Докато ИТ инфраструктурата по света се възстановява от глобалния срив

...
Докато ИТ инфраструктурата по света се възстановява от глобалния срив
Коментари Харесай

Microsoft обвини ЕС за глобалния ИТ срив – компанията е била принудена да „отвори“ ядрото на Windows преди 15 години

Докато ИТ инфраструктурата по света се възвръща от световния срив от предишния петък, бизнесът, специалистите и политиците към този момент търсят виновниците.

Според „ The Wall Street Journal “, от Microsoft са декларирали, че случаят може да е резултат от наложително съглашение от 2009 година сред ИТ колоса и Европейския съюз.

Експертите към този момент се чудят за какво CrowdStrike – компания за решения за киберсигурност е получила достъп до ядрото на Windows на толкоз ниско равнище, където грешката може да е доста огромна и да засегне голям брой консуматори.

Макар, че Microsoft не може да бъде непосредствено упрекната за казуса след софтуерната актуализация CrowdStrike, която провокира безпорядък във всички сфери на живота по света, софтуерната архитектура, която разрешава на трети страни да интегрират надълбоко своя програмен продукт в операционните системи на Microsoft повдига доста въпроси и изисква по-внимателно изследване.

Според WSJ, Microsoft е отбелязала, че съглашението на компанията с Европейската комисия от 2009 година е повода ядрото на Windows да не е предпазено по същия метод, по който е предпазено ядрото на MacOS на Apple, да вземем за пример. Споразумението за съгласуемост в действителност е резултат от засиления надзор от страна на европейските регулаторни органи върху активността на Microsoft.

Според една от клаузите Microsoft е задължена да дава навреме и непрекъснато информация за API, употребявани от нейния програмен продукт за сигурност в операционните системи Windows – потребителски и сървърни версии. Съответната документи би трябвало да бъде разполагаем и на разработчиците на антивирусен програмен продукт от трети страни, с цел да основават свои лични решения.

От една страна, това подсигурява лоялна конкуренция сред разработчиците на антивирусен програмен продукт.

Вместо да употребяват приложни програмни интерфейси без достъп до ядрото, CrowdStrike и други сходни са избрали да работят непосредствено с ядрото на операционната система, с цел да усилят оптимално опциите на своя програмен продукт за сигурност. По този метод обаче има огромна възможност при положение на срив следствията да бъдат извънредно съществени и тъкмо това се случи предишния петък.

Windows не е единствената операционна система, която разрешава достъп до ядрото и опция за неговото деактивиране. Независимо от това повсеместното наличие на продуктите на Microsoft подсигурява, че когато приложенията на трети страни се провалят, има големи последствия и огромна гласност, даже в случай че компанията не е директно отговорна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР