Докато хората в богатите страни водят дебати дали е етично

...
Докато хората в богатите страни водят дебати дали е етично
Коментари Харесай

Крави и дрехи - как използването на земята се отразява на климата

Докато хората в богатите страни водят диспути дали е етично да се пътува със аероплан или да се горят въглища, по-малко се приказва за земеделие, лесовъдство и други способи на потребление на земята, които са източник на към една четвърт от изменящите климата парникови излъчвания.

Хората ще би трябвало да трансформират метода, по който ядат и се обличат. Това настояват учени, участващи в правенето на нов отчет на Междуправителствената комисия на Организация на обединените нации за климатичните промени (МККП), който се чака да бъде оповестен в четвъртък в Женева.

Кравите и другите преживни животни отделят метан от предната и задната си част, тъй като ферментират храната, преди да я смелят.

" Не можем да принудим добитъка да спре да изпуска газове ", сподели с подигравка ръководителят на Асоциацията на швейцарските фермери Маркус Ритер.

Има обаче доста способи земеделието да стане по-устойчиво и да щади повече климата.

Потребителите също ще имат значима роля в това, споделиха пред ДПА двама от немските съавтори на отчета на МККП на Организация на обединените нации преди началото на съвещанието на комисията в петък в Женева за доработване на последните елементи на документа.

" Въпросът за потреблението на земята заслужава съществено внимание ", съобщи Александър Поп, който работи в Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата.

" Така, както вървят нещата, може в бъдеще да имаме на Земята 9 милиарда души ", сподели той. " Ако потреблението в африканските страни и Китай догони това в западните страни, ще имаме сериозен проблем ", съобщи Поп.

" Повърхността на Земята е лимитирана, популацията пораства и са нужни повече площи за храна и влакнодайни култури, които се употребяват за производството на облекла ", сподели Алмут Арнет, еколог в Технологичния институт в Карлсруе.

Увеличаващото се благополучие нормално води до повече консумация на месо, съобщи тя, допълвайки, че потреблението на земята също способства за климатичните промени поради торенето и обезлесяването.

Хората би трябвало да трансформират метода си на хранене и да ядат по-малко месо съгласно учените.

" Завръщане към неделния фамилен обяд ", сподели Поп, имайки поради остарялата традиция месо да се подготвя един път седмично като особено ястие.

Според немското министерство на околната среда 91,6 % от наличната международна земеделска земя се употребява за пасища или за развъждане на фуражни култури.

" Ако се понижи развъждането на преживни животни, ще се освободи повече повърхност за развъждане на хранителни култури и залесяване ", сподели Арнет.

По данни на немското министерство на околната среда развъждането на 1 кг зеленчуци създава парникови излъчвания, които възлизат на 153 грама въглероден диоксид. Биоземеделието понижава тези стойности до 130 гр.

За 1 кг говеждо в атмосферата влизат 13,3 кг въглероден диоксид - при 11,4 кг при биоговеждото.

Проблемът не е единствено с потребителите и техните привички, само че и в държавните управления и тяхната политика.

В собствен отчет от месец май междуправителствената комисия за биоразнообразието и екосистемите остро разкритикува земеделските дотации.

По оценка на комисията развитите страни са похарчили през 2015 година 100 милиарда $ за дотации, които са евентуално нездравословни за околната среда.

Според Арнет потребителите обаче също способстват за прекомерното земеделие, купувайки и изхвърляйки повече храна, в сравнение с изяждат.

" Потребителите също биха могли да се запитат: нужно ли е да си закупувам пет нови тениски, няма ли да ми стигне остарялата? ", добави тя.

При развъждането на памук се употребяват пестициди и доста вода.

Прекалената приложимост на химикали и вода също има връзка с парниковите газове. Според проучване на основания в Женева Международен търговски център (МТЦ) върху памука и климатичните промени торовете са значим източник на диазотен оксид - газ, който играе роля за световното стопляне.

В добавка към това са нужни и въглеродни горива за работата на помпите, които напояват памуковите полета.

Според МТЦ, който е взаимна конструкция на Организация на обединените нации и Световната комерсиална организация, земеделието и стопаните, занимаващи се с развъждане на памук, също страдат от повишението на световните температури и изменящите се трендове при времето.

Макар че някои страни по-високите температури може да доведат до по-добри реколти, прекомерната горещина има негативен резултат, пишат създателите. Намаляващите количества вода и все по-непредсказуемите превалявания също пречат на земеделците.

" Веригата на цената на памука по едно и също време способства за климатичните промени и е изложена на риск от тяхното влияние ", се споделя в отчета на МТЦ.

ДПА / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР