Долната камара на полския парламент одобри законопроект, който предвижда затвор

...
Долната камара на полския парламент одобри законопроект, който предвижда затвор
Коментари Харесай

Затвор грози онези, които наричат бившите нацистките концлагери в Полша "полски лагери на смъртта"

Долната камара на полския парламент утвърди законопроект, който планува затвор за засегнатост на полската нация, в случай че тогавашните нацистки концлагери на окупираните полски земи по време на Втората международна война бъдат наричани "полските лагери на гибелта ", съобщи Асошиейтед прес.

През последните години изразът "полски лагери на гибелта ", под които се имат поради Аушвиц и други нацистки лагери, е бил употребяват в задгранични медии, на което Варшава реагира с остро неспокойствие. Много огромни интернационалните новинарски организации и медии схващат полската сензитивност по въпроса и са забранили този израз, само че той се появява понякога, даже в изявления на политици.

Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама го употребява през 2012 година, което провокира отвращение в Полша. Много поляци се притесняват, че потреблението на сходна дефиниция кара някои хора, изключително от младите генерации, да вършат неправилния извод, че Полша е обвързвана по някакъв метод с ръководството на лагерите.

Новият закон, който би трябвало да бъде утвърден и от Сената, и от президента, планува до три години затвор за такива случаи. Критици обаче считат, че приложението му отвън Полша ще бъде невероятно, а в самата Полша ще има сдържащ резултат при историческите диспути, накърнявайки свободата на изложение. В закона се прави изключение за научните проучвания, само че съперниците му все пак считат, че има опция за корист със закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР