Докато повечето от нас приемат земята под краката си за

...
Докато повечето от нас приемат земята под краката си за
Коментари Харесай

В ядрото на Земята се крие още едно ядро

Докато множеството от нас одобряват земята под краката си за даденост, историята на Земята е написана в нейните комплицирани пластове като страниците на книга - нашата история. Изследванията демонстрират, че има малко известни глави в тази история надълбоко в предишното на Земята. Всъщност вътрешното ядро на Земята, наподобява, съдържа в себе си друго, още по-вътрешно ядро.

„ Традиционно са ни учили, че Земята има четири съществени пласта: кора, тога, външно ядро и вътрешно ядро ", изяснява геофизикът от Австралийския народен университет Джоан Стивънсън през 2021 година

Нашите знания за това какво се крие под земната кора се дължат най-много от това, което вулканите са разкрили и какво са прошепнали сеизмичните талази. От тези косвени наблюдения учените са пресметнали, че горещото вътрешно ядро, с температури над 5000 градуса по Целзий, съставлява единствено 1 % от общия размер на Земята.

Но преди няколко години Стивънсън и сътрудниците му разкрили свидетелства, че вътрешното ядро на Земята в действителност може да има два разнообразни пласта.

„ Много е вълнуващо и може да значи, че би трябвало да пренапишем учебниците! ", възкликва тогава Стивънсън. Екипът употребява логаритъм, с цел да претърси и съпостави хиляди модели на вътрешното ядро с наблюдателни данни за това какъв брой време лишава на сеизмичните талази, с цел да преминат през Земята, събирани в продължение на доста десетилетия от Международния сеизмологичен център.

И по този начин, какво има там долу? Екипът разгледал някои модели на анизотропията на вътрешното ядро - по какъв начин разликите в състава на неговия състав трансформират свойствата на сеизмичните талази. Докато някои модели допускат, че съставът на вътрешното ядро канализира по-бързите сеизмични талази паралелно на екватора, други демонстрират, че комбинацията от материали разрешава по-бързи талази, успоредни на оста на въртене на Земята, написа ScienceAlert.

Изследването не е посочило доста вариации в дълбочината на вътрешното ядро, само че е открило, че сеизмичните P-вълни, движещи се под ъгъл от 54° по отношение на оста на въртене на Земята, са с 4% по-бавни от сходните талази под други ъгли.

„ Намерихме доказателства, които може да демонстрират смяна в структурата на желязото, което допуска може би две обособени събития на изстудяване в историята на Земята - споделя Стивънсън. - Подробностите за това огромно събитие към момента са малко тайнственост, само че ние добавихме още едно парче от пъзела, когато става дума за познанията ни за вътрешното ядро на Земята. "

Тези нови открития може да обяснят за какво някои пробни доказателства не са в сходство с нашите сегашни модели на структурата на Земята. Наличието на най-вътрешен пласт е подозирано и преди, като се счита, че стоманените кристали, които съставляват вътрешното ядро, имат разнообразни структури.

Бъдещи проучвания може да запълнят някои от тези пропуски в данните и да разрешат на учените да потвърдят или опровергаят откритията си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР