Докато икономиката ѝ беше атакувана със западни санкции в началото

...
Докато икономиката ѝ беше атакувана със западни санкции в началото
Коментари Харесай

Легализира ли Русия кражбите на интелектуална собственост

Докато стопанската система ѝ беше атакувана със западни наказания при започване на март, Русия реши да промени част от своя цивилен кодекс. Светът не обърна внимание на декрет №299, който позволява потреблението на патентовани изобретения, в това число в медицината и цифровите технологии, от " вражески страни ", без да се желае позволение от притежателя или да се заплаща отплата. Не е изненадващо, че Украйна, в която Русия нахлу, се счита за " недружелюбна ". Такива са и Съединени американски щати, и Европейски Съюз, които не са във война с Русия, а глобяват стопанската система ѝ и въоръжават украинците.

Ходът на Русия не е противозаконен съгласно интернационалното право. На страните е позволено да вършат изключения от патентните правила при изключителна обстановка на национално равнище. Тежката документи и досадните договаряния за цените могат да доведат до закъснение. Но се чака някаква отплата, колкото и оскъдна да е. Според новия закон на Русия обаче не е нужно притежателите на патенти да получат каквото и да е.
Масови нарушавания
Въпреки че законът се ползва единствено за патенти, които пазят изобретения, той индиректно дава безвъзмезден пропуск за други типове нарушавания на интелектуалната благосъстоятелност (IP). Това е по този начин, тъй като съдилищата няма да предложат дребна отбрана против опортюнистите, споделя Мария Острошенко, IP юрист в московска адвокатска адвокатска фирма Alrud. Тя отбелязва, че някои съветски съдии стартират да питат за какво IP-тa на интернационалните компании, в това число търговски марки и авторски права, заслужават отбрана. Това в никакъв случай до момента не е било под въпрос.
Реклама Западните компании към този момент усещат смяната
Западните компании към този момент усещат смяната. В началото на март Entertainment One UK, английското поделение на канадска компания, загуби делото си против съветски съперник, употребяващ подправено прасе Пепа, един от непокътнатите му анимационни герои. Делото беше прекъснато, споделя Владимир Бириулин от " Городисски и сътрудници ", най-голямата съветска IP компания, тъй като Англия попада в " неприятелския " лагер. Когато Entertainment One изиска отплата, трибунал в Русия постанови, че даването на такова искане е " корист с правото " в светлината на английските наказания. През май Върховният съд отхвърли жалбата на компанията.

Изправени пред изолираност от Запада и другарски съдилища в страната, руснаците се усещат насърчени да " сграбчен " непознати IP-та. Само през последните две седмици на март бяха направени над 50 заявки за регистрация на западни марки като Coca-Cola и Christian Dior. Патентован програмен продукт и устройства на задгранични производители, които са спрели да продават в Русия, евентуално ще бъдат идващите. На 6 май Русия разгласява лист от 25 страници със артикули, които могат да бъдат импортирани без позволение от притежателя. Той включва телефони на Apple, игрови конзоли Nintendo и елементи за коли на Tesla, както и оръжия и муниции.

Уилям Майлс от Briffa, юридическа компания за IP в Лондон, оповестява, че всичко това значи, че клиентите му имат " нулев интерес " от въвеждането на нови търговски марки или изобретения в Русия. Това ще охлади нововъведенията, предвижда Коен Берден от Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации, чиито членове включват Johnson & Johnson, Novartis и Pfizer. Новият закон към този момент вреди на фармацевтичните проучвания и разработки, които започнаха да се възвръщат след години на незадоволително финансиране и занемаряване. Повечето задгранични производители на медикаменти отхвърлят да стартират нови проучвания в Русия, до момента в който войната продължава, което затруднява утвърждението на нови медикаменти. Това е нежелана вест за страна, която внася близо 70% от медикаментите си.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР