Докато руските военни влизат в Източна Украйна, пораждайки опасения от

...
Докато руските военни влизат в Източна Украйна, пораждайки опасения от
Коментари Харесай

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Докато съветските военни влизат в Източна Украйна, пораждайки опасения от тотална война, медиите в Сърбия оповестиха, че съветският президент Владимир Путин ще изпрати висш делегат в Белград тази седмица за диалози със сръбския президент Александър Вучич.

Подобно посещаване ще бъде употребявано от Русия, за да окаже напън върху своя съдружник Сърбия, сподели политическият анализатор Агон Маличи. " Това може да бъде единствено знак за напън върху Белград и опит за разширение на съветския фронт против западните ползи на Балканите ", сподели той пред Prishtina Insight.

Съобщава се, че диалозите им евентуално ще се съсредоточат върху неотдавнашните изказвания на Москва, че " наемници " от Албания, Косово и Босна и Херцеговина са изпратени да се бият от украинска страна против проруските бунтовници.

Маличи споделя, че въпросът за " наемниците " от Балканите е подправен флаг - измислен претекст за ориентиране към страни, които Русия има намерение да дестабилизира.

Според него най-големият риск от този дестабилизиращ дневен ред е за Босна и Херцеговина, където самостоятелното ръководено от сърби образувание на страната, Република Сръбска, има съответно желание да се отдели.

" Въпреки това, Косово и други страни в района също могат да бъдат цели на разнообразни форми на хибридна война ", означи Маличи.

Изследователят на интернационалните връзки Мирлинд Бехлули споделя, че визитата подчертава тенденцията на Русия да ескалира спора в Западните Балкани, " защото Русия към този момент загатна за присъединяване на албански, косовски и босненски наемници в украинската война ".

" Чрез към този момент откритите герасимовски практики Русия ще се опита да дестабилизира тази част от Европа, чийто мир, за жалост, е нежен ", сподели Бехлули.

Западни публични лица обвиниха Кремъл, че подклажда националистически спорове на Балканите, които заплашват мира в Босна и Косово и подхранват политическо напрежение в балканските страни от НАТО, Северна Македония и Черна гора.

Медийният консултант на президента Вйоса Османи, Беким Купина, сподели, че кризата в Украйна безспорно може да дестабилизира мира и на Западните Балкани и че политическото и военно съдействие на Русия със Сърбия се употребява за хегемонистични цели на двете страни.

" Това посещаване на съветския служите] и изказванията на Вучич потвърждават, че бъдещата цел на Русия и Сърбия е дестабилизирането на Западните Балкани ", добави Купина.

Премиерът на Косово Албин Курти сподели във вторник пред Народното събрание, че Косово поддържа суверенитета на Украйна и ще координира отговорите с Европейския съюз, Съединени американски щати и НАТО.

Министерството на външните работи съобщи, че Путин " се бори и продължава да се бори против демокрацията в Европа ". " Путин още веднъж се бори против мирната народна власт. Той води хибридни войни против демокрации в цяла Европа от години. Свободният свят би трябвало да отговори уверено на Путин и неговите представители ", написа министерството.

Косовските депутати във вторник в Асамблеята желаеха управляващите да наблюдават отблизо събитията в Украйна, като я нарекоха  " първият фронт " на по-широк спор.

" Украйна е първият фронт, Балканите са вторият фронт и ние сме първата линия на този втори фронт на Балканите и държавното управление би трябвало да свика Съвета за национална сигурност ", разяснява по-рано Енвер Ходжай, народен представител от Демократическата партия на Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР