Докато световната християнска общност очаква с нетърпение коледните празници, майстори

...
Докато световната християнска общност очаква с нетърпение коледните празници, майстори
Коментари Харесай

Древно изкуство в Кашмир: Майстори изработват красиви коледни предмети

Докато международната християнска общественост чака с неспокойствие коледните празници, майстори от индийски Кашмир създават красиви коледни дарове по античен прийом.

Изработването на предмети от папиемаше е антично изкуство в Кашмир, пишат от Voice of America (VOA).

Те са измежду най-продаваните коледни продукти на европейските и американските пазари. А изработването им лишава доста време и
отдаденост, споделя Мохамeд.

„ Посветил съм 35 години на тази специалност “, споделя той.

Процесът стартира в дребна работилница, където хартията се накисва във вода, смила се и по-късно се смесва с брашно и лепило. Сместа се нанася върху дървена основа, вършат се топки, камбанки, звезди, които по-късно се изсушават на слънце. След това изсушените предмети се украсяват. Добавят се комплицирани дизайни с молив или химикал, трансформирайки ги в коледна декорация.

Поръчките са от 50 000 до 100 000 за Европа и Америка.

Изпълнението на една поръчка нормално лишава от четири до пет месеца. Коледни топки, шапки, звезди и камбанки са доста известни измежду клиентите. Но все пак финансовите приходи не са огромни, пишат  Voice of America (VOA) .

Търговците на дребно зависят от туристите от разнообразни елементи на Индия и други страни, които посещават кашмирската котловина по време на ваканционния сезон. Производителите изнасят продуктите си и на интернационалните пазари, с цел да печелят прехраната си.

Работата не завършва с Коледа, защото майсторите на папиемаше подготвят своите творби и за други празници като Великден и Хелоуин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР