Докато ослепителни риби се стрелкат между ръбовете на оцветени като

...
Докато ослепителни риби се стрелкат между ръбовете на оцветени като
Коментари Харесай

Круизен кораб се вряза в най-забележителния риф в света и унищожи част от него

Докато ослепителни риби се стрелкат сред ръбовете на оцветени като дъгата корали, круизен транспортен съд се врязва в най-забележителния риф в света. Заседнал в отлива край брега на Западна Папуа, Нова Гвинея, английският транспортен съд със 102 посетители на борда съществено е развалил 1600кв.м. от кораловия риф.

Това се е случило на 4 март, когато 4300-тонният транспортен съд Каледонско небе се завръща от екскурзия, въпреки да не е ясно по какъв начин е съумял да заседне, имайки поради, че разполага с радар и друго навигационно съоръжение. Щетите по кораба са минимални, само че до момента в който е дърпан в плитките води, е нанесъл още по-големи вреди на рифа.

Корабът се е врязал в рифа в Раджа Ампат, който се смята за най-биоразнообразната морска среда на Земята, както и евентуално е най-богатата екосистема над и под водата. Смята се, че е дом на над 1700 разнообразни типа риби, най-малко 700 типа мекотели и повече от 600 типа твърди корали – повече от 75% от всички разказани типове корали в света.

Според зеления уебсайт Mongabay, специфичният статус, дружно с известността на мястото и местоположението му в границите на народен парк значат, че туроператорът ще бъде санкциониран солено. Екипът, който ще прави оценка вредите, евентуално ще търси обезщетения в размер сред $1.28 милиона и $1.92 милиона, което е към $800 до $1200 на квадратен метър, погубен от кораба.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР