Докато стоях и гледах как руснаците полагат цветя в памет

...
Докато стоях и гледах как руснаците полагат цветя в памет
Коментари Харесай

Смърт и разрушение: Как две години война в Украйна промениха Русия

Д окато стоях и гледах по какъв начин руснаците поставят цветя в памет на опозиционния водач Алексей Навални, млад мъж разяснява гибелта на опозиционера на Путин в пандиза. 

" Аз съм в потрес ", сподели той, " тъкмо както преди две години на 24 февруари: когато стартира войната. "  

Това ме накара да се замисля за всичко, което се случи в Русия през последните две години, откогато президентът Путин подреди пълномащабното навлизане в Украйна, написа Стив Розенберг за BBC. 

Какво се случи от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна: 
Войната на Русия донесе гибел и опустошение на Украйна. Руската войска също претърпя огромни загуби. Руските градове са били обстрелвани и атакувани с дронове. Стотици хиляди съветски мъже бяха привлечени в армията. Наемниците на " Вагнер " се разпалиха и потеглиха към Москва. Техният водач Евгений Пригожин по-късно почина в самолетна злополука. Международният углавен съд издаде заповед за арест на президента на Русия за хипотетични военни закононарушения. Сега най-гласовитият критик на Владимир Путин е мъртъв. 

24 февруари 2022 година беше повратен момент 

Погледнато обратно посоката на придвижване беше ясна. През 2014 година Русия анексира Крим от Украйна и за първи път се намеси военно в Донбас. Алексей Навални беше токсичен с нервнопаралитично вещество през 2020 година и хвърлен в пандиза през 2021 година Вътрешните репресии в Русия датират преди нахлуването в Украйна, само че от този момент се форсираха, написа Стив Розенберг. 

Що се отнася до Владимир Путин, две години след началото на тази война той звучи все по-уверен и решен да победи враговете си вкъщи и в чужбина. Той се опълчва на Америка, НАТО и Европейски Съюз и показва войната на Русия в Украйна като война против Русия от страна на „ груповия Запад “, екзистенциална борба за оцеляването на страната му, показва създателят на BBC.  

Как и по кое време ще свърши тази война?  

Не мога да предвидя бъдещето. Мога обаче да си спомня предишното, написа Розенберг. 

Наскоро в един долап вкъщи открих прашна директория с копия на моите дописки за Русия отпреди повече от 20 години: ранните години на Путин. Преглеждайки ги, беше като да четеш за друга вселена на светлинни години разстояние, споделя той.  

„ Според скорошно изследване на публичното мнение, 59% от руснаците поддържат концепцията Русия да се причисли към Европейския съюз. ” Това съм разгласил през май 2001 година, показва реакторът на BBC.  

И по този начин, къде се обърка всичко?  

„ Путин, с който се срещнах, направих добър бизнес, с който сътворих съвет НАТО-Русия, е доста, доста друг от този съвсем мегаломан в сегашния миг “, сподели някогашният началник на НАТО лорд Робъртсън неотдавна в Лондон, предава BBC. 

„ Човекът, който стоеше до мен през май 2002 година, тъкмо до мен, и сподели, че Украйна е суверенна и самостоятелна национална страна, която ще взема свои лични решения по отношение на сигурността, в този момент е индивидът, който споделя, че Украйна не е национална страна ", показва Розенберг. 

Лорд Робъртсън даже напомня, че Владимир Путин е обмислял участие на Русия в НАТО. 

„ На втората ми среща с Путин той категорично сподели: „ Кога ще поканите Русия да се причисли към НАТО? Казах: „ Ние не каним страни да се причислят към НАТО, те аплайват “. Путин отвърна: „ Е, няма да стоим на опашка до куп страни, които нямат значение “, споделя някогашният началник на НАТО. 

Лорд Робъртсън показва, че не счита, че Путин в действителност е желал да кандидатства за участие в НАТО. 

„ Той искаше това да му бъде показано, тъй като мисля, че постоянно е считал – и от ден на ден мисли – че Русия е велика нация на международната сцена и се нуждае от уважението, което имаше Съветският съюз. Той в никакъв случай нямаше да се настани комфортно в съюз от равни народи, всички седнали към масата, обсъждайки ползите на общата политика “, счита някогашният началник на НАТО.  

" Растящо его "  

Лорд Робъртсън показва, че Съветският съюз в миналото е бил приет за втората суперсила в света, само че през днешния ден Русия не може да има искания в тази посока. 

„ Мисля, че това ненапълно изяде егото на Путин. Комбинирайте това със слабостта, от време на време, на Запада и в доста връзки с провокациите, с които той се сблъска, както и личното му растящо его. Мисля, че това промени индивида, който искаше да си сътрудничи с НАТО в някой, който в този момент вижда НАТО като голяма опасност ", безапелационен е Робъртсън. 

Москва вижда нещата по различен метод. Руски публични лица настояват, че точно разширението на НАТО на изток е подкопало европейската сигурност и е довело до война. Те упрекват НАТО в нарушение на обещанието към Кремъл, обещано сякаш в дните на гибелта на Съюз на съветските социалистически републики, че алиансът няма да приема страни, които преди са били в орбитата на Москва, написа Стив Розенберг.  

„ Със сигурност нямаше нищо на хартия. Нямаше нищо контрактувано. Но самият Владимир Путин подписа Римската декларация на 28 май 2002 година Същият лист хартия, който подписах, който закрепи главните правила на териториалната целокупност. Той подписа този документ. Не може да упреква никой различен “, споделя лорд Робъртсън.  

В град Солнечногорск, на 40 благи от Москва, в парка са изложени последните две трагични години от историята на Русия. Забелязвам графити в поддръжка на наемническата група Вагнер, показва редакторът. 

Има цветя в памет на Алексей Навални. И огромен стенна живопис на двама локални мъже, съветски бойци, убити в Украйна. Нарисуван до тях е кадет от младежката войска, който ги поздравява. В центъра на града, при паметника на починалите през Втората международна война и руската война в Афганистан, е прибавен нов раздел: „ На бойците, починали при специфичната военна интервенция “, добавя той. 

Четиридесет и шест имена са гравирани на паметника. 

Стив Розенберг пита Лидия Петровна, която минава с внука си, по какъв начин се е трансформирал животът за две години. 

„ Нашите заводи към този момент създават неща, които купувахме от чужбина. Това е добре. Но ми е мъчително за младите мъже, за всички, които бяха убити. Ние сигурно нямаме потребност от война със Запада. Нашите хора не са виждали нищо друго с изключение на война, война, война през целия си живот “, споделя Лидия.  

Друг локален гражданин хвали съветските бойци, които съгласно него „ извършват дълга си “ в Украйна.   

„ Но като майка се опасявам, че синът ми ще бъде свикан да се бие. Искам мир допустимо най-скоро, с цел да не се опасяваме от това, което идва на следващия ден “, споделя пред BBC майка на 17-годишно момче. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР