Докога ще работят топлоелектрическите централи в комплекс „Марица Изток“ и

...
Докога ще работят топлоелектрическите централи в комплекс „Марица Изток“ и
Коментари Харесай

Бъдеще под въпрос: Животът на местните зависи от работата на "Марица Изток" и Мините


Докога ще работят топлоелектрическите централи в комплекс „ Марица Изток “ и мините, които обезпечават въглищата за тях? Този въпрос е на дневен ред пред хилядите работещи в района на Стара Загора. Една бъдеща промяна на стопанската система там би се отразила най-много в двете градчета, които са най-близо до комплекса – Раднево и Гълъбово.

Снимка: bTV

Семейство Мишеви от Раднево се устоя от заплатата на Христо, който е един от близо 7-те хиляди служащи на „ Мини Марица изток “. Работните заплати в комплекса са относително високи, а обществените придобивки – великодушни. Националната статистика сочи, че област Стара Загора се подрежда на пето място по междинна работна заплата в България – 1520 лв.. Откъде другаде могат да идват средствата на фамилията.

„ Ще търсим някакъв различен вид, дори не знам тъкмо какво ще е по принцип, нямам никаква концепция “, сподели Христо Мишев.

Те са постоянни гости на близкия магазин за хранителни артикули. Бизнесът сега върви.

„ Основно приходите на хората, които работят в района, идват от мините и това е огромна част от популацията “ изясни Диляна Димитрова
юрист-консулт на магазин за хранителни артикули.

Снимка: bTV


15 000 души работят в комплекс „ Марица изток “, в който се включват и четирите топлоелектрически централи. За съпоставяне цялото население на двете общини, в които е ситуиран, е 18 000. Катерина е пенсионерка, грижи се за внучката си и е обезпокоена основно за младите.

„ Все някакъв излаз ще търсим, само че нека да не се случва. Дано не се случва да се затворят централите, споделят и други поданици на Раднево и Гълъбово “, споделя Катерина Стоянова.

„ Ние не сме срещу това да се построяват нови фотоволтоични централи, ние сме за това да работи комплекса „ Марица изток “, тъй като той е потвърдил във времето и в този момент още повече, че той е нужен “, счита Михаил Михайлов, регионален координатор на КТ „ Подкрепа “.

Снимка: bTV


Десетки хиляди са и непряко заетите в производството на електрическа енергия. Хората не са доста наясно какво ги чака и по кое време.

„ Поколението до 30 до 40 години има опция за работа и към момента е търсено, само че хората, които са към този момент от 50 и над 50-годишна възраст, мисля, че доста мъчно ще се котират “, споделя Михайлов.

Работата на въглищните централи би трябвало да бъде трансформирана поради европейските цели за понижаване на нездравословните излъчвания. Според последните решения цялостна декарбонизация в електроенергийните системи на страните членки би трябвало да бъде реализирана до 2050 година

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР