Докато разликата между Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу намаляваше

...
Докато разликата между Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу намаляваше
Коментари Харесай

Голямото изпитание за Ердоган и Кълачдароглу: третият кандидат мълчи

Докато разликата сред Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу намаляваше през нощта до сегашните под 2.5 млн. гласа, резултатът на третия претендент, неуспешен да завоюва даже в личната си провинция, надвиши това число.

Други 235 хиляди гласа отидоха при отдръпнал се претендент. Как те и общо 2.82 млн. гласоподаватели на Синан Оган - дали му 5% на изборите - ще се разпределят на балотажа, ще реши и изхода от гласуването: дали Кемал Кълъчдароглу към момента има късмет да завоюва.

А националистът Оган, свързван с някои от най-радикалните политици в турското общество, към този момент дава поръчка, че цената за поддръжка на който и да било от двамата може да е висока.

Бурно политическо десетилетие

Роденият в провинция Ъгдър (край границата с Иран, Армения и азербайджанския ексклав Нахичеван) Оган е от семейство с азерски корени. В края на предишния век работи като заместник-декан на Азербайджанския държавен стопански университет в Баку, в това време става част от турската организация за интернационално съдействие ТИКА. Работи за мозъчни тръстове, докторантурата му е в Московския държавен институт за интернационалните връзки.

В дейната политика е от края на по-миналото десетилетие, през 2011 година стана народен представител от Партията на националистическото деяние (ПНД) - крайнодясната партия, която по това време доминираше в националистическото пространство.

Няколко години по-късно бе изпъден от партията: първо през 2015 година, само че по-късно се върна със правосъдно решение. Вторият път бе изключен напролет на 2017 година, когато се трансформира в мощна вътрешнопартийна съпротива. Оган бе измежду хората, които оспорваха председателското място на водача Девлет Бахчели в миг на разединение в ПНД: тогава от нея си потегли група, основала Добрата партия, съперник на Ердоган и на референдума му за президентска република, който тогава предстоеше.

И Оган бе " срещу " промяната на системата в Турция. По време на акцията си за гласоподава не с " не " бе ранен и съобщки за няколко опита да бъде сплашен.

Най-радикалните претенции

Оган стана кандидат-президент от най-радикалния блок в турската политика - хора, обединени към крайни антисирийски и антикюрдски позиции.

За главната партия в Алиаса на предците (АТА), Партията на успеха, даже кюрдският въпрос не е особена тематика. Това е първата в турската история партия, която вместо стратегия предлага единствено едно: да изгони всички 3.6 млн. сирийци в страната.

 Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция

Формално Оган не е част от този алианс, само че за него призоваваше да се гласоподава и водачът на Партията на успеха Юмит Йозда. На него дължи Оган дължи най-малко 40% от вота си, защото Йоздаг взе 1.2 млн. гласа.

Партията му поведе нападателна акция против сирийците в обществените мрежи предходната година, посред възходяща неприязън към тях в турското общество. Мнозина свързват с тях задълбочаващата се икономическа рецесия в страната. Големите партии, без значение от двойствената си изразителност за сирийците, в действителност не споделят, че ще върнат избягалите от режима на Башар ал Асад принудително.

Йозда обаче в никакъв случай не го е изключвал.

Все отново не е несъмнено кого ще поддържа

Разривът с Бахчели и ПНД в интервала 2015-2017 година бе обвързван с прелом при националистите: с избора на курс в поддръжка на Ердоган, който постави началото на съюза им, откакто ръководещата партия изгуби болшинството си на избори през 2015-а.

Това не значи, че той ще даде гласа си за опозицията. Попитан кого би подкрепил на балотаж още преди вота, той:

Ще забележим националните им позиции и компетентността им. Ще погледнем ситуацията с връзките с тероризма и по какъв начин се търси помощ от терористи. Ще решим със здрав разсъдък. Здравият разсъдък демонстрира, че може да не сме в положение да обещаем Рая, само че дано затворим портите на Ада.
Синан Оган,
политик

Кои са " терористите "? За кой " пъкъл " става дума? Вероятно и двата въпроса имат най-малко един общ отговор: кюрдите. Ако нещо сплотява Ердоган с националистите както във властта, по този начин и в опозицията, това е враждебността към прокюрдската политика. Тя намира израз в непрекъснати обвинявания, че прокюрдските партии са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), приета в Турция и на запад за терористична организация.

" Ще поддържа Кълъчдароглу единствено в случай че Демократичната партия на народите е изключена от политическата система ", е декларирал Оган в изявление за сп. " Шпигел ".

" Казахме, че кемалистите и турските националисти ще са основни на тези избори, не ДПН и " Худа Пар ", стигнахме до тоз миг ", твърди още той. ДПН - партия, над която тегне опасността от правосъдна възбрана и която бе принудена да се яви под егидата на Зелената лява партия на изборите - взе малко под 10% от вота за парламент. Тъкмо решението на ДПН да не издигне претендент в същото време даде сериозна поддръжка за Кемал Кълъчдароглу измежду кюрдите, които са сред 15 и 20% от популацията. За Кълъчдароглу задължението за изключване на кюрдите (все отново главно представлявани от ДПН) от политическия развой би го лишило от милиони гласове на балотажа. Теоретично, в случай че Кълъчдароглу протегне ръка към Оган, може да загуби част от кюрдите.

Оган обаче по-късно се разграничи от обявата на " Шпигел " и, че думите му били приписани. Отрече да е казвал нещо сходно за ДПН: изясни, че връзките с опозицията били в същата изходна точка като предходния ден.

При това, в чиято ѝ изгода да се разгласи Оган, не е обезпечено, че ще бъде послушан от всички гласоподаватели. Експерти означиха нощес, че част от гласовете му от са някогашни гласоподаватели на Ердоган, изключително в селски региони.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР