Докладът е подаден на 20-ти октомври тази година след проверка

...
Докладът е подаден на 20-ти октомври тази година след проверка
Коментари Харесай

Избухна COVID-19 във фермата за норки до Стара Загора

Докладът е подаден на 20-ти октомври тази година след инспекция на Българската организация по сигурност на храните, която дотук открива 98 заболели от вируса животни измежду 70 000-те, които населяват фермата. Припомняме, че въпросната плантация за норки нашумя през последните години около голям брой следствия, включително излъчените през 2022 в народен ефир кадри на организация „ Невидими животни ”, разкриващи ужасяващи условия, в които се отглеждат животните, както и нечистотия и ниски ограничения за биосигурност. 
Случаите на COVID-19 при норките не са необичайност – например в Гърция през 2020 година, както и в Дания през 2021 година, което наложи умъртвяването на всички животни от типа и затварянето на фермите за норки в цялата страна. Докладвани са случаи на инфектирани с вируса норки допълнително от 480 известни ферми за кожи в 12 страни, включително огнища в Италия през 2022 година и в Полша през януари 2023 година
Подобно на хората, норките са податливи на болест от COVID-19, без да демонстрират признаци, като по този метод могат да бъдат преносители на заболяването. Избягали животни могат да предадат вируса на диви популации, евентуално насърчавайки огнища и отвън фермите. Тревожен факт е, че норките са способни да предават на хора и мутиралата форма на вируса – това е документирано в минимум 6 страни все още.
„ Освен опасност за биоразнообразието на страната ни, фермата за норки съставлява и сериозен риск за здравето на хората. Животните в нея могат да се заразяват и да придвижват нови разновидности на вируса, включително към хора, като по този начин слагат началото на ново огнище от болестта в България. Като организация, която нееднократно е заемала позиция по отношение на фермите за кожи, включително и на равнище Европейски Съюз, от „ Невидими животни ” се свързахме с БАБХ, с цел да следим случая и да пожелаваме достъп до социална информация със значителност като тази. ”, показа Елиа Тилева, деятел от организацията.
Припомняме, че единствено преди година Европейската гражданска самодейност „ Европа без кожи ”, целяща възбрана на фермите за кожи в цяла Европа, събра широката поддръжка на над 77 хиляди български жители, заявявайки ясно публичната позиция по въпроса. 
През последните две десетилетия повече от 25 държави гласуваха за възбрана на развъждането на животни за скъпи кожи, не разрешиха развъждането на някои типове или вкараха строги разпореждания, които дейно ограничиха практиката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР