Доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO)

...
Доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO)
Коментари Харесай

Рибата в Европа свършва, предупреждава WWF

Доклад на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO) демонстрира, че положението на рибните ресурси в Световния океан е трагично - към 33% от международните ресурси на риба са подложени на свръхулов. За това предизвестява природозащитната организация WWF в известие до медиите.

Според нея в същото време годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от повишаването на популацията на Земята.

Данните сочат, че за над 800 милиона души по света рибата е източник на храна, приходи и метод на живот, привързан с риболовство или произвеждане на риба. " Трябва да обърнем международните политики, потребности и ползване в устойчива посока, в случай че не желаеме разнообразието на риба да изчезне ", предизвестяват еколозите.

" От през днешния ден Европа е изконсумирала запасите си от риба за годината . Европейският Ден на рибната взаимозависимост отбелязва момента, от който Европейски Съюз стартира да разчита единствено на импорт на риба и рибни артикули до края на годината, с цел да посрещне потребителското търсене. Европа използва доста повече морска храна, в сравнение с може да улови в своите води или да отгледа в рибни ферми. А разрастващите се страни са главен експортьор на риба за Европейски Съюз ", написа още в известието.

По отношение на потреблението на риба на глава от популацията Португалия (55.3 kg), Испания (46.2 kg), Литва (44.7 kg), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 kg) имат най-високи равнища на ползване в Европейски Съюз. Заедно тези пет страни съставляват към една трета от потреблението на риба в Европейски Съюз. Всеки европейски жител употребява приблизително 22,7 кг морски артикули всяка година, сочат още данните.

Държавите, които създават толкоз или повече, в сравнение с употребяват, се смятат за самостоятелни (например Хърватия, Холандия, Ирландия).

По-голямата част от страните от Европейски Съюз зависят от вноса на риба , с цел да поддържат равнището на ползване. " В страните с най-голяма взаимозависимост от морска храна от непознати води Денят на зависимостта от риба идва по-рано: Австрия (17 януари), Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари), Румъния (29 февруари), Белгия 30-ти), Италия (6 април), Португалия (5 май), Германия (4 май), Испания (26 май) и други ", пишат от WWF.

През 2018 година европейският Ден на рибната взаимозависимост към този момент е към един месец по-рано спрямо 2000 година Преди тридесет години Европа можеше да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и даже октомври, напомня WWF.

" Според Европейската комисия 41% от рибните ресурси в Атлантическия океан са подложени на несъразмерен улов. Тази цифра се усилва до 88% в Средиземно море. Свръхуловът визира и рибните ресурси в разрастващите се страни, които зависят в огромна степен от този скъп запас ", приключват известието си еколозите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР