Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж

...
Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж
Коментари Харесай

Шефът на ВАС: Някой не е нанесъл навреме на кадастралната карта дюните на Корал

Докато не отпадне строителната възбрана от 2014 година за плаж Корал, там не може да се строи. Докато плановете не се приведат в сходство със Закона за биологичното многообразие и със Закона за запазване на околната среда.
 Върховен административен съд: РДНСК - Бургас носи виновността за застрояването на Корал
Това изясни ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по bTV. Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за градеж. През 2007 година тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за инспекция. До този миг РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за градеж, само че към 2007 година са работили и други закони. Не е имало такива условия, каквито има сега Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени доста по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за градеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или локалната власт ", уточни ръководителят на Върховен административен съд.

Проверяваме дали това позволение за градеж от 2007 година е било законосъобразно издадено към оня миг, уточни още Чолаков.

Държавата неотдавна взе да мисли за тези дюни, неотдавна пази своите естествени забележителности. Собственикът, който има дюна, би трябвало да бъде заплатен от страната, защото тя е изключителна държавна благосъстоятелност. Държавата би трябвало ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае авансово. И бизнесмените би трябвало имат права ", уточни съдията. 

Проблемът със застрояването по Черноморието може да се реши с Общ организационен проект, сподели кметът на Царево Георги Лапчев. По думите му хората на Царево не желаят да има застрояване на региона, тъй като чудесно осъзнават, че това ще го погуби – най-много от позиция на туризма.

Според Лапчев на казуса със застрояването би трябвало да се гледа не обект по обект, а по-глобално: „ Преди повече от 15 години ръководството на страната е взело решение, че цялото това Черноморие ще има тъкмо подобен темперамент, че ще стартира да се строи – за цялото море. И тогава се стартирали стотици процедури. Разбира се, настъпват промени, идва ново ръководство на страната, обществото става доста по-чувствително към екологията, само че по този начин или другояче процедурите са стартирали ", разяснява кметът.

Той беше безапелационен, че общината няма по какъв начин да обезвъзмезди вложителя на обекта край „ Корал ”, тъй като следователно ще би трябвало да заплащат жителите на общината, а това е непостижимо и незаслужено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР