Домашен хляб с киноа и квас - душичка е и

...
Домашен хляб с киноа и квас - душичка е и
Коментари Харесай

Хляб с квас и киноа

Домашен самун с киноа и мая - душичка е и постоянно си го хапваме още преди да е изстинал

Необходими Продукти

● киноа - 100 грама
● брашно - 260 грама, бяло пшенично
● вода - 200 мл
● олио - 2 с.л.
● мая - 100 г от пълнозърнесто брашно
● сол - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Натуралният мая се зарежда преди да се стартира със замесването на хляба. Оставя се да шупне за 2-3 часа.

От 100-те грама киноа се отделят 3-4 супени лъжици и се сваряват за 10-12 минути. Останалото количество от зрънцата се смилат на брашно.

В купа се пресяват двата типа брашно - от киноа и пшенично. Смесват се със солта и се прави кладенче, в което се сипва водата, лъжица олио и натуралния мая.

Замесва се тесто, като ръцете се намазняват с останалото олио, с цел да не лепне първоначално. След 10-15 минути месене би трябвало да се реализира гладкост и разтегливост, само че колкото повече месите тестото с мая, толкоз по-добре. Поръсва се и брашенце, в случай че е нужно.

Готовото тесто се оставя да шупва 8-9 часа, като най-добре да се замеси вечерта и да шупва цяла нощ. Помещението не би трябвало да е доста топло и купата се покрива с забрадка или фолио.

На другата заран тестото с мая би трябвало да е бухнало добре и дори нараснало съвсем три пъти размера си. Премесва се още веднъж със сварените зрънца киноа и се оформя на топка. По предпочитание се вършат сечения по повърхността с изострен нож и се поръсва с брашно.

Оформеният самун се поставя в тавичка и се оставя да втаса и усили размера си този път за 2-3 часа, взависимост от силата на домашния мая.

Пече се в авансово загрята фурна, в началото на 200 градуса 15 минути, след това температурата се понижа до 180 градуса за още към 30 минути.

Хлябът е подготвен, когато при почукване по коричката издава тон на кухо.

Изпеченият домакински самун с мая и киноа се оставя да изстине изцяло върху решетка и тогава се нарязва на филийки.

Няма нищо по-хубаво от същински самун с естествен домакински мая!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР