Докато в САЩ спорът за легалния достъп до марихуана се

...
Докато в САЩ спорът за легалния достъп до марихуана се
Коментари Харесай

Как канабисът може да повлияе върху генетичния профил на спермата

Докато в Съединени американски щати разногласието за легалния достъп до марихуана се разгаря от ден на ден, учени от целия свят изследват отражението на психоактивното вещество THC (тетра-хидро-канабинол). Според резултатите от най-новите изследвания мъжете в продуктивна възраст би трябвало съществено да се замислят дали да използват марихуана, тъй като има подозрения, че ТНС въздейства върху спермата. Предишни изследвания към този момент са потвърдили, че тютюневият пушек, пестицидите и огромното наднормено тегло може да трансформират сперматозоидите. Днес проучване на Медицинския център „ Дюк “ демонстрира, че ТНС също въздейства върху епигенетиката и може да аргументи промени в ДНК на спермата.

Резултати от проучването

В опита са взели присъединяване 24 мъже, като преди този момент са били извършени опити с плъхове. Било открито, че ТНС влияе на клетъчно равнище, като трансформира метилирането на ДНК. Става дума за химично изменение в наследствената стратегия на клетката. Във всеки случай от проучването не излиза наяве дали тези промени в ДНК, обусловени от ТНС,  се предават и на децата, заченати с въпросната сперма, и по какъв начин това се отразява върху развиването им. Д-р Скот Колинс, професор по психиатрия и поведенчески науки и създател на проучването, предизвестява, че въпреки следствията от използването на марихуана върху спермата да не са изцяло изяснени, въпреки всичко мъжете би трябвало да имат едно мислено, когато протягат ръка към дрогата. Според учените колкото по-висока е концентрацията на ТНС в урината на мъжете, толкоз по-силно изразени са генетичните промени в сперматозоидите.

Предвиждат се по-обстойни изследвания

За да реализира още по-ясни и безапелационни резултати, екипът от „ Дюк “ възнамерява да организира проучване върху по-големи групи участници. Учените желаят да ревизират дали настъпилите промени в спермата са обратими, т.е. какво ще стане, в случай че мъжете откажат марихуаната. Освен това те имат намерение да вземат кръв от пъпната шнур на бебета, заченати от подвластни татковци, и да я проучат. По този метод може да се откри какви епигенетични промени се предават на детето посредством изменените под въздействието на ТНС сперматозоиди. Сюзан К. Мърфи, началник на катедрата по репродуктивни науки към Медицинския център, предлага на бъдещите татковци да прекратят използването на канабис към половин година преди опита за бебе, с цел да е несъмнено, че дрогата няма да го повреди.

Превод: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР