Доклад от бившия директор на дирекция Летателни стандарти в Главна

...
Доклад от бившия директор на дирекция Летателни стандарти в Главна
Коментари Харесай

ШОКИРАЩ ДОКЛАД: Вдигат ли незаконно самолети български стюардеси?

Доклад от някогашния шеф на дирекция " Летателни стандарти " в Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГВА) кап. Тодор Пенев, възложен на редакцията на Lupa.bg, откакто с него са се срещнали депутати от транспортната комисия през 2022 година, разкрива страшни пробойни в авиосигурността на страната във връзка с надзор върху качествата на летатлния състав на гражданската авиация. 

Документът е от началото на м. май 2022 година - тъкмо 4 месеца преди да се развие извънредно рисковата обстановка във въздуха със аероплан Боинг 737 на българската авиокомапния " Електра Еъруейз " сред Катания и Палермо, за която медията ни единствена ви осведоми. На 5 септември предходната година машината с близо 200 души на борда е била на косъм от това да се разбие в Сицилия преди трансферния полет за Тенерифе поради неумелост на българския екипаж и жестоки пропуски в контрола и образованието на нашите водачи, в това число и тяхното узаконяване - точно заради редовно неглижиране на проблемите в самата ГВА. 

Капитан Пенев разказва серия от дейности и бездействия на политиците във връзка с стягането на ограниченията в дирекцията. И разкрива, че

България е била и е на път да бъде сложена в забранителния лист от отрасловата европейска организация поради редица отчети, описващи проблемите у нас, на които до момента никой не е обърнал внимание, включително и последните няколко министри на превоза. 

Ето защо сигнализира опитният специалист, " скъсал " и един от водачите, освен това двукратно, от въпросния злополучен полет за Палермо преди този момент на тренажор. И до момента не е ясно кой въпреки всичко е издал лиценза му да лети след двата неуспеха пред сертифициращия инструктор, както и по какъв начин е бил позволен до борда на машина, за която не е извършен така наречен курс за разлики в приборите в кабината. 

" Като шеф на отдел и шеф на дирекция в Групово дело " ГВА " имам непосредствени усещания за структурата, стила на работа и компетенциите за другите звена в нея като Национален способен орган (НКО) в региона на гражданското въздухоплаване ", прави уточнението дългогодишният специалист в отчета си за настоящото положение на потенциала и фрагментите в дирекцията. И припомня, че понятията въздухоплаване и авиационна сигурност са постоянно неразривно свързани, както и че авиационната сигурност е крайъгълен камък на всички системи в света. 

" Поради систематични регулаторни и надзорни пропуски от страна на ГВА и нарушено взаимоотношение с авиационната промишленост през последните 7 години (от 2015 до 2022 г.) вследствие на 7 авиационни катастрофи живота си изгубиха 13 български жители, като 9 от тях - при 4 случая единствено за два месеца през 2019 година ", отбелязва кап. Пенев. 

Той разкрива записка на изпълнителния шеф на Европейската организация по сигурност Патрик Ки от визитата му в България през 2015 година, когато се среща с представители на промишлеността, ГВА и държавното дружество " РВД ", че е извънредно угрижен от обстановката в страната и че разпознатите нередности от поверения му орган биха имали съществени последици за България. 


Патрик Ки, шеф на EASA

" Сподели, че е изпитал огромно неспокойствие, когато в едно от съвещанията на управителния съвет на Европейската организация, Европейска комисия е предложила включването на точка в дневния ред по отношение на разглеждането на опцията България да бъде добавена в забранителния лист на въздушните превозвачи, опериращи в рамките на Европейски Съюз.

По отношение на знаците SАFA (които се калкулират чрез реализираните инспекции от инспектори от европейската организация върху работата на инспекторите в НКО), България заема 27-о място от 31 страни, членуващи в EASA. 

Ако се вземат под внимание индикаторите за авиационна сигурност на ICAO (които обгръщат всички авиационни действия в 56 държави), България отива на 43-о място със своите 68,42%. За съпоставяне, междинната стойност на тези индикатори за страните в Африка е 68,28%, за Европа - 77,16%, а за Северна Америка - 98,2%. По изчисленя на европейската организация, България заема второ място в Европейски Съюз по най-лоша успеваемост, след Унгария. 

Скоро страната ни може да бъде включена в забранителния лист, а това би означавало злополука. И поради това господин Ки предложи европейската организация и България да предизвикват СПЕШНИ дейности за възстановяване на успеваемостта в авиационната сигурност ". 

Нещо повече, шефът на европейското звено обществено е декларирал отчаяние от обстоятелството, че всякога, когато евроинспектори посетят България, следят нови и нови проблеми, които произтичали от ниските равнища на подготвеност и професионализъм на работещите фрагменти в структурата на НКО. 

Затова и Пенев се обръща редовно към министрите на превоза по въпроса с назначението на хора без експертиза да се оправят с минимизирането на тези условия и връщането на комптентността на най-високо равнище. 

За кого става въпрос и кой движи де факто българската гражданска авиация? 

Посочват се съответно имената на няколко души, виновни за печално ниските резултати в областта на авиационната сигурност при гражданските полети у нас: 

1. Катя Кирина, която е назначена за контрольор, без да има удостоверение за авиационен личен състав, а вместо това единствено е приключила научен курс за кабинен личен състав. 

2. Юлиян Милушев - чието име е известно в средите поради групи нарушавания в летателната дисциплинираност, отнети инструкторски права, както и поради даването на ръководство на аероплан на стюардеси - да изхвърчат и кацат с пасажери на борда, за което са налични и съответните документи. 

3. Боян Петков - някогашен боен водачи, катапултирал заради негова, жестоко позволена неточност в ръководството на техника за пилотиране и без нито един ден опит в Гражданското въздухоплаване.  

Там обаче участва и името на Георги Гвоздейков- някогашния народен представител от " Продължаваме промяната ", понастоящем началник на държавното сдружение HEMS, което би трябвало да обезпечи въздушните коли за спешна помощ.

Според данните на капитан Пенев той пък не разполага с минималния опит от 3 години за контрольор " Летателна валидност ". Освен това бил и погрешно позволен до конкурс за шеф на дирекция " летателни стандарти ", до момента в който към момента е на банката си в Народното събрание и е зам.-шеф по това време на транспортната комисия в институцията. 

Дългогодишният специалист припомня, че има съответни условия за назначението на инспектори в ГВА, като те освен би трябвало да имат висше обучение и следдипломна подготовка, да имат годно удостоверение за дееспособност за водач, само че и да имат професионален опит в летателнатата употреба минимум от 5000 часа като командири на аероплан, както и опит в инспекциите и техниката за осъществяването им. 

В същото време в 2015 година дирекцията е без шеф. В къс интервал от време, към 3 месеца длъжността е била изпълнявана точно от кап. Пенев, само че заради спорове с управлението на тогавашния министър Ивайло Московски и прокарания от ГЕРБ Закона за държавните чиновници, отритнат след това от Върховен касационен съд, е освободен. 

И към този момент четвърта година без конкурс шеф е Боян Петков. Директорът на ГВА Христо Щерионов пък е виновен за редица от пробойните - включително нагласени публични поръчки за строителни действия, услуги и поддръжка, за източване на милиони левове от летище София и прочие разказани в отчета на висшия инструктор. 

Докато Щерионов е шеф на аерогарата в столицата, е закупен противопожарен автомобил за близо 1 милион лв., който обаче се оказва евентуално рисков за живота и здравето на стотици хиляди пасажери, преминаващи през нея. 

  " В качеството си на основен шеф на ГВА на 29 септември 2021 година Щерионов се обръща с писмо към авиационните оператори и ги приканва да преразгледат Ръководствата си за употреба по този начин, че да се даде опция за въвеждане на разнообразни процедури, осигуряващи политане и кацане с гръбна съставляваща напразно, по висока от в този момент прилаганата 2 метра в секунда ", разкрива още отчетът. По думите на кап. Пенев това е цялостно безумство и некомптентност. 


Директорът на ГВА Христо Щерионов 

Нещо повече, същата година апелативната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане против шефа на ГВА, откакто Щерионов е прикрил съзнателно дейности на съответен авиационен оператор, разказани в протокола от инспекторска инспекция, като по този метод евентуално е заплашил живота на пасажерите и екипажите. 

Заради всичко това капитан Пенев моли членовете на транспортната комисия в Народното събрание да изискат от ГВА информация за осъществяването на рекомендациите от визитата на шефа на еврорегулатора Патрик Ки от 2019 година, да стане ясно дали са затворени всички несъответствия, установени от европейската организация, кои са незаетите управителни длъжности в отделите и дирекциите и какви са аргументите за оголването, какви и какъв брой са откритите несъответствия от последните одити на европейската организация, както и какви са резултатите от инспекциите на летищата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица в последните години. 

Наред с това има и куп въпроси във връзка с кадровия капацитет на ГВА. 

Редакцията на Lupa.bg ще препрати част от питанията, постъпили от кап. Тодор Пенев по доклда му от 2022 година пред депутатите, като ще добави и нови, както по отношение на настоящото положение на ГВА, по този начин и след шокиращата информация за осъществяването на полета сред Катания и Палермо през септември 2022 година, заплашил здравето и живота на десетки. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР