Докладът за националната сигурност на кабинета, в който Русия е

...
Докладът за националната сигурност на кабинета, в който Русия е
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха на тема: Заплаха ли е Русия за България?

Докладът за националната сигурност на кабинета, в който Русия е избрана като външна опасност за България, провокира яростни разногласия сред депутатите от другите парламентарни групи. Документът, който стана следващата " ябълка на раздора " в Народното събрание, влиза през седмицата за разискване първо в парламентарните комисии, а след това и за гласуван в пленарна зала.

Българска социалистическа партия дефинира отчета като " следващата некомпетентност на държавното управление ", а Станислав Стоилов от " Обединени патриоти " (Атака) го назова " натовска нелепост ". Според някои медии документът щял да докара до скандал и опълчване с Русия.

Цветанов: Нещата са казани с същинските им имена

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и партиен заместител на Бойко Борисов обаче не е на това мнение. На конференция в Народното събрание той съобщи, че текстовете на Доклада за положението на националната сигурност " по никакъв метод не основават причина за опълчване ".

" Това, което мога да заявя изрично, е, че сме задоволени от това, че се посочват нещата с същинските им имена. Може би повече се вади като подтекст от написаното, в сравнение с цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в отчета има за анексирането на Крим, за изострените връзки сред Европейски Съюз, Русия, НАТО и за осведомителната война, която се води, а тя постоянно е обвързвана и с предпоставките за доста подправени вести ", разяснява Цветанов, представен от Дневник.

Той прикани кореспонденти и депутати да се срещнат с текстовете на отчета. Цветанов подсети за това, което се случи в изборите в Съединени американски щати, във Франция, президентската акция в България.

" Знаете, че имаше доста подправени вести, добре планувана акция за дискредитирането на Европейски Съюз и надали не, че той е нездравословен за България и стратегическото партньорство със Съединени американски щати е нездравословно за Европейски Съюз ", добави той.

" Обединени патриоти " разединени за Русия

Според Милен Михов от " Обединени патриоти " " не може да си затваряме очите през опасността ". " Засиленото военно наличие на Русия в Черноморския басейн и повишаването на военните сили на Руската федерация съставляват безспорно нещо обезпокоително по отношение на българската национална сигурност ", сподели депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Според него отчетът в частта за Русия " доста искрено и правилно отразява заканите за националната сигурност, които съществуват в района и фактора Русия в тази посока ". Михов счита, че изострените връзки сред Европейски Съюз, НАТО и Русия не могат до доведат до различен извод, с изключение на повишаване на опасността за националната сигурност.

" В отчета се споделя ясно за засилените опити на Русия да образува сфери на въздействие, в това число и в България, посредством разнообразни стопански, политически и културни средства ", съобщи представителят на войводите.

Според него тези обстоятелства обективно отразяват действителността и не можем да си затваряме очите пред тези закани. " Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на действителни военни и стопански закани към националната сигурност ", сподели още Михов. И посочи, че " в България НАТО има надалеч по-малко наличие, в сравнение с Русия в Черноморския басейн ".

" Подчертавам, че никой от " Обединени патриоти ", нито от нашите сътрудници, не е поставял под подозрение положителните връзки с Русия. Такъв извод не е произтичал от отчета ", заключи той.

Логично, обаче от партията на Волен Сидеров, която е отявлено русофилска, не споделят мнението на войводите по отношение на съветската опасност за националната ни сигурност.

Българска социалистическа партия: За следващ път демонстрираме некомпетентност

" Не имам вяра констатациите в отчета да утежнят връзките сред България и Русия. Това, което ще стане, е, че за следващ път ще покажем некомпетентност ", сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия в Народното събрание Антон Кутев.

" Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в слагането на ясни основи на връзки. Не съм уверен, че сега те са равностойни сред България и Русия. Ние прекомерно надалеч стигаме с констатациите ", счита депутатът от левицата.

Според него това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме положителни отношение с Москва, не значи, че се отхвърляме от евроатлантическата посока на България. " Напротив, можем да бъдем мост на тези международни сили с Русия ", предложи социалистът Кутев.

ГЕРБ: Чудесен отчет за действителната хибридна война

" Чудесен отчет, който най-сетне уточни един от огромните проблеми на България – хибридната война ", съобщи депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Той даде образец, че в един от отчетите на Софийския градски съд преди няколко месеца са оповестени имената, наказателните каузи и разрешенията за СРС, които ДАНС е желала от съда за извършване на законни СРС-та по отношение на съветски търговски представители и други представители на съветската федерация.

Шефът на групата на ГЕРБ Цветанов пък напомни за съветската хибридна война против западните демокрации, както и на българските президентски избори:

" Всички сме очевидци, че това, което се случи в изборите в Съединени американски щати, във Франция. Разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската акция. Знаете, че имаше доста подправени вести, добре планувана акция за дискредитирането на Европейски Съюз и надали не, че той е нездравословен за България и стратегическото партньорство със Съединени американски щати е нездравословно за Европейски Съюз. Това са тематики, които са общоизвестни и не би трябвало да даваме чак толкоз значение. Трябва да бъдем задоволително осведомени, с цел да можем да противодействаме на сходни странични въздействия, които могат да дестабилизират сигурността в района ", сподели той.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР