Докато съществуват атомни бомби, катастрофата е неизбежна, заяви председателката на

...
Докато съществуват атомни бомби, катастрофата е неизбежна, заяви председателката на
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат за мир с мрачна прогноза за бъдещето на Земята

Докато съществуват атомни бомби, злополуката е неизбежна, съобщи председателката на Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия (МКЗЯО), която завоюва тазгодишната Нобелова премия за мир.

" Точно в този момент ние сме изправени пред категоричен избор: очистване на нуклеарните оръжия или очистване на самите нас ", сподели Беатрис Фин на конференция в Норвежкия нобелов комитет в Осло, където тя ще получи влиятелната премия.

Фин сподели, че през миналата година рискът от нуклеарна война е повишен и прикани водачите на Северна Корея и Съединени американски щати да прекратят рисковата си реторика: " Спрете да заплашвате с приложимост на оръжия за всеобщо заличаване и започнете договаряния за дипломатическо решение ", съобщи тя.

" Внезапен злобен подтик, преднамерена военна ескалация, терористична или кибер офанзива или напълно инцидентен случай - всичко това може да провокира приложимост на нуклеарни оръжия, в случай че те не бъдат премахнати ", предизвести тя. " Тези оръжия не ни дават сигурност, те не са средство за въздържане, те единствено подтикват и други страни са извършват лични стратегии за основаване на нуклеарни оръжия ", акцентира Фин. Тя обърна внимание на обстоятелството, че нито една нуклеарна страна не е подписала интернационалния контракт за възбрана на нуклеарните оръжия, който бе пуснат за автограф предходната година. Досега са го подписали 53 страни и единствено три от тях са го утвърдили. За да влезе в действие, договорът изисква 50 подписа.

Три западни нуклеарни сили - Съединени американски щати, Англия и Франция - споделиха, че няма да изпратят своите посланици в Осло на церемонията по връчването на Нобеловата премия.

Японката Сацуко Турлоу, оживяла от атомната бомбардировка над Хирошима, която ще получи премията дружно с Беатрис Фин, означи, че " не е прекомерно сюрпризирана " от този дипломатически протест на церемонията. " Те не за първи път са държат по този метод. Те се пробваха по доста и разнообразни способи да саботират, да дискредитират това, което ние вършим ", добави тя.

Турлоу също настоятелно прикани водачите на Северна Корея и Съединени американски щати да заявят, че в никакъв случай няма да употребят нуклеарно оръжие. Според нея дипломатическо решение на рецесията към Корейския полуостров посредством договаряния е единственото допустимо.

МКЗЯО е неправителствена организация, която сплотява над 430 локални и районни организации от над 100 страни. Именно тя бе инициаторка и движеща мощ за подписването на интернационален контракт за възбрана на нуклеарните оръжия.

На конференцията Фин означи, че наградата от Нобеловата премия (около 1,1 млн. долара), ще бъде употребена за основаване на нова организация с името " Фонд хиляда дни ", която в околните три години ще работи над това, всички страни в света да подпишат и ратифицират контракта за възбрана на нуклеарните оръжия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР