал
● олио - 5 с.л.
● ром - 1 капачка

Плънка


● белтъци - 5 бр.
● орехи - 200 г
● ром - 15 г
● захар - 70 г
● какао - 2 с.л. 100% натурално, на прахуляк

Начин на подготвяне

Загрейте млякото до 37 градуса температура. В 50 -60 мл от него разтворете маята, 5 г от захарта и 20 г от брашното. Разбъркайте на каша и оставете да шупне.

Разбийте леко жълтъците със солта и настрана разтопете на доста слаб огън маслото и свинската мехлем с ванилията.

В блендер пуснете да се смели захарта със цитрусовите кори (без бели части).

Пресейте 500 г брашно в купа и направете кладенче. В него сипете топлата, само че нe гореща лой (мас и масло), разрушените жълтъци, ароматизираната захар, 1 капачка ром, останалото мляко и най-после ферментиралата, шупнала кашичка с маята.

Замесете тестото по опция в кухненски робот или миксер с плъгини за тесто, тъй като на ръка ще ви лепне много и ще отнеме повече време и старания. Целта е да се меси дълготрайно - най-малко 10 минути, с цел да стане тестото еластично. Може да се прибавя още брашно, в случай че е нужно, само че не и прекомерно, с цел да не стане твърдо козуначеното тесто.

В процеса на месене добавяйте на всеки 2 минути по лъжица олио.

Оформете на топка и оставете в намазнена купа за 1 час в топло помещение. Купата покрийте със стреч фолио.

Бухналото тесто прихванете от единия край и изтеглете нагоре хубаво да се разпъне. Ще видите по какъв начин се отличават очевидно формираните конци. Прегънете, обърнете на 90 градуса и сторете същото и с другия край. След тази процедура оставете да почине 10 минути и повторете още 2 пъти, след което още веднъж почива за 30 минути.

През това време си подгответе плънката. За нея разбийте белтъците на сняг (от тях заделете малко за намазване накрая). Смелете орехите и захарта и смесете със какаото и рома.

Разбъркайте всички съставки, без да се стараете да не спадат белтъците. По-скоро би трябвало да се получи нещо като какаов крем.

Разделете тестото за козунака на две равни елементи. Върху намазнен плот разтеглете едната половина във форма на правоъгълник 35×20 см. Намажете с плънката оставяйки 2-3 см. от краищата. Положете от горната страна другата половина разтеглено в същите размери тесто и намажете с още, в случай че ви е останала плънка.

Завийте на руло, нарежете и подредете в тавичка с подобен диаметър 25-6 см. Моята беше малко по-малка и козунака потегли да излиза на открито при печенето, така че съобразете се с това.

Възможно е заради мекото тесто и множеството заряд този вид оформяне да ви е сложен, по тази причина може да изберете различен комфортен за вас метод. Ако желаете продълговата форма, използвайте такава с съдържимост 2 литра.

Оставете да втаса за следващ и финален път, до момента в който хубаво бухне, към 1 час. След това намажете с леко разрушения белтък и поръсете със захар, по избор леко навлажнена с алкохол.

Печете на 160 градуса ниска решетка за 10 мин, след това увеличете на 170 за още 30 минути. Ако от горната страна потъмнява доста, сложете слой алуминиево фолио.

Готовият козунак извадете от фурната и изчакайте 15 минути преди да отделите от формата.

Когато изцяло изстине козунака с шоколад, може да нарежете и поднесете.

От опит споделям, че на другия ден козунака с орехово-какаова плънка е още по-вкусен!

Да ви е сладко и прелестни празници!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР