Докато политиците разпределят постове, цените на храните продължават да растат.

...
Докато политиците разпределят постове, цените на храните продължават да растат.
Коментари Харесай

Какви са причините за растящите цени на храните?

Докато политиците разпределят постове, цените на храните не престават да порастват. Това сочат данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство. Някои споделят, че краят на евтините хранителни артикули у нас е пристигнал.

В студиото на " Говори в този момент " Димитър Зоров от Асоциацията на Млекопреработвателите и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.



Договорят се постове, министрества и съдружни съглашения, а никой не се е срещнал с сектора, с цел да залегнат като политик в съдружните съглашения, разяснява Димитър Зоров.

Той съобщи, че млечните пордукти са доста по-евтини от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат нужната хранителна стойност. Зоров е безапелационен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.



" В един кашкавал за 20 лева./кг се включват комерсиалната надценка - към 40%, 20% Данък добавена стойност и за производителя остават 40% облага. В момента млякото на борсова цена в Европа е към 1 лева, а в Бъгария - към 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - по какъв начин може да излезе кашкавал за 12 лева в случай, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ "

Положението на българските производители и преработватели не е по никакъв начин розово, удостовери и Владимир Иванов. От една страна нарастват ресурсите, нужни за растениевъдството - торове, горива и други, въпреки това има и напън на пазара, който е доста конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата


Според двамата няма фрапантни скокове при цената на рибата , тъй като българинът обичайно не употребява рибни артикули.

Свинското месо е поскъпнало с 1% от предходната година, има и свръхпредлагане на европейския пазар
Говори се за милиарди в помощ на популацията, което е належащо. Никой не приказва за поддръжка на бизнеса, сподели още Зоров. Сблъсъкът сред търсенето и предлагането е доста мощен и те са значимите фактори, които дефинират цената, добави Иванов.



Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР