Докато властите в Русия повтарят мантрата санкциите не ни засягат,

...
Докато властите в Русия повтарят мантрата санкциите не ни засягат,
Коментари Харесай

Банките в Хонконг спряха да приемат плащания от Русия след китайските, турските и такива от ОАЕ

Докато управляващите в Русия повтарят мантрата " глобите не ни засягат ", външнотърговските компании на страната са изправени пред от ден на ден проблеми. Поредният породи в Хонконг. Това е известно място за закупуване на артикули за успореден импорт, само че до края на февруари съветските вносители на процедура са изгубили опцията да трансферират заплащания непосредствено там, обявиха пред The Moscow Times петима снабдители.
 
Удобно е да се доставят артикули през Хонг Конг: няма потребност още веднъж да се минава през митници. Това беше комфортна точка за закупуване на артикули, които не се продават в Русия заради глобите или просто поради отвод на западните компании да вършат бизнес с нея, както и за заплащания на тези, които не одобряват пари от Русия.
 
Затова стотици съветски предприемачи са записали компании в Хонконг както за посреднически услуги, по този начин и за лични външнотърговски интервенции. Сега не е допустимо нито непосредствено да захранят сметките си, нито да се разплатят с други компании в Хонконг, настояват бизнесмени пред изданието.
 
" Целият ни живот изпълнен единствено със схеми, които става все по-луди и по-луди ", обобщава притежателят на съветска комерсиална компания, която е разкрила обвързвана компания в Хонконг напролет на 2022 година след началото на войната.
 
До 2022 година хонконгските банки елементарно одобряваха рубли за разплащане, да вземем за пример за партиди iPhone и други артикули на Apple, които не се доставят публично в Русия. Нямаше проблеми с продажбата на рубли в един от най-големите финансови центрове в света - по това време те бяха изкупувани от компании от континентален Китай, които купуваха да вземем за пример първични материали и хранителни артикули в Русия. Но натискът от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз върху тези, които оказват помощ на Русия с доставките, най-много опасността от вторични американски наказания, принуди банките в Хонконг да замразят интервенциите си с Русия.
 
Сега те не одобряват заплащания от Русия даже в юани, от банки, които не са обект на наказания и за артикули, свободни от забрани, оплакват се съветски предприемачи. " Или по-скоро инцидентни заплащания минават, само че това е безспорна лотария и наподобява се случва поради недовиждане от банките в Хонгконг ", споделя един вносител. " Според нашия опит единствените надеждни благоприятни условия са платежните сътрудници, които работят през трети страни ", споделя различен бизнесмен.
 
Това значи спомагателни разноски, които ще бъдат трансферирани върху цената на продукта. Комисионната на платежните сътрудници и затова увеличението на разноските за доставка зависи от закупените артикули, изяснява чиновник на митнически брокер. За облекла за всеобщия пазар те могат да таксуват 4%, а за електроника комисионната може да доближи до 20%. Но оборудването ще би трябвало да бъде превозено и през трети страни. В същото време самото заплащане лишава от 3 до 10 дни, което не е уместно за всички снабдители.
 
От началото на годината съветските компании имат проблеми с разплащането в банките на тъй наречените " другарски " страни. Турските кредитни институции бяха първите, които блокираха заплащанията, което първо сковава доставките на турски артикули за Руската федерация, а до февруари, съгласно Ройтерс, заплащанията за петрола, продаден на Турция, " стопираха ".
 
След това банките в Обединените арабски емирства започнаха да закриват сметки на съветски компании, където " Роснефт " също беше атакувана и й беше отказано обслужване в дирхами. Освен това трите от най-големи кредитни институции в Китай - Индустриалната и комерсиална банка на Китай (ICBC), Китайската строителна банка (CCB) и Bank of China - отхвърлиха да работят с Русия и съветски банки. Условията за споразумяване с Китай са се нараснали до 7-10 дни, а в някои случаи закъсненията доближават 40 дни, оплакаха се от Асоциацията на експортьорите и вносителите. 
 
 Китайската строителна банка (CCB) Китайската строителна банка (CCB) Източник: Pinterest
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР