Доклад от Грийнпийс - България очертава нуждата от строго защитени

...
Доклад от Грийнпийс - България очертава нуждата от строго защитени
Коментари Харесай

Доклад от Грийнпийс: Има нужда от строго защитени морски зони в Черно море.

Доклад от " Грийнпийс " - България обрисува потребността от строго предпазени морски зони в Черно море.

" Това са строго предпазени морски зони, по-строго предпазени от това, което имаме в България - не се позволява никаква активност - лов на риба, рандеман на каквото и да било, действително е като резерват ", изясни координаторът на " Грийнпийс " за България Мартин Томов.

Той даде образец за нарушавания на възбраните, които съществуват и сега - като в региона на Маслен нос.

" Извършва се дънно тралене, което е нездравословно за морската екосистема, огромни мрежи изравят всичко там, огромна част от дъното е нарушено от тази процедура, която е неразрешена ", уточни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Томов напомни, че морският живот е под повърхността, която виждаме. А изискванията в Черно море са такива, че животът е по-близо до брега, в първите 100-200 метра, в сравнение с в останали морета.

В България има един морски резерват, който е разгласен за подобен през 1941 година

" Не са извършени проучвания, с цел да се види какъв брой би трябвало да се отбрани. Технически има под 1% предпазена черноморска зона у нас ", посочи представителят на " Грийнпийс ".

Той е безапелационен, че Черно море с всяка година е все по-застрашено.

" След войната в Украйна има много промени в екосистемата. Най-първият резултат - делфините трансформираха своето държание, бяха видяни доста изхвърлени мъртви тела на делфини в румънски и български води след войната. Газов план в Румъния също доста ще заплаши екосистемата ", акцентира Томов.

Той разяснява като нещо всекидневно позеленяването на Черно море:

" Получава се поради фитопланктона, който пораства поради субстанции, които се изхвърлят в морето, запушва останала част от живота в морето, лимитира местата, в които морските типове могат да оцеляват. Хубавото при морето е, че има способността да се самопречиства ".

В момента се събира подписка в петиция за оповестяване на строго предпазени морски зони в Черно море. Очакванията са до 4-5 месеца тя да бъде импортирана в Народно събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР