Докато всички погледи са насочени към Украйна, в Европа назрява

...
Докато всички погледи са насочени към Украйна, в Европа назрява
Коментари Харесай

WSJ: Путин и белградският му имитатор искат да подпалят Балканите

Докато всички погледи са ориентирани към Украйна, в Европа назрява нов спор. Три десетилетия след кървавия разпад на Югославия, неотдавнашните конфликти сред Сърбия и Косово още веднъж разпалиха продължителни етнически спорове. Докато Сърбия движи събитията на място, Москва разпалва огъня.


Това се споделя в разбор на Ивана Страднер, откривател във Фондацията за отбрана на демокрациите, и Марк Монтгомъри, пенсиониран адмирал от военноморските сили на Съединени американски щати, за " Уолстрийт джърнъл ".

Владимир Путин намерено декларира желанието си да отслаби Организацията на Северноатлантическия контракт и да върне Русия в историческите ѝ граници. Но защото съветските сили търпят загуби в Украйна, Москва може да завоюва доста от това да подклажда проблеми в други елементи на континента. Подходящата районна рецесия би дала на Кремъл опция да придобие локално въздействие посредством търговия с оръжие и ходатайство, като в същото време отклони вниманието от Украйна и даде на Русия лостове за въздействие върху западните водачи.


Западните Балкани са „ съвършен претендент “ за такова нещо.


Косово и Босна и Херцеговина не са членове на НАТО, а Сърбия се пробва да имитира концепцията за " Руския свят " посредством своя личен " Сръбски свят ".

Сърбия увеличи равнището на подготвеност на армията си след конфликта сред сръбски протестиращи и интернационалните миротворци, при който бяха ранени 90 членове на НАТО (месец май – 2023 година – бел.ред.). Това е кремълска процедура за разпалване на етническото напрежение за оправдаване на военни дейности.

Сръбският президент Александър Вучич още веднъж имитира Путин, когато в края на септември тридесет тежко въоръжени етнически сърби, за които се твърди, че са оборудвани от Сърбия и са свързани с Вучич, нападнаха членове на косовската полиция.


Сърбия употребява това като мотив да разположи войски близо до Косово, а американските публични лица се притесняваха, че се приготвя сръбска военна намеса.

По-късно сръбските военни се отдръпнаха от административната граница, само че е ясно, че Белград и Москва приготвят нова акция на принуждение и провокации през 2024 година

Босна и Херцеговина също е на ръба на колапса. Там президентът на Република Сръбска Милорад Додик разгласи, че ентитетът може да се отдели, което може да докара до етническо принуждение, сходно на това, което лиши живота на повече от 100 000 души по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години.

Авторите на разбора на WSJ приканват западните страни " да се съсредоточат върху Западните Балкани и да подобрят военната връзка с Косово ", като акцентират, че " коалиция от искащи членове на НАТО " би трябвало да се ангажира да поддържа Прищина, в случай че Сърбия и Русия " подхващат нападателни стъпки на Балканите ".

Съединени американски щати и Европейски Съюз се стремят да наложат наказания на длъжностни лица, които подкопават сигурността на Западните Балкани, а НАТО би трябвало да разположи екипи за битка с съветските и сръбските хибридни пропагандни акции.

Марк Монтгомъри е някогашен адмирал от военноморските сили на Съединени американски щати, работил е и в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Ивана Страднер пък е специфичен сътрудник на " Киев пост ".

По-рано през ноември Страднер предизвести в публикация за „ Форин Афеърс “ в съавторство с някогашния изпълняващ длъжността шеф на американската Агенция за отбранително разузнаване (DIA, разследващата организация на Пентагона) Дейвид Шед, че " Русия на драго сърце разпалва " историческия спор сред Косово и Сърбия ", тъй като желае да сложи НАТО на тестване ", като отбелязва, че " е време Северноатлантическият алианс да постави завършек на подкрепяното от Кремъл шоу на Вучич ".

" Съединени американски щати и Европа би трябвало да дадат ясно да се разбере на Белград и Москва, че ще реагират уверено и сурово на бъдещи провокации на Балканите. Те би трябвало да засилят наличието на НАТО в района и да слагат ясни червени линии, които Сърбия не може да премине, без да предизвика военна борба със силите на НАТО. И би трябвало да наложат наказания на Белград, в случай че сръбските водачи не се дистанцират от Москва и не деескалират напрежението ", предизвести тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР