Докато голяма част от света скърби за кралица Елизабет II

...
Докато голяма част от света скърби за кралица Елизабет II
Коментари Харесай

Откраднати или подарени: Гласове от бившите британски колонии си искат обратно диаманти от короната

Докато огромна част от света скърби за кралица Елизабет II и показва своята респект към най-дълго управлявалия монарх в Обединеното кралство, гласове от някогашните английски колонии слагат въпрос за " мрачната " страна на наследството на монархията.

В обществените мрежи се появиха апели някои от скъпоценностите на кралското семейство да бъдат върнати в страните, откъдето са взети или откраднати. Най-обсъждан несъмнено е диамантът Кохинор (Koh-i-Noor), който е подложен на короната на кралицата-майка и е част от скъпоценностите, изложени в Лондонската кула.

Часове след новината за гибелта на Елизабет II, хора, най-вече живеещи в Южна Азия, разгласиха в профилите си претенции за връщането на диаманта. Смята се, че 109-каратовият Кохинор, най-скъпият елмаз в света, е в основата на спор за благосъстоятелност сред английското кралско семейство и някои от неговите някогашни колонии.

‘The Koh-i-noor diamond from India sits atop the crown made for the Queen Mother in 1937 and the Great Star of Africa sits in the Queen`s scepter’
— Madam Capital (@CapitalMadam)
Британските кралски особи настояват, че Кохинор е подарък. В най-малко четири страни - Индия, Пакистан, Афганистан и Иран - версията е друга - че това е заграбена движимост и би трябвало да бъде върната. Спорът за диаманта, който някои правят оценка на 400 млн. $, а други считат за на процедура скъп, е знак на по-мащабен митинг против британците и 200-годишното им ръководство в района.

" Англия ни е длъжна, само че вместо да върнат доказателството за своята лакомия на законните му притежатели, британците развяват Кохинор върху короната на кралицата-майка в Лондонската кула ", написа индийският народен представител Шаши Тарур, който се застъпва за връщането на камъка назад в Индия.

Открадната драгоценност или подарък?

Вярва се, че скъпоценният камък носи неприятен шанс на мъжете, само че огромен на дамите. Кохинор е носен от генерации английски кралици. Със гибелта на Елизабет II той ще бъде завещан най-вероятно от идващия монарх, а точно Чарлз III. Но точно поради традицията и вярванията за диаманта е доста евентуално той да отиде при идната кралица, която в тази ситуация е кралицата-консорт Камила.

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според разнообразни калкулации цената му е сред 140 и 400 млн. $, само че също по този начин е разгласен и за скъп.

Смята се, че за първи път е упоменат преди повече от 5000 години в писмени източници на санскрит. Диамантът е бил именуван Сямантака. Кой в действителност е бил негов притежател остава тематика на спекулации. Има сведения, че до 1304 година камъкът е бил владеене на владетелите на Малва, а по-късно на императора на Делхи Алаудин Хилджи.

 Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според разнообразни калкулации цената му е сред 140 и 400 млн. $, само че също по този начин е разгласен и за скъп.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР