„Глупаво и опасно“: Забраната за новини на Meta подхранва гнева на фона на горските пожари в Канада

...
Докато пожарите бушуваха в огромните северозападни територии на Канада по-рано
Коментари Харесай

Докато пожарите бушуваха в огромните северозападни територии на Канада по-рано този месец, служителите побързаха да евакуират десетки хиляди хора, преди пламъците да стигнат до столицата Йелоунайф .

Наближаваше краен срок за евакуация в целия град и осигуряването на достъп на жителите до точна информация относно спешни полети, затваряне на пътища и временни убежища беше буквално въпрос на живот и смърт.

Въпреки молбите на политици и журналисти, Мета – собственикът на популярните сайтове за социални медии Facebook и Instagram – отказа да вдигне блокирането си на новини в Канада, предизвиквайки тревога и гняв в нацията от повече от 40 милиона души.

„Забраната все още е глупаво и опасно нещо“, каза Оли Уилямс, редактор на базираното в Yellowknife Cabin Radio, пред Al Jazeera.

Уилямс каза, че въпреки че хората са успели да достигнат до съдържанието на новинарския канал и да намерят начини да заобиколят забраната, включително чрез публикуване на екранни снимки на статии, по време на пика на горските пожари, политиката на Meta остава неоправдана.

„Не трябва да е на мястото си – със сигурност не точно сега“, каза той.


Законът

През юни канадският парламент прие Закона за онлайн новините, който изисква компаниите за социални медии да споделят приходи с медиите, които споделят тяхното съдържание в платформите.

Правителството каза, че законът, който влиза в сила чак в края на годината, е част от усилията за подпомагане на затруднената канадска медийна индустрия. Той призовава за доброволни търговски споразумения между големи цифрови платформи – като Facebook и Google – и новинарски издания, но позволява на Отава да се намеси, ако такива сделки не бъдат постигнати.

Дигиталните платформи реагираха категорично на законодателството, като Google го нарече „данък върху връзките“ и заплаши да спре да включва канадски новинарски уебсайтове в своето търсене и други платформи, когато законът влезе в сила.

Meta отиде още по-далеч: наложи затъмнение на канадските новини, започвайки от 1 август, ефективно блокирайки потребителите на Facebook и Instagram в Канада от възможността да виждат новинарски статии в платформите или сами да публикуват връзки.

„Законодателството се основава на неправилната предпоставка, че Meta се облагодетелства несправедливо от новинарско съдържание, споделяно на нашите платформи, когато е вярно обратното“, се казва в изявление на компанията през юни.

Канадското правителство заклейми позицията на Мета, а министър-председателят Джъстин Трюдо наскоро осъди решението да се запази блокът по време на евакуациите в Йелоунайф като „немислимо“.

„Facebook поставя корпоративните печалби пред безопасността на хората“, каза Трюдо миналата седмица.

Но компанията отказа да отстъпи в противопоставяне, което повдига предизвикателни въпроси относно това дали платформите на социалните медии имат отговорности към обществото, каква роля имат правителствата в регулирането им и какво е бъдещето на журналистиката в дигиталната ера.

Експерти казаха пред Ал Джазира, че задънената улица трябва да накара новинарските издания да преосмислят зависимостта си от социалните медии, за да достигнат до публиката и да подтикнат политиците да намерят начини да подкрепят местната журналистика.

„Има голяма опасност да станете твърде зависими от тези големи платформи като основни части на вашия бизнес модел и вашите операции; това ви прави структурно уязвими“, каза Дуейн Уинсек, професор по медийни изследвания в университета Карлтън в Отава.

Поддръжниците на закона също така казват, че той има за цел да коригира изкривената връзка между новинарските издания и уебсайтовете на социалните медии, където журналистите вършат тежката работа, но големите платформи получават лъвския дял от дигиталната реклама.

Канадското правителство съобщи, че повече от 450 новинарски издания са затворени в цялата страна през последните 15 години, докато поне една трета от работните места в журналистиката са изчезнали от 2010 г. насам.

„Докато Meta и Google консолидираха властта си върху онлайн рекламата и онлайн разпространението и споделянето на новини, журналистите и журналистиката бяха в криза“, каза Уинсек пред Al Jazeera.

Мета отговаря

В отговор на оплакванията по време на неотдавнашните горски пожари в Канада, Meta изтъкна „Проверката за безопасност“ на Facebook, която позволява на хората да се маркират като „безопасни“ по време на извънредни ситуации чрез така наречената страница за „отговор при кризи“ и да поискат поддръжка, ако е необходимо.

Говорителят на компанията каза на Al Jazeera в имейл този месец, че системата Safety Check също позволява на потребителите на Facebook да „достъпят до актуализации от уважавани източници“ по време на криза.

„Хората в Канада могат да продължат да използват нашите технологии, за да се свързват с техните общности и да имат достъп до надеждна информация, включително съдържание от официални правителствени агенции, служби за спешна помощ и неправителствени организации“, каза говорителят.

Но страницата на Facebook за реагиране при кризи за горските пожари в Северозападните територии съдържа предимно видео съдържание, включително от неясни и неканадски новинарски издания.

А критиците казаха, че горските пожари в Йелоунайф и други части на Канада подчертаха безкомпромисната позиция на Мета. Брент Джоли, президент на Канадската асоциация на журналистите (CAJ), каза, че „закрепването“ на Meta се отразява зле на компанията.

„Това определено – за мен – говори много за техния ангажимент да разпространяват качествена информация [и] да обслужват своите потребители“, каза Джоли пред Al Jazeera.

От своя страна Уилямс от Cabin Radio каза, че се е опитал да се свърже с Мета за личен разговор, но не е получил отговор.

Той каза, че не подкрепя непременно новия закон, като отбеляза, че той е подкрепен предимно от големи медийни организации без консултация с по-малки медии. „Но също така смятам, че е доста неблагоразумно забраната да остане в сила, когато няма да им повлияе временно да я отменят“, каза Уилямс.


„Попаднал в мрежата“

Трудно е да се оцени напълно как решението на Мета се отрази на усилията за евакуация при горски пожар.

Но Winseck каза, че затъмнението на новините нарушава „веригата на информационния поток“ в общността, защото хората са откъснати от тези в социалните си кръгове, на които вярват, че публикуват достоверни новини и информация.

Емилия Кинг, асистент по комуникационни и цифрови медийни изследвания в Техническия университет на Онтарио, предупреди, че забраната може да доведе и до възобновяване на онлайн дезинформацията – проблем, с който Канада и много други страни вече се борят.

„Канадските граждани, те страдат; те са били уловени в мрежата на този голям конфликт“, каза Кинг пред Ал Джазира.

„Свикнахме с тези платформи почти сякаш са обществени услуги. Но очевидно не са. Те са частни компании. Те са доказвали отново и отново, че поставят собствените си интереси на първо място“, каза тя.

Няколко експерти казаха, че Meta тегли линия, за да гарантира, че други държави няма да последват примера и да се опитат да регулират платформата. „Това е като да сервираш чесън на вампир“, каза Кинг за отвращението на компаниите за социални медии към правителствените разпоредби.

Ситуацията в Канада има прецедент.

 

През 2021 г. Facebook блокира новинарско съдържание в Австралия в отговор на подобен проектозакон. Забраната обаче продължи само дни, тъй като правителството промени предложението, за да даде на социалните медийни платформи повече време за сключване на търговски сделки с медиите, преди да се намеси.

Законодателството в крайна сметка беше прието. През декември 2022 г. австралийското правителство го приветства като „успех“, като каза, че медиите са подписали повече от 30 сделки, за да ги компенсират за новини, представени в Google и Facebook.

Австралийският закон в крайна сметка позволи на правителството да приложи кодекса, където сметне за добре. Това от своя страна даде шанс на социалните медийни платформи да покажат, че допринасят за „устойчивостта на австралийската новинарска индустрия“ и да бъдат пощадени от задължителен арбитраж.

Но приложимостта на канадския закон е широка, казват експерти, и той вече е приет. Освен това Канадската комисия по телекомуникациите на радиото и телевизията (CRTC), която контролира медийните регулации, не е финализирала правилата за това как ще се прилага законодателството.

Уинсек каза, че Законът за онлайн новините не определя ясни критерии за това кой е обхванат от разпоредбите и кой не. „Трябва да имаме много ясни прагове, защото без тези ясни прагове, изглежда, че законодателството е направено специално за харпун на Google и Facebook“, каза той.

Преосмисляне на новините

Тъй като задънената улица продължава, Winseck каза, че канадските медии трябва да преосмислят подхода си и разчитането на социалните медии, за да достигнат до публика.

Той призова за „въображаеми стъпки“, за да се компенсира загубата на обхват от Meta и вероятно Google в Канада, и предложи една от своите собствени: Обща новинарска услуга от CBC, обществената телевизия, която ще включва съдържание от търговски обекти в Канада.

От своя страна Джоли, ръководителят на CAJ, каза, че новинарските издания трябва да напомнят на своите аудитории за важността на работата на журналистите и да ги канят да консумират новините директно от източника.

„Важно е за новинарските организации и независимите журналисти … наистина да подчертаят, че „Хей, ние сме тези, които сме на предната линия“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР