Докато новият коронавирус се разпространяваше бързо в Централен Китай, авторитарното

...
Докато новият коронавирус се разпространяваше бързо в Централен Китай, авторитарното
Коментари Харесай

Драконовските методи на Китай срещу коронавируса действат; готов ли е светът?

Докато новият ковид се разпространяваше бързо в Централен Китай, властническото държавно управление предприе доста властническа стъпка: разпореди невиждана изолираност на 60 милиона души в най-тежко засегнатата провинция.

Спирането на публичния превоз в някои градове, затварянето на развлекателни центрове в цялата страна и мощна доза боязън разчистиха улиците на най-голямата нация в света.

След като вирусът към този момент доближи всички континенти с изключение на Антарктида, с потвърждаването предходната седмица на първия случай на заразяване в Южна Америка Световната здравна организация предлага предизвикателство към другите страни: да наподобяват повече на Китай.

Простичко казано, в случай че една болест не е напълно разбрана и няма медикаменти или ваксини за нея, карантината е най-ефективният способ за прекъсване на разпространяването й. И бързите дейности са от сериозно значение, както Китай научи след първичната си безразлична реакция.

Въпросът пред света е доколко може и желае да имитира китайските драконовски способи.

" Малко други страни имат опцията да приложат уединяване на селища в сходен мащаб ",

съобщи лекар Райна Макинтайър, специалист по световна биосигурност в университета на Нов Южен Уелс, Австралия.

В една народна власт ограничавания с сходен мащаб " изискват доста пояснения за какво това е значимо ", споделя вирусологът Марион Копманс от медицинския център " Еразъм " в Холандия. " Но това е въпрос на здрав разсъдък, който хората могат да схванат. Дедите ни са ни учили по този начин. Спомням си, че бях в карантина като дете, когато имах заушки. "

Комунистически Китай има на свое разположение и високотехнологични средства за държавен контрол. Движението на дисиденти, деятели и представители на мюсюлманските малцинства се наблюдават деликатно с наблюдателни камери и огромни бази данни, без въобще да загатваме старомодните квартални комитети.

Източният град Ханчжоу вкара електронна база данни с цветни баркодове, показващи здравния статус на всеки гражданин според от историята на пътуванията и признаците му. Правителството работи с софтуерния колос " Алибаба " за използването на системата в цялата страна. Мерките за сигурност в жилищата са увеличени, а от живеещите в тях се изисква да имат пропуски или да лимитират времето, което прекарват на открито.

Тези способи демонстрираха, че в случай че една страна желае да спре или най-малко да забави разпространяването на новия вирус, това е постижимо, като се принудят хората да стоят най-вече по домовете си в продължение на седмици, споделиха специалисти.

" Те възприеха този остарял метод и по-късно го включиха на турбо с съвременна просвета и технология, по метод, който беше невъобразим единствено преди няколко години ", споделя Брус Ейлуърд, канадски епидемиолог, управлявал неотдавнашната задача на СЗО в Китай.

По пътя бяха позволени неточности. Първоначално китайските управляващи споделиха, че рискът от заразяване при контакти сред хора е невисок или даже няма подобен, а се оказа противоположното. Медици, които се пробваха да предупредят останалите първоначално, бяха упрекнати в " разпространение на клюки " от полицията.

В последна сметка Китай не работи задоволително бързо, с цел да попречи на вируса да опустоши една провинция - Хубей, където станаха съвсем всички от над 2800-те смъртни случая в Китай - само че съумя да забави разпространяването му в останалата част от страната и в чужбина. " Най-големият урок е бързината ", сподели Ейлуърд.

" Бързината е всичко. Това, което ме тормози, е дали останалата част от света е научила урока за бързината? "

През последните дни пламнаха епидемии в Южна Корея, Иран и Италия и специалисти споделиха, че напъните за прекъсване на разпространяването на вируса съвсем несъмнено ще се провалят. " Вероятно нищо няма да проработи ", сподели Йън Макей от австралийския Университет на Куинсланд, който учи вирусите.

Въпреки това карантината и " общественото разграничаване " - ограничението на опциите за събиране на хора - се считат за най-важните принадлежности, с които разполагат държавните управления. Подобни ограничения освен печелят време за създаване на ваксини и лекувания, а и предотвратяват претоварване на лечебните заведения, както се случи в Ухан, градът, където стартира рецесията.

Д-р Гагандийп Канг, микробиолог, който оглавява индийския Институт за транслационно опазване на здравето и технологии, съобщи, че страните би трябвало да употребяват времето, с което разполагат, с цел да се приготвят за допустимо повишаване на броя на заболелите, да подобрят опциите си да диагностицират заболяването и да влагат в проучвания. Всяка страна би трябвало да реши някои въпроси, да вземем за пример кои пациенти би трябвало да се хоспитализират и кои да се лекуват в домашни условия.

" Страните би трябвало да схванат, че неналичието на случаи или дребното случаи не дават специфичен статус. Ковид-19 ще се популяризира, и то по непредвидими способи ", сподели Канг. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (208)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР