Докато Киев очаква масирана руска атака, на един от контролните

...
Докато Киев очаква масирана руска атака, на един от контролните
Коментари Харесай

Лицето на войната: Сватба на фронтовата линия под Киев

Докато Киев чака масирана съветска офанзива, на един от контролните пунктове край града се случи извънредно за фронта събитие - женитба по време на война.

" Леся и Валери служат в един от украинските батальони, които пазят столицата. Те са живели дружно, а в този момент взеха решение да се венчаят ", заяви кметът Виталий Кличко, който поздрави щастливата двойка.

" Животът продължава! И ние ще пазиме живота на Киев и нашата страна! ", сподели Кличко.

На сватбата на Леся и Валери имаше всичко - и букет, и шампанско и поздравления. Дори и усмивки. Нямаше само мир към тях. Вместо обичайните корони, върху главите на булката и младоженеца сложиха чисто нови каски.

Единият от военнослужещите носеше на гърдите си огромен дървен кръст и калимявка във войнишко зелено, което подсказва, че той евентуално е духовник.

В същото време семейство с две деца е било убито при обстрела на град Ирпен в региона на Киев, разгласи кметът на града. Чуждестранни публицисти, които се криеха от офанзивата, също потвърдиха гибелта на фамилията.

Снаряд паднал в града, до момента в който хората се опитвали да доближат Киев. Според публицистите, обстрелът е траял, макар че е имало колона от стотици цивилни и рейсове, които ги чакат. Общо 8 души са били убити при евакуацията.

Русия разгласи, че ще отвари през днешния ден коридори за евакуация от Киев, Харков, Мариупол и Суми. В същото време от Генералния щаб на украинските въоръжени сили споделиха, че Русия се готви да щурмува Киев, съобщи ДПА.

Предишните няколко опита за спокойно изтегляне на хора претърпяваха неуспех. Скоро след оповестяването на часове за прекъсване на боевете, офанзивите започваха още веднъж и обградените поданици на Мариупол по този начин и не съумяха да изоставен.

This couple, Lesya and Valeriy, just got married next to the frontline in Kyiv. They are with the territorial defense.
— Paul Ronzheimer (@ronzheimer)

Над милион и половина са към този момент бежанците от Украйна и броят им продължава да пораства.

Нощта в Одеса е минала умерено, само че са се чували гърмежи. Очаква се към 100 души да бъдат извозени с рейсове от Одеса към България през днешния ден.

" Предстои дълъг и рисков път на евакуираните от Украйна ", сподели генералният ни консул в Одеса Светослав Иванов пред Нова тв.

" Живеем във времена на рецесии. Бяхме в здравна, в този момент сме във военна, допуска се, че ще избухнат филантропична, енергийна и бежанска рецесии ", сподели дипломатът.

" Ние поддържахме непрестанна връзка с посланика ни в Киев. Никой не очакваше нашествието. Всички мислехме, че спорът ще остане в Донбас, а не, че ще прерасне в пълномащабен. Путин желае да си обезпечи сухопътна връзка с Крим. Мисля, че евентуално Украйна ще бъде разграничена ", счита Светослав Иванов.

Според Дора Костова, редактор на вестник " Роден край " в Одеса и доброволец, обаче, хората, които са останали в Одеса и не са се евакуирали, нямат информация къде и по какъв начин могат да получат филантропична помощ след затварянето на генералното консулство.

За евакуацията от Харков споделя проф. Михаил Станчев.

" 10 часа пътувахме, сменихме 3 влака. Намирам се на брега на Днепър, при мой другар ", описа пред Българска национална телевизия Станчев, който през вчерашния ден се е евакуирал от Харков. Допълни, че ще се опита да напусне Украйна и да се прибере в България. Преминал е и през Полтава, като разказва, че там няма чувството за война, най-малко все още.

Вчера бомбардираха към 40 здания в жилищен регион на Харков, ударена е и болница. Очаква да бъдат бомбардирани промишлените обекти, които в Харков са доста - на първо място танковият цех.

Пловдивски бизнесмен пък одобри в хотела си към 20 дами и деца от Киев. Той се усеща обвързван с Украйна, тъй като корените на брачната половинка му са оттова. Ресторантът на хотела е трансфорат в детски ъгъл. Най-малкото дете е на 6 месеца, а най-голямото на 9 години.

Гореща телефонна линия на БЧК

От през днешния ден Българският Червен кръст, взаимно с Министерството на здравеопазването, започва нова телефонна линия в помощ на бежанците от спора в Украйна , намиращи се в България.

На телефон 0800 20101, възложен на БЧК безплатно от компанията мобилен оператор, те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за опциите за здравно и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безвъзмездна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде открит и посредством особено основания имейл: [email protected].

Много български лекари и лечебни заведения към този момент заявиха готовността си да оказват помощ безплатно в тази сложна конюнктура. Подкрепа на самодейността са заявили и украински жители, които владеят украински и съветски език, и също като доброволци ще дават отговор на запитванията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР