Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си. За това

...
Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си. За това
Коментари Харесай

Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си, предупреждава БНБ

Домакинствата може да стартират да теглят депозитите си. За това сигнализираха от Българската национална банка.

" За никого не е прелестно и не е обикновено, въпреки всичко това са спестявания, които са с избрани цели или на предпазване. Това е развой, който тече към този момент повече от година. Продължаваме да сме в безспорна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България идващите месеци и напълно рефлектира върху приходите, харченията и спестяванията на хората ", съобщи икономистът Пламен Иванов в студиото на " България заран ".

Той означи, че сега популацията изпитва компликации да си обслужва заемите и всекидневието като прибягва към спестяванията, в случай че има такива.

" Финансовите пазари, финансовите пазари демонстрират стабилизация, прогнозируемост отсега нататък. Има ясни процеси за възобновяване на стопанските системи. Когато и Китай още веднъж влезе на икономическата и на финансовата карта на света, нещата в световен аспект стартират да получават по-нормален тип, като че ли излизаме от тези неустойчивости, пандемии и непредвидимост ", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът акцентира, че за жалост, в България стабилизирането ще пристигна малко по-бавно, тъй като, в случай че световните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, в този момент поради политическата рецесия ще ги забележим след към 2 години. А инфлацията даже и в България към този момент е овладяна на равнище напредък, макар че персоналното оцеляване към момента е несигурно.

" Вдигането на лихвите е естествен развой, който към този момент се следи от половин година и в Щатите, и в Европа, надлежно в България заради политическата неустойчивост ние действаме по-късно. В България също подвигнаха лихвите с 3-4 месеца по-късно от ЕЦБ и равнището за повдигане е малко, тъй че да не се усети пряк резултат върху контрола на инфлацията и на инфлационните процеси, тъй като инфлацията единствено с повдигане на лихвите няма да я преборим ", сподели Иванов.

Според него инфлацията в България се употребява повече за политическо говорене, в сравнение с за следене на протичащото се, а на пазара има голяма далавера, която не може да се управлява заради неефективна администрация. Иванов добави, че потребителят изпитва компликация да си обслужва ежедневните покупки, да възнамерява почивки, камо ли да възнамерява някаква инвестиция и спомагателна рентабилност.

" По-голямата стъпка е направена, че инфлационните процеси към този момент стопираха да подскачат фрапантно, с цел да могат да тръгнат цените, в случай че не да падат, то най-малко приходите ни да порастват дотам, че да можем да се оправим на ежедневна или месечна база ", посочи Иванов.

Притесненията на икономиста са свързани с въвеждането на еврото и закръглянето на цените, тъй като хората ще обвинят въвеждането на еврото с комерсиална далавера. " Виждайки, че от юни-юли би трябвало да стартираме да демонстрираме двойните цени, в случай че желаеме 2024 година да въведем еврото, ние не сме подготвени за този стадий. Потребителят въобще не е подготвен за този стадий. Той ще тръгне да съпоставя приходите, цените. Ще настъпи боязън, което ще бъде за сметка на приемането на еврото ", безапелационен е Иванов.

Той изясни, че от разнообразни институции още преди година е направена ясна стратегия по какъв начин да се случи целият развой за прекосяване към евро, само че политическата обстановка в България не разрешава равномерен преход.

" Трябва да има ясна институция, която да дава отговор за това по какъв начин ще се закръгля, кой носи отговорност. В противоположен случай става спекулативното говорене на база страховете на хората ", акцентира Иванов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР