Докато в парламента едни депутати браниха традиционните семейни ценности по

...
Докато в парламента едни депутати браниха традиционните семейни ценности по
Коментари Харесай

Съучастници чрез бездействието си. Продължаваме да броим жертвите на домашното насилие

Докато в Народното събрание едни депутати браниха " обичайните фамилни полезности " по съветски пример, полицията във Варна регистрира следващ случай на домашно принуждение, приключил със гибел. Поне 27-ият от началото на 2022 година до момента. Държавата обаче не ги брои. Кой не желае това да се промени?

Денят е петък, 27 януари. В София и във Варна редом се развиват две събития. Полицията оповестява за открит мъртвец на 31-годишна жена в шахта на вила край Варна. По-късно проверяващите откриват, че тя е пребита до гибел от колегата си.

В същия ден в София 48-ото Народно заседание в законодателството, които целят да дадат по-добра отбрана на жертвите на домашно принуждение. Дебатите се водехас причини като в Русия – доста депутати защитаваха " обичайните фамилни полезности ".

Тези две събития идват на фона на нови статистически данни, съгласно които всяка трета жена в България е жертва на домашно принуждение (доскоро беше всяка четвърта).

Депутати от " Възраждане “, Българска социалистическа партия, ГЕРБ и „ Български напредък “ отхвърлиха готвените промени като че ли в поддръжка на данни от по-отдавнашно проучване на Евробарометър, съгласно които за 44% от българите домашното принуждение е " персонален въпрос, който би трябвало да се взема решение в фамилията ".

“Два часа и половина слушахме какъв брой значимо е “да запазим полезностите на фамилията ” - разбирайте, нищо да не излиза от семейство с домашно принуждение и жертвите просто да търпят и умират ”. Това разяснява в страницата си във Facebook фондация “Асоциация “Анимус ” .

Тя е една от неправителствените организации, които поддържат гореща линия за потърпевши от принуждение и ги поддържат по пътя им към възобновяване и избавление след изживяното. Ако оцелеят.
Отново в изходна позиция
На 27 януари Народното събрание отхвърли на първо четене в действителност два законопроекта, свързани със отбрана на жертвите на домашното принуждение. Единият - на " Демократична България " (ДБ) - предвиждаше съответни ограничения, вторият - на Българска социалистическа партия - писане на национална стратегия и увеличение на спешните центрове за потърпевши от домашно принуждение.

Проектът на Демократична България към този момент един път получи утвърждението на държавното управление на Кирил Петков от “Продължаваме смяната ” (ПП), в което съдружен сътрудник беше и Българска социалистическа партия. Промените в закона бяха направени през 2022 година от тогавашния министър на правораздаването Надежда Йорданова и текстовете бяха импортирани в 47-ото Народно заседание (НС). Така и не се стигна до гласуването им, тъй като държавното управление падна след избор на съмнение, Народното събрание беше разхлабен и имаше нови избори.

В края на предходната година Демократична България внесе в 48-ото Народно събрание същия законопроект. Проектът на Българска социалистическа партия беше импортиран по същото време.

Чак през 2019 година в България бяха криминализирани всички форми на домашно принуждение, откакто Народното събрание даде формулировка на " домашно принуждение " в дефинитивно признатите промени в Наказателния кодекс. Законопроектът беше обещан и импортиран от ръководещата тогава партия ГЕРБ след продължителна акция против Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна още като Истанбулската спогодба.

Преди 5 години Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация се оповестиха против интернационалния документ, въпреки той да беше подписан от държавното управление. ГЕРБ въвлече в проблема и Конституционния съд (КС), когато трябваше конвенцията да бъде утвърдена от Народното събрание. А Конституционен съд реши, че Истанбулската спогодба опонира на главния закон. Така ратификацията стана невъзможна.

Преди две години Турция се отхвърли от осъществяването на документа и го напусна. В шест страни членки на Европейски Съюз (България, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Словакия) и Армения не е утвърден. Истанбулската спогодба в никакъв случай не беше подписана от Русия, до момента в който още беше член на Съвета на Европа (беше изключена след началото на войната в Украйна).

В петък по време на дебатите в Народното събрание “скелетът ” на Истанбулската спогодба беше още веднъж “изваден ”. В законопроекта на Демократична България “Възраждане " и Българска социалистическа партия видяха “завръщането ” ѝ, както и “неправомерно прекачване на правата по отбрана против домашното принуждение на неправителствени организации ”.

Точно, български депутати от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и " Възраждане " приказваха за " обичайните фамилни полезности " в България и изброиха заканите пред тях: неправителствените организации, транснационалните корпорации, ЛГБТИ хората.

Добили социална известност през 2018 и 2019 година изречения като " трети пол ", и " джендър идеология " още веднъж се чуха от парламентарната естрада, а от “Възраждане ” припомниха породилата преди 5 години наставнически страхове и митинги дезинформация, че децата ще бъдат извеждани от фамилиите си. Според Цончо Ганев от “Възраждане ” в плана на Демократична България е оставена малка врата “някой безсъвестен да пусне неизвестен сигнал за принуждение против деца ”.

“Заплаха за децата ” в препоръчаните промени видяха няколко депутати от ГЕРБ, “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. По думите на Стефан Шилев от ГЕРБ под закрилата на неправителствени организации децата остават “без гаранции за запазване на обичайните християнски полезности ”, а съгласно Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия децата биват “обучавани в хомосексуалност ”.

Калина Константинова от Политическа партия сподели, че “няма никакъв джендър, никаква Истанбулска спогодба ", а става дума за промени в законодателството, които регистрират обстоятелството, че " всяка трета жена в България е жертва на принуждение ” и се предлага решение.

“Това са един милион дами, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, в случай че ние не приемем този законопроект ”, сподели Константинова. “Това са ограниченията, които би трябвало да предприемем, с цел да спрем да оставяме на всеки две седмици една жена да бъде убита от нейния мъж ”, добави тя.

Някъде по това време на 27 януари полицията заяви, че е намерила убита от приятеля си жена във Варна.
Продължаваме да броим жертвите
предвиждаха и основаването на национална база данни на случаите на домашно принуждение, както и на обединен народен орган, който да координира, възнамерява и управлява използването на другите политики.

Проблемът с домашното принуждение не се припознава и от страната и това е отразено и в неналичието на каквато и да било публична статистика. Нито една институция не брои случаите нито на психическо, нито на физическо принуждение. С това се занимават само неправителствени организации - като Фондация " Асоциация Анимус " или Българският хелзинкски комитет (БХК).

От 2018 година насам БХК брои какъв брой дами са били убити от мъже съгласно медийни изявления. Това преброяване ще продължи и през 2023 година, откакто в Народно събрание се събра болшинство, което да промени закона.

Всяка трета българка сред 18 и 29 години е била насилвана от колегата си. Това сочи оповестено в края на 2022 година изследване на Националния статистически институт (НСИ). Убити от близки мъже са минимум 27 дами от началото на 2022 година, по данни на БХК.

Свободна Европа потърси от Министерство на вътрешните работи информация за жертвите на ликвидиране в последните две години, както и какъв брой от тях са убити от сътрудник или родственик. До публицистичното привършване на текста отговор не беше получен.
И в този момент какво?
Именно неправителствените организации, които в огромна степен са отменили страната в грижата ѝ за жертвите на домашното принуждение, реагираха най-остро на неприемането на измененията в закона и внушенията, направени от парламентарната естрада от представители на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ".

“Петъчният спор съумя с един размах да подкопае освен равноправието на ЛГБТИ хората в България, само че и правата на дамите и децата, които са непропорционално по-често наранени от патриархалното принуждение. ”

Това се споделя в публикувана до медиите позиция на ЛГБТИ организациите “Билитис ”, “ЛГБТИ Действие ” и “GLAS ”, както и Българският хелзинкски комитет.

В позицията написа, че не законопроектът слага българските деца в заплаха, " а тези народни представители, които се опълчиха на приемането му " - заемайки позиция " несъвместима с морала ”, написа в позицията.

В обществените мрежи реагираха и други неправителствени организации, които пазят правата на дамите. “Тази пропусната опция (отхвърлянето на измененията в закона за отбрана от домашното принуждение - бел. ред.) ще коства животите на доста дами ”, предизвестява Българският фонд за дамите. Неправителствената организация поддържа деятели и цивилен организации, работещи за овластяването на дамите и девойките.

“Надяваме се, че депутатите, които гласоподаваха " срещу ", са подготвени да поемат отговорност за това свое безхаберие ”, се споделя в обявата.

“65 гласа “против ” и 14 “въздържали се ” стигнаха законът да не бъде признат на първо четене. Това е скръбната новина ”, пишат и от “Асоциация Анимус ”.

По време на дебатите депутатите отделиха доста време в коментиране на формулировката " принуждение посредством безучастие " в законопроекта на Демократична България, като я дефинираха като " проблематична ".

“Оттук нататък гледайте на тези 79 народни представители, като съучастници посредством бездействието си , незнанието си и нехуманността си в убийството на всяка жена, в побоя над всяка жена и дете, в адския живот на всяка жена и дете в обстановка на домашно принуждение ”, прибавят в обявата от фондацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР