Докато магазините в Обединеното кралство се снабдяват с шоколадови великденски

...
Докато магазините в Обединеното кралство се снабдяват с шоколадови великденски
Коментари Харесай

Шоколадовите яйца в Обединеното кралство са с до 63% по-висока цена от миналогодишната

Докато магазините в Обединеното кралство се доставят с шоколадови великденски яйца, потребителите могат да виждат нещо друго - по-малки и по-скъпи продукти от редица известни марки. Според потребителската група Which тази година някои шоколадови яйца са с до 63% по-висока цена от миналогодишната и тежат с до 51 грама по-малко. Но за какво? 85% от какаото в Обединеното кралство се внася от Западна Африка, където климатичните промени и рисковите метеорологични условия са засегнали нежните какаови култури. Пол работи като бутиков шоколатиер и разчита до голяма степен на какаото от главния експортьор - Кот д`Ивоар.
Какаото, което получаваме от тях, е намаляло с една трета от количеството, което те могат да доставят. А това значи, че цената им съвсем се е удвоила.
Пол Хъм, шоколатиер

Проливните дъждове през декември са предизвикали поражения на посевите в тази какаова ферма.
Когато не пръскаш бързо с пестициди и когато заболяването пристигна да превземе полетата ти, можеш да загубиш всичко. Когато почернее какаото ви, шушулката губи тежестта си, и загниват, преди да бъдат събрани.
Оливие Гнакомене, производител на какао

Сега вредите се усилват от сушата, като през последния месец температурите там надхвърлят 40 градуса. Д-р Ото и сътрудниците му откриватели от Имперския лицей в Лондон споделят, че рисковите метеорологични условия в този момент са 10 пъти по-възможни заради парниковите газове, породени от индивида.
Ако не спрем да използваме изкопаеми горива в този момент и не влагаме фактически в акомодация и в превръщането на какаовите плантации в по-устойчиви, с цел да се оправят с тези рискови горещини, цената ще се увеличи и шоколадът ще се трансформира в доста по-луксозен артикул.
Д-р Фридерике Ото, старши учител по климатични науки

Според специалисти от сектора спадът в производството на какао ще има дълготрайни последствия за интернационалния пазар на шоколад. С възходящото търсене на продукта и намаляването на международното предложение се чака цените да останат високи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР