Доктор Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Туречи, двама германци

...
Доктор Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Туречи, двама германци
Коментари Харесай

Кой е дрийм тиймът зад ваксината на Пфайзер

Доктор Угур Шахин и неговата брачна половинка Йозлем Туречи, двама германци с турски корени стоят зад водещата ваксина, която би трябвало да се оправи с Covid-19, написа в. " Ню Йорк таймс ". Американското издание показва, че немската компания Бионтек (BioNTech), учредена от двамата учени Шахин и Туречи, е обединила напъните си с американската Пфайзер (Pfizer) за основаването на ваксина, чиято успеваемост, както бе оповестено тези дни, е над 90 %.

Британският вестник " Гардиън " също отделя уместно място на Шахин и Туречи, като ги назовава " дрийм тийма " зад имунизацията против ковид и акцентира тяхната невзискателност. Британското издание цитира Шахин, че имунизацията е победа на нововъведенията, науката и световното взаимно изпитание, което " да се надяваме ще помогне на света да си върне възприятието за нормалност ".

" Ню Йорк таймс " напомня по какъв начин преди две години доктор Угур Шахин е взел думата на конференция в Берлин и направил смела прогноза пред зала, цялостна със експерти по заразни заболявания. Тогава доктор Шахин декларирал, че неговата компания може да успее да употребява mRNA технология, с цел да създаде бързо ваксина, при положение на световна пандемия.

По това време доктор Шахин и компанията му Бионтек са малко познати отвън дребния свят на европейските биотехнологични старт-ъп компании. Шахин основава дружно със брачната половинка си Йозлем Туречи Бионтек, която се е съсредоточила върху създаването на лекуване против рак. Дотогава компанията не е предложила собствен артикул на пазара, а Covid-19 още не съществува.

Думите на доктор Шахин обаче се оказват оракулски. В понеделник Бионтек и Пфайзер оповестиха, че имунизацията против ковид, основана от Шахин и неговия екип, е над 90 на 100 ефикасна при доброволци. Това може да е началото на края на Covid ерата, сподели доктор Шахин през вчерашния ден в изявление за " Ню Йок таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР