Доклад на Института за пътна безопасностРиск от катастрофи заради сбъркани

...
Доклад на Института за пътна безопасностРиск от катастрофи заради сбъркани
Коментари Харесай

Магистрала „Хемус“ опасна за шофьорите

Доклад на Института за пътна сигурност
Риск от произшествия поради сбъркани знаци, скъсани мантинели, дупки и пукнатини по платното

Настилката е под минималните условия

Магистрала “Хемус” е път с висок риск от настъпване на тежки пътно-транспортни катастрофи.

Необходими са незабавни дейности за обезопасяване от стопаните на пътя - Агенция “Пътна инфраструктура”. Това оповестиха през днешния ден от Института за пътна сигурност и разгласиха отчет от интернационален инспектор, изследвал общото положение на преградните уреди, пътната настилка и положението на пътната сигнализация - знаци и маркировка.

Обследването е осъществено на 18 януари от инж. Методий Стелиянов, инспектор по пътна сигурност и специалист по премахване на “черни точки” към Технологичния университет в Куинсленд, Австралия. На няколко пъти той е работил по отчети за обезопасяването на сектори и у нас, като да вземем за пример на Аспаруховия мост през 2020 година, на автомагистрала “Струма” през ноември 2021 година, когато при автобусна злополука починаха 45 жители на Северна Македония и други Днес инж. Стелиянов бе още веднъж на терен на автомагистрала “Струма”, прецизираха от Института за пътна сигурност пред “Труд”.



Обърнат знак на входа на една от тръбите на тунел “Витиня”.

“Констатирано е, че предпазните уреди са високорискови и не са в положение да извършат нужната работа според условията на краш-тестовете. Тези уреди са рискови и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крака на пътуващите с коли и мотори”, се сочи в отчета.

“Пътната настилка не дава отговор и на минималните нормативни условия за сигурност. Съществува риск от загуба на надзор върху моторното транспортно средство (МПС) заради нападателните деформации и задържането на вода върху настилката. Поради високите скорости на придвижване, които са присъщи и мечтани за магистрален път, са вероятни съществени или съдбовни наранявания”, пишат от Института. И прибавят, че сигнализацията със знаци и маркировката, в това число и в тунелите, не дават отговор на признатите стандарти.

Накрая от Института припомнят на районния министър Гроздан Караджов, че носи директна отговорност за дейностите и бездействията на Агенцията “Пътна инфраструктура”, в това число и наказателна. И настояват, че в АПИ са постъпили десетки сигнали за рискове по автомагистрала “Хемус” през последния месец, само че реакция не е последвала.

Из отчета на инж. Методий Стелиянов
Стоят знаци за ремонт, ремонт няма
Светлоотразителните знаци в тунелите са занемарени



Светлоотразителните знаци и изтритата маркировка в тунела карат водачите да настъпват газта, с цел да избягат по-бързо оттова.

“Стопанинът на пътя предизвестява, че предстоят сектори от магистралния път, които са в ремонт (знаци А23), само че ремонтни действия не се правят. Това образец за подвеждаща информация, т.е. - водачите са предизвестени за рискове, които не съществуват... В случай, че сигнализацията не е разумна е еднородна, тя губи респектиращите си качества и водачите стартират да я игнорират”. Това записал в отчета си интернационалния инспектор инж. Методий Стелиянов.

Експертът е изследвал персонално 25 км от “Хемус” - от изхода на София до тунел “Витиня” в това число, като в двете направления това прави 50 км. Обърнал е особено внимание на ТИР паркинга край с. Жерково и на мястото за отмора при паметника на Гунди и Котков. И на двете места е установил, че при маневри за включване в основния път кривите са незадоволително дълги и има заплаха от удар в тил, защото колите влизат в трафика с ниска скорост.



Стар български бит - стоят знаци за сектор в ремонт, който от дълго време е приключил.

Освен, че на няколко места инспекторът е снимал раздрани и непоправени мантинели, той сочи и сектор, в който въобще липсва разграничителната ограда сред срещуположните платна. Такъв да вземем за пример има пред тунел “Витиня” в посока Варна, където няколко години придвижването бе отклонявано да минава единствено през едната тръба, до момента в който другата се ремонтираше.

“Състоянието на пътната настилка и при двете платна за придвижване е неприятно, характеризира се с доста неравности, деформации, дупки и пукнатини. Естеството на самите повреди не е “стихийно” (поради неконтролируем естествен феномен - б. а.), те се дължат на липса на своевременна поддръжка”, уверен е инж. Стелиянов. И сочи, че по настилката се задържа вода, която при заледяване от една страна покачва риска от загуба на надзор над кормилото на автомобила, от друга - води до спомагателни и още по-големи пукнатини и дупки, също рискови за водачите, когато тръгнат да ги заобикалят.

Специалистът има и много забележки към тръбите на тунел “Витиня”, отворен и в двете направления след нескончаем ремонт през март 2021 година Той открива, че маркировката и сигнализацията и в двете тръби е занемарена, а светлоотразителната им дарба - нарушена. “Слабата им видимост основава чувство у лидера за по-широки ленти за придвижване, при което се следи, че скоростта на придвижване на МПС нараства, а липсват повтарящи се знаци за ограничаването на скоростта”, написа в отчета си инж. Стелиянов.
Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност пред “Труд”: Трябват ограничения за обезопасяване, не повсеместен ремонт


“Започнахме от “Хемус” като поканихме бележит задграничен специалист, концепцията ни е той да направи одит за сигурност на всички автомагистрали в България”, сподели пред “Труд” инж. Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност.

“Малко след встъпването си в служба районният министър Гроздан Караджов прикани жителите да му изпращат сигнали за неизправности е рискове по пътищата. От Института взехме решение да му отговорим по този метод, като тук думата има експерт, който от години работи по проучване на пътната инфраструктура. Да, мнението на жителите е значимо, само че неведнъж водачите привикват с нередностите, помиряват се с тях, с времето стопират да им обръщат внимание. Настояваме за отговор от господин Караджов. В случая е значимо да се подчертае, че нашият отчет е направен, с цел да бъдат отстранени заплахите по автомагистралата, т.е. - нужни са ограничения за обезопасяване, а не за повсеместен ремонт, който изисква обмисляне, доста средства и т. н”, разясни инж. Милчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР