Докладът на Независимият орган за публичните приходи в Гърция показва

...
Докладът на Независимият орган за публичните приходи в Гърция показва
Коментари Харесай

Данъците в Гърция увеличават приходите, но на гърба на гражданите

Докладът на Независимият орган за обществените доходи в Гърция демонстрира 9% нарастване на приходите от Данък добавена стойност и други налози. Цифрите удостоверяват данъчната тежест върху жителите, защото демонстрират, че събирането на налози през първото тримесечие на 2024 година надвишава задачите с съвсем 600 милиона евро.

Това е резултат от отчета на Органа за развиването и вариациите на данъчните доходи през март 2024 година

В същото време държавното управление отхвърля да понижи налозите, като акциза върху горивата - до момента в който цената на бензина доближи 2 евро за литър - и налога върху добавената стойност (ДДС) върху храните, осведоми  кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според данните общите доходи от налози възлизат на 14,84 милиарда евро, което е с 9,07% повече от съответния интервал на 2023 година, когато приходите са били 13,6 милиарда евро. Степента на реализиране на задачата за първото тримесечие на 2024 година е 104,2%, като задачата е сложена на 14,24 милиарда евро.

Увеличението на общите доходи през обсъждания интервал, възлизащо на 1,23 милиарда евро, се дължи основно на нарастването на налога върху приходите и налозите върху стоките и услугите.

Това нарастване идва главно от налозите върху стоките и услугите, които са най-голямата категория налози с дял от 56% в общите данъчни доходи през обсъждания интервал.

Това нарастване се дължи главно на нарастването на приходите от Данък добавена стойност. Това нарастване е обвързвано с нарасналата икономическа интензивност през последното тримесечие на миналата година.

Според бюлетина на ЕЛСТАТ за март 2024 година за тримесечните национални сметки, които включват краткотрайни данни, брутният вътрешен артикул (БВП) в обемно изражение се е нараснал с 1,2% през 4-то тримесечие на 2023 година в съпоставяне със съответното тримесечие на 2022 година

Освен това върху приходите на тази категория се отразяват и инфлационните феномени, регистрирани през обсъждания интервал.

През месец март общите данъчни доходи възлизат на 3,53 милиарда евро, което е спад от 2,34% в съпоставяне със съответния месец на 2023 година, когато приходите възлизат на 3,62 милиарда евро. Степента на реализиране на задачата за март 2024 година беше 93,164%, до момента в който задачата за този месец беше 3,79 милиарда евро.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР