Докато много централни банки по света се опитват да намалят

...
Докато много централни банки по света се опитват да намалят
Коментари Харесай

Нов сериозен проблем за Китай: Не може да спре дефлацията

Докато доста централни банки по света се пробват да понижат инфлацията, Китай се бори с понижаването на цените през тази година, написа.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) е понижен с 0,5% през ноември по отношение на миналата година, което е най-големият спад от ноември 2020 година насам, сочат данни, оповестени от Националното статистическо бюро. Той е по-лош от упования, защото анализаторите, интервюирани от Ройтерс, бяха планували понижение от 0,1 %.

While many central banks around the world are trying to cool inflation, China is grappling with falling prices this year.
— CNN Philippines (@cnnphilippines)
Спадът също по този начин бележи ускорение по отношение на октомври, когато показателят на потребителските цени се намали с 0,2 % по отношение на година по-рано, и провокира апели за незабавни дейности от страна на Пекин за стимулиране на търсенето и попречване на низходящата серпантина на цените.

Данните идват няколко дни откакто политиците дадоха обещание да засилят фискалната и паричната поддръжка, с цел да подтикват отслабващата стопанска система.

През по-голямата част от тази година Китай се бори със слаби цени заради срутва на пазара на недвижими парцели и намаленото потребителско доверие.

Потребителската инфлация се забави от февруари насам и през юли спадна до негативна стойност за първи път от повече от две години. Тя се върна на позитивна територия през август и беше без смяна през септември, само че през октомври още веднъж спадна под нулата.

" Дефлационната обстановка в Китай се задълбочава под въздействието на тройния удар от вътрешните цени на храните, интернационалните корекции в цените на петрола и слабото вътрешно търсене ", обявиха анализатори от Citi в отчет.

" Признаците на уязвимост на цените към този момент се популяризират от стоките към услугите ", допълват те.

Цените на питателните артикули бяха главен фактор за понижаване на показателя на потребителските цени, като през ноември те спаднаха с 4,2% по отношение на миналата година. По-специално цените на свинското месо се намалиха с 31,8%.

Цените на бензина се намалиха, откакто през ноември интернационалните цени на петрола доближиха най-ниското си ниво от месеци насам.

Инфлацията при услугите също се забави. През предишния месец тя се увеличи с 1% по отношение на миналата година спрямо нарастването от 1,2% през октомври.

Индексът на индустриалните цени (PPI), който се дефинира основно от цените на суровините и материалите, се намали с 3% през ноември, което е спад за 14 следващи месеца.

Засилващият се дефлационен напън слага под в допълнение подозрение икономическото възобновяване на Китай.

" Няма време за съмнения в политиката, с цел да се предотврати циничен кръг сред дефлацията, доверието и интензивността ", обявиха анализаторите.

В края на предишния месец шефът на Китайската национална банка Пан Гуншън съобщи в Хонконг, че Китай ще резервира паричната си политика " стимулираща ", с цел да поддържа стопанската система, и чака потребителските цени да се покачат през идващите месеци.

Висшите чиновници на Китай се събраха на съвещание на Политбюро и дадоха обещание да създадат повече за разширение на вътрешното търсене и стимулиране на потребителските разноски.

Заседанието на Политбюро, дружно с предстоящата по-късно този месец годишна Централна конференция за икономическа работа (ЦКР), нормално дава звук на икономическата политика за идната година.

Инвеститорите чакат повече детайлности за икономическата политика за идната година, показват анализаторите на Citi, като прибавят, че чакат " неизбежно " понижаване на нормата на наложителните запаси и на главните лихвени проценти.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР