Докато Мауи се възстановява, жителите се съобразяват с ролята на туризма за възстановяването им

...
ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Много преди развяван от вятъра горски
Коментари Харесай

ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Много преди развяван от вятъра горски пожар да обхване остров Мауи, съществуваше напрежение между хавайските kamaaina или дългогодишните жители и посетителите, на които някои жители на острова негодуват, че са превърнали своите плажове, планини и общности в детски площадки.

Това е връзка на любов и омраза, която датира от поколения. Но сега това напрежение нараства след пожара, който уби над 100 души и изпепели историческия град Лахайна, превръщайки го в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век.

Седмица след пожара, държавно знаме се развя с главата надолу на вятъра покрай път, водещ към квартал, предназначен за жители от хавайски произход, което означава, че общността е в беда. Под флага табела, надраскана със синя боя, нареждаше на туристите „ДА СЕ ПАЗЯТ.“

„Туризмът определено е пречка в този момент, защото трябва да се грижим за семействата си – нашата охана,“ каза Капали Кеахи, който живее в квартала. Кеахи каза, че засегнатите от пожара, включително самият той, все още „излизат от режима на оцеляване“. посетители само през първата половина на 2023 г. Около 70% от всеки долар, генериран в Мауи, може да се припише на туризма, според борда.

И все пак, докато островът изглежда да се възстановява, жители като Кеахи се чудят каква е ролята туризмът трябва да играе роля в дългия път напред към възстановяване. Експертите казват, че няма лесен отговор.

„Имате време, когато трябва да спрете всичко и да се съсредоточите върху бедствието, но идва момент, когато трябва да започнете да възстановявате, а това означава да задържите хората на работа“, каза Рафаел Вилануева, член на Tourism Expert Network, която предоставя консултантски услуги на бизнеси като хотели.

Вилянуева каза, че това е общата пътна карта, която и неговите тогавашни колеги от Органа за конвенции и посетители в Лас Вегас последваха през 2017 г., след като най-смъртоносната масова стрелба в съвременна Америка се разигра на фестивал на кънтри музиката на Лас Вегас Стрип. Първо подкрепете жертвите и общността, а след това се тревожете за туристите.

В рамките на един час след стрелбата, която ще остави 60 убити и още стотици ранени, публично финансираната организация, натоварена с рекламата на Лас Вегас, спря рекламата си обещавайки, че „Каквото се случи тук, остава тук“. Вилануева каза, че са изпълнили билбордове с послание, около което общността може да се обедини: „Силен Вегас.“

След това те отвориха своя конгресен център за усилия за възстановяване, включително уведомления за жертви. Но в крайна сметка те промениха посланията си, като поканиха посетителите обратно на Стрип, за който обещаха, че е безопасна туристическа дестинация.

„Трябва да направите каквото можете, за да не позволите ситуацията да се превърне в нещо много по-лошо,“ Каза Вилануева.

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза в обръщение към щата в петък вечерта, че туристите трябва да избягват опустошения от пожар Западен Мауи, като същевременно подчерта, че останалата част от острова и щата са отворени и безопасни.

„Продължаваме да приветстваме и насърчаваме пътуванията до нашия красив щат“, каза той, „което ще подпомогне местната икономика и ще помогне за ускоряване на възстановяването на тези, които вече са страдали толкова много.“

Зелено също каза, че би било „катастрофално“, ако туристическата индустрия на Мауи спре точно сега, предупреждавайки, че това може да доведе до „масово изселване“ на жители.

Това е ситуация, която жителката на Мауи Джули Сумибтай каза тя иска да избягва, дори и да разбира как други местни искат пространството, където да скърбят и да се справят с дълбоката си болка без любопитните очи на външни хора.

„Някои от нас се нуждаят от работа“, каза Сумибтай, който работи на рецепцията на комплекс от етажна собственост в Kihei, където някои от единиците се използват като ваканционни наеми. „Така че, ако казват, че Мауи е затворен, значи няма да идват туристи и тогава губим работата си.“

Вече смъртоносният пожар и последствията от него накараха някои бъдещи туристи да се променят плановете си, избирайки вместо това да се насочат към други острови.

Том Бейли и семейството му от района на Сакраменто в Калифорния пристигнаха на Мауи седмицата преди пожарът да се разпространи от хълмовете и да се впусне към историческата Лахайна.

Те бяха видели дима в далечината от хотела си в Каанапали точно по пътя от Лахайна. Първоначално бяха успокоени, че пожарът не представлява непосредствена опасност. Но през нощта блясъкът на огъня се засили, подтиквайки служители на хотела да предложат на гостите доброволно да се евакуират.

Бейли и семейството му се опаковаха и заминаха, за да прекарат последните пет дни от ваканцията си на Оаху.

„Просто искахме да стоим настрана пътя“, каза Бейли, добавяйки, че разбира, че местните жители „има нужда от време.“

___

Ямат съобщи от Лас Вегас.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР