„Докато инфлацията расте, а ние чакаме Министерството на културата да

...
„Докато инфлацията расте, а ние чакаме Министерството на културата да
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев към властта: Културата не е приоритет на държавата! Обричате хората на безработица!

„ Докато инфлацията пораства, а ние чакаме Министерството на културата да смъкна решетките от Народното събрание, човешки ориси в целия обществен бранш на театралните изкуства висят на косъм “, написа в профила си във Facebook артистът Христо Мутафчиев.

„ Най-критично е ситуацията на създателите и чиновниците от извънстоличните театри. Не се подхващат никакви ограничения и то тъкмо в този момент, в най-кризисното време. Правителството и всички виновни институции отхвърлят да споделят с представителите на сектора, не се интересуват от работата им, не регистрират потребностите и потребностите им, тъй като просто не се вълнуват от това, декларира Мутафчиев.

Ето какво още написа ръководителят на Съюза на артистите в България:

Въпросът ми е каква е цената на човешкия живот за ръководещите? Каква значителност има създателят през днешния ден?

Поставих тези и други въпроси за оцеляването на българските актьори пред министъра на културата и му заявих най-отговорно, че в случай че при актуализацията на бюджета не се обезпечат средства, с цел да бъде повишен единният разходен стандарт и трудовите хонорари, при започване на новия сезон сътрудниците в цялата страна ще бъдат принудени да стачкуват по един или различен метод.

Ние всички носим отговорност и към публиката си, с която мъчно възвръщаме връзки, след пагубните последици от пандемията. Към това би трябвало да прибавим, че залите в цялата страна са извънредно амортизирани и оставени да тънат в съсипия. Никой от ръководещите даже не помисля за каквото и да било възстановяване на инфраструктурата, а постройките са държавна благосъстоятелност.

В тези условия, при неналичието на каквато и да било тактика и визия за просвета, всички шефове са принудени да се оправят сами и безусловно да оцеляват. А от тях се изискват високи резултати, мениджърски достижения, новаторски подходи, тактики за развиване на публиките, както и да обезпечават работа на младите гении.

Намирам разнопосочните хрумвания и желанията за каквато и да било смяна посредством заличаване, закриване или преструктуриране на трупи, театри и културни институти, за извънредно преднамерено посягане към българския спектакъл.

Обричате хората на безработица! Никой няма право да разрушава нещо, което не е основал, прибавя още Мутафчиев
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР