Домакините на Мондиал 2018 представиха официалната топка за световното първенство,

...
Домакините на Мондиал 2018 представиха официалната топка за световното първенство,
Коментари Харесай

Футболната история от „Тиенто“ и „Т-Модел“ до „Телстар 18“

Домакините на Мондиал 2018 показаха формалната топка за международното състезание, което ще се организира в Русия след към половин година. Шампионатът ще се играе в интервала 14 юли – 15 юли 2018 година, а футболистите ще ритат с „ Телстар 18 “ - новият артикул на „ Адидас “. На представянето в Москва участваха петима известни футболисти, които са ставали международни първенци в последните пет международни шампионати – Зинедин Зидан (1998), Кака (2002), Алесандро дел Пиеро (2006), Шаби Алонсо (2010) и Лукас Подолски (2014).

 Германският производител „ Адидас “ е снабдител на формалните топки за международни шампионати от 1970 година. Тогава на международното състезание в Мексико се играе с първият „ Телстар “, който е изменен, само че не по дизайн и название за Мондиал'74.

Идеята за един формален снабдител на топки за международни шампионати се появява по време на международното състезание в Чили през 1962 година. Тогава има доста проблеми и недоволства от предоставеното от уредниците кожено кълбо. Топката „ Крак “ е създадена от чилийска компания.

Още в мача на откриването (Чили – Швейцария 3:1) съдията британският арбитър Кен Астън не остава удовлетворен от кълбото и приканва за даване на европейска топка и с нея се играе през втората част. По време на самото състезание се употребяват разнообразни марки, като отборите от Стария континент нямат доверие на топките на чилийските производители.

 Така през 1963 година „ Адидас “ създава първата си топка „ Сантяго “. На международното състезание през 1966 година се играе с британско кожено кълбо, само че има и неофициална топка, създадена от немската компания за спортна екипировка (на фотографията вляво).

На европейското състезание през 1968 година „ Адидас “ показва „ Телстар “. Топката е направена от 32 кожени части – бели шестоъгълници и черти пентагони. Този дизайн се назовава „ Топка на Бъкминстър “. Носи името на американския проектант Ричард Бъкминстър, който употребява шестоъгълници, пентагони и триъгълници, с цел да пресъздаде кълбовидна форма. Първата топка с подобен дизайн е създадена от датската компания „ Селект “ през 1962 година.

През 80-те години на ХХ век стартира налагането на футболни топки от синтетични материи. Първото изцяло синтетично футболно кълбо на международни шампионати е „ Ацтека “, употребена на Мондиал'86, макар че синтетичните топки се появяват още през 60-те години. В последните години за производството на футболни топки се употребяват високотехнологични материали, само че дизайнът с 32 части остава най-вече неизменен. „ Адидас “ в последните години го загърби и постанова понижаване на съставните елементи на кълбовидната форма.

ТОПКИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ПЪРВЕНСТВА
  Мондиал'30 (Уругвай) - На финала са употребявани две разнообразни топки поради спор сред Аржентина и Уругвай. Аржентинците дават лично кожено кълбо „ Тиенто “ (12 кожени части и връзки на дупката за слагане на плондира) за първото полувреме и водят с 2:1 на почивката (лявата снимка). През втората част се играе с уругвайска топка „ Т-Модел “ (11 части с връзки) и „ селесте “ печели финала с 4:2.

 Мондиал'34 (Италия) - Играе се с създадена от римска фабрика топка „ Федерале 102 “, която е направена от 13 кожени части и има връзки.

 

 

 Мондиал'38 (Франция) – Домакините дават направена в Париж топка „ Ален “, ушита от 13 кожени части и с бели памучни връзки.

 

 

 Мондиал'50 (Бразилия) – Бразилската компания „ Супербол “ създава топката „ Дупло Т “, която е първата без връзки. Вместо това има изобретение. На кожената повърхнина от 12 части има винтил, откъдето топката може да бъде напомпана.

 

 Мондиал'54 (Швейцария) - „ Кост Спорт “ от Базел създава топката „ Суис Уърлд Чемпиън “, която е първата, употребена на международни шампионати, направена от 18 кожени части.

 

 Мондиал'58 (Швеция) – Домакините дават 102 разнообразни топки, а жури от четирима футболни съдии, назначени от ФИФА, избира „ Топ Старт “. Коженото кълбо е създадено от шведска компания и е направена от 24 кожени части.

 

 Мондиал'62 (Чили) – Организаторите дават топката „ Крак “, направена от 18 кожени части. По-нагоре към този момент описахме за проблемите с чилийското кожено кълбо.

 

 Мондиал'66 (Англия) – Домакините вършат проби от продуктите на разнообразни компании и се стопират на „ Челъндж 4-стар “ на компанията „ Слазинджър “. Топката е направена от 25 кожени части, като има разновидности в оранжево и жълто.

 

 Мондиал'70 (Мексико) – Първата топка, предоставена от „ Адидас “ - „ Телстар “. Германската компания е определена от ФИФА за формален снабдител и това съдействие продължава до през днешния ден. Топката е направена от 32 кожени части в черно и бяло, само че „ Адидас “ дава единствено 20 бройки. Така по време на шампионата са употребявани още кафяви и бели топки.

 Мондиал'74 (ФРГ) - Топката „ Телстар Дурласт “ е сходна на тази от предходното международно състезание, само че златистите букви са сменени от черни. Главното изобретение е полиуретановото покритие, което прави топките по-здрави и водоустойчиви.

 

 Мондиал'78 (Аржентина) - „ Адидас “ основава „ Танго “. Топката софтуерно е същата като тази от Мондиал'74. Разликата е, че 20-те черни части са сменени от бели с триъгълни шарки, които основават оптичната заблуда за 12 идентични кръга по повърхността. „ Танго “ въодушевява дизайна на топките за идващите пет международни шампионати.

 Мондиал'82 (Испания) – „ Танго Еспаня “ е последната най-вече кожена топка, употребена на международни шампионати. На шевовете се появява гумено покритие, което още повече покачва водоустойчивостта на топката.

 

 Мондиал'86 (Мексико) - „ Ацкета “ е първата топка от синтетични материали, което е еднообразно добра за потребление и на твърди и мокри терени. За първи път при дизайна са употребявани претекстове от историята на домакина на международното състезание. В черните триъгълни шарки са изобразени претекстове на ацтеките.

 

 Мондиал'90 (Италия) – На шампионата се играе с „ Етруско “. В шарките има изображения на лъвове в етруски жанр и други претекстове от същото изкуство. За първи път на топките е сложена вътрешна черна полиуретанова пяна.

 

 Мондиал'94 (САЩ) – Дизайнът на „ Куестра “ е въодушевен от галактическите технологии и фантазията за подчинение на звездите. За първи път на топки за международно състезание се употребява слой от полистиренова пяна.

 

 Мондиал'98 (Франция) – Първата многоцветна топка на планетарни шампионати. „ Триколоре “ в синьо, бяло и алено – цветовете на френското знаме. В шарките има изображения на петел – националният знак на Франция. Сред нововъведенията са и нова технология при полагане на шарките и синтактична пяна.

 Мондиал 2002 (Япония и Южна Корея) – Промяна в дизайна за първи път от 1978 година. „ Фивърнова “ има огромни шарки, на които им изрисувани типичните за азиатската просвета огньове. Топката има усъвършенствани качества и експедитивност при полет, което провокира огромно неодобрение на вратарите, които би трябвало да трансформират навиците си при посрещането на удари. Според тях топката има непредвидим полет и е сложна за хващане.

  Мондиал 2006 (Германия) – Загърбена е формата от 32 части. „ Тиймгайст “ е от 14 части, които за първи път не са зашити едно за друго, а залепени. Новият дизайн прати топката по-сферична. За първи път за финала на международно състезание има друга цветова гама на топката.

  Мондиал 2010 (ЮАР) – За първото международно състезание в Африка е изработен и нов дизайн. Броят на частите още веднъж е понижен. „ Джабулани “ има едвам осем обособени части, които за първи път са огънати машинно в нужната форма за възстановяване и постигането на по-сферична форма. Отново за финалната среща има обособен дизайн и настрана име „ Джобулани “ от употребяваното в ЮАР редуциране Джобург за Йоханесбург.

  Мондиал 2014 (Бразилия) – За първи път името на топката е определено посредством гласоподаване от почитателите - „ Бразука “. Над един милион дават своя избор при установяване на названието. Топката е направена от едвам шест части, които са термично огънати.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР