Докато разходите за енергия в Европа растат до небето, Русия

...
Докато разходите за енергия в Европа растат до небето, Русия
Коментари Харесай

Rystad Energy: Русия изгаря газ за милиони, предназначен за Германия

Докато разноските за сила в Европа порастват до небето, Русия изгаря огромни количества природен газ, демонстрира разбор на Rystad Energy. Според него централата, намираща се покрай границата с Финландия, изгаря към 4.34 милиона кубични метра газ на ден, чиято стойност се равнява към 10 милиона $.

Експерти настояват, че газът преди този момент е щял да бъде изнасян за Германия. Посланикът на Берлин в Обединеното кралство разяснява пред BBC News, че Русия изгаря газа, тъй като не може да го продаде другаде.

Учените са загрижени за огромните количества въглероден диоксид и сажди, които се образуват освен това горене. Те сигнализират, че всичко това може да утежни топенето на арктическия лед.

Според информацията горивото идва от нов цех за полутечен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

Първите признаци, че нещо не е наред, пристигнаха от финландски жители, намиращи се се до близката граница. По-рано това лято те видяха огромен пламък на хоризонта.

Портовая се намира покрай компресорна станция при започване на газопровода „ Северен поток 1 “, който придвижва газ до Германия. Доставките по него бяха фрапантно понижени в средата на юли под предлог за механически проблеми. Берлин твърди, че това е чисто политически ход на Москва след нахлуването ѝ в Украйна.

От юни насам откривателите засичат доста нарастване на топлината, предавана от оборудването. Въпреки че изгарянето на газ е всекидневно в преработвателните предприятия – нормално се прави по механически аргументи или от съображения за сигурност – мащабът на настоящето обърква специалистите.

„ Никога не съм виждала цех за полутечен природен газ да гори толкоз доста “, разяснява доктор Джесика Маккарти, специалист по сателитни данни от университета в Маями в Охайо. Според нея процесите, почнали да се следят от юни, са запазили възходяща наклонност и равнищата остават „ аномално високи “.

Мигел Бергер, немският дипломат в Обединеното кралство, сподели пред BBC News, че европейските старания за понижаване на зависимостта от съветски газ „ имат мощен резултат върху съветската стопанска система “.

Те нямат други места, където да продават газа си, тъй че би трябвало да го горят “, допусна той.

Марк Дейвис е основен изпълнителен шеф на Capterio, компания, която се занимава с намирането на решения за изгаряне на газ във факел. Той споделя, че запалването не е инцидентно и е по-вероятно да е резултат от съзнателно решение, взето по оперативни аргументи.

Операторите постоянно се двоумят дали да затворят оборудванията от боязън, че може да е механически мъчно или скъпо да започват още веднъж. И това евентуално е казусът тук “, сподели той пред BBC News.

Други считат, че може да има механически провокации при оправянето с огромните количества газ, които другояче се доставят по газопровода „ Северен поток 1 “.

Руската енергийна компания „ Газпром “ може да е възнамерявала да употребява този газ за производството на LNG в новия цех, само че може да е имала проблеми с него и по този начин да е прибегнала до най-безопасния вид – да го възпламени.

Това може да е и резултат от комерсиалното ембарго на Европа с Русия в отговор на нахлуването в Украйна.

„ Този тип дълготрайно изгаряне може да значи, че им липсва някакво съоръжение “, уточни Еса Ваккилайнен, професор по енергийно инженерство от финландския университет LUT.

Поради комерсиалното ембарго те може да не са в положение да създадат висококачествените клапани, нужни при преработката на петрол и газ. Така че може би някои клапани са счупени и те не могат да ги сменят. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР