Докато очакваме пандемията от коронавирус да започне да затихва с

...
Докато очакваме пандемията от коронавирус да започне да затихва с
Коментари Харесай

Когато коронавирусът не иска да си тръгне

Докато чакаме пандемията от ковид да стартира да затихва с настъпването на всеобщото имунизиране, COVID-19 продължава да ни изненадва с резултатите върху човешкия организъм след заразяване.
 Коронавирусът, антителата и какъв брой време след преболедуване сме предпазени от наново заразяване с COVID-19
Колко време имат имунитет прекаралите COVID-19

Отговорът идва от английски учени

Някои от тях се демонстрират дълго след началната фаза на заболяването. А в международен мащаб се регистрира растеж на случаите на така наречен пост-COVID синдром, прочут още като дълъг (или хроничен) Коронавирус . Той се среща даже при безсимптомни пациенти и от време на време месеци след първата среща с вируса.

Според разнообразни проучвания, сред 10 и 20% от инфектираните с ковид не престават да изпитват разнообразни признаци с друга мощ до 12 седмици след позитивния тест. При някои други пък, които са го изкарали безсимптомно, първите прояви, че болестта е още в тялото им, идват още по-изненадващо.
 Снимка 519061

Основният признак на дългия Коронавирус е умората , която може да бъде толкоз мощна, че да повлияе на метода ни на живот. Други прояви на синдрома са задъхване (особено при физическа активност), суха и дразнеща кашлица, болки в ставите и мускулите, проблеми със зрението и слуха, главоболие, липса на усет и подушване.

В някои случаи се демонстрира и сърцетуптене, което е признак за нарушена сърдечна активност или сърдечно-съдово заболяване, развито като разследване на ковид. Той може да нанесе щета и на стомаха, дробовете и бъбреците.
 Снимка 519059

Не са малко случаите, в които след заразяване с COVID-19 и на пръв взор излекувана зараза се отключват и разнообразни психологични проблеми - меланхолия, тревога, нарушавания в съня, липса на централизация, предава.
 Коронасомния, коронавирусът, безсънието и по какъв начин да се оправим с следствията от пандемията
Коронасомния - новата зараза

Определено не сме сами

Според проучване, извършено измежду 143 пациенти в най-голямата болница в Рим, 87% от преболедувалите COVID-19 имат най-малко един от признаците на пост-COVID синдрома даже два месеца след изцеление. При половината от тях това е умората, която по този начин и не изчезва.

Учените към момента не са стигнали до безапелационен отговор по какъв начин вирусът съумява да аргументи толкоз продължителни последици в човешкия организъм. Смята се, че дребни частици от него не престават да съществуват в храносмилателната, отделителната или нервната система да вземем за пример, и по този начин не престават да дават и прояви.
 Снимка 519062

Друга доктрина е за свръхактивния имунен отговор , който се провокира в тялото след заразяване с ковид. А откакто на пръв взор се е преборила с него, имунната ни система, както и ние самите, дълго не можем да се възстановим в предходната си форма.

Инфекцията може да промени и дълготрайно, а от време на време и вечно, метода, по който действат някои органи в тялото - да вземем за пример белите дробове. Може да промени съществено и обмяната на веществата при преболедувалите, като са записани и случаи, при които се развива даже диабет. SARS вирусите водят и до смяна на метода, по който тялото обработва мазнините, която може да продължи цели 12 години.
 Снимка 519063

Факт е, че коронавирусът може да аргументи и съсирване на кръвта и образуването на тромби, които могат да бъдат животозастрашаващи. Има и към момента малко сведения, че може да води и до промени в мозъчната конструкция , само че не е ясно по какъв начин и какви тъкмо. Предположенията обаче са свързани със стареенето на кръвоносните съдове и незадоволителния приток на О2 към мозъчните кафези.
 Коронавирусът, тренировките и за какво не би трябвало да спортуваме, в случай че имаме COVID-19
Още за ковид и физическата интензивност

Какво да вършим и какво - не

Всичко това несъмнено ни звучи много плашещо, само че не трябва да забравяме главния извод, до който учените са стигнали в последната една година - че коронавирусът е непредсказуем и в никакъв случай няма по какъв начин да знаем по какъв метод ще се отрази навръх нашия организъм.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР