Докато Източна Либия се тресе от катастрофални наводнения, се появява нова заплаха

...
Повече от седмица след като наводненията, причинени от бурята Даниел,
Коментари Харесай

Повече от седмица след като наводненията, причинени от бурята Даниел, опустошиха Източна Либия, убивайки хиляди и разселвайки много други, оцелелите са изправени пред друга заплаха: замърсяване на водата.< /p>

Здравните власти бият тревога за разпространението на водни заболявания в засегнатите райони, особено в тежко засегнатия град Дерна.

Продължете да четете

списък с 4 елемента Броят на загиналите от наводнения нараства до 11 300 в крайбрежния град Дерна на ЛибияСнимки: Една седмица след наводнението в Либия пристига помощ за оцелелитеСедмица след смъртоносните наводнения в Либия усилията за помощ набират скорост„Пустинята се превърна в море“: оцелелите от наводнението в Източна Либия разказват ужаскрай на списъка

Експерти предупредиха, че наводненията са замърсили силно водоизточниците с отпадни води, правейки ги опасни за консумация и излагайки общностите на сериозни рискове за здравето.

Ето отговорите на някои ключови въпроси относно ситуацията.

Какво е замърсяване на водата?

Замърсяване на водата възниква, когато микроби и химикали навлязат в питейната вода при нейния източник – например подземни води или вода от езера или реки – или по време на преминаването на водата през разпределителна система.

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсената вода и лошите санитарни условия са свързани с предаването на болести като холера, диария, дизентерия, хепатит А, коремен тиф и полиомиелит.

Как се решава проблемът в засегнатите от кризата райони?

По същество чрез комбинация от краткосрочни и дългосрочни мерки, каза Джесика Мусан, говорител на Международния комитет на Червения кръст.

Първата стъпка, обясни Мусан, е да се осигури вода, която е безопасна за консумация – независимо дали е за пиене, готвене или хигиенни цели.

В дългосрочен план фокусът е основно върху ремонта на необходимата инфраструктура, в допълнение към други мерки, които включват хлориране на обществени водоизточници и разпространение на информация относно практиките за безопасна вода.

Каква е степента на замърсяване на водата в Либия?

Либия е затънала в политически смут и битки след отстраняването на дългогодишния владетел Муамар Кадафи през 2011 г. Страната се управлява от близо десетилетие от две враждуващи единици, разделени между западна и източна Либия, всяка подкрепяна от различни милиции. Това разруши инфраструктурата й, правейки я по-уязвима от бедствия.

Мусан каза, че последните наводнения са причинили сериозни смущения, включително във водната инфраструктура, което „допълнително усложнява предизвикателствата [на страната]“.


Въпреки че е трудно да се намерят конкретни цифри, ефектът от бедствието върху канализационните системи означава, че има „повишен риск населението да влезе в контакт с небезопасна вода“, добави тя.

Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси най-малко 150 души са се разболели поради замърсяване на водата през 10-те дни след наводнението, включително около 55 деца в Дерна.

„Ситуацията в Дерна и други засегнати от наводненията райони на Либия е ужасна“, се казва в изявление на Международния спасителен комитет (IRC). „Достъпът до чиста вода е основно човешко право и ние сме дълбоко загрижени за здравето и благосъстоянието на засегнатите от тази криза със замърсяване.“

Как се справя с него?

Няколко местни и международни хуманитарни групи, включително Либийският червен полумесец и агенциите на ООН, реагираха на бедствието, като предоставиха незабавни усилия за помощ.

Реакцията варира от евакуиране на блокирани жители и предоставяне на медицинска помощ и основни консумативи до осигуряване на безопасна вода и санитарно оборудване, за да се предотврати навлизането на болести.

Хуманитарни организации също призоваха за допълнително финансиране, за да увеличат оперативното реагиране и да достигнат до повече засегнати жители в Дерна и околните райони.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР