Докато едни губят от поскъпването на електроенергията, други като производителите

...
Докато едни губят от поскъпването на електроенергията, други като производителите
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" отчете рекордните 717.5 млн. лв. печалба за деветмесечието

Докато едни губят от повишаването на електрическата енергия, други като производителите на ток печелят. Най-ясно това се вижда при АЕЦ " Козлодуй ", чиито индустриални разноски са относително ниски и непрекъснати (заради от дълго време изплатената инвестиция в централата), а силата, която продава на борсата, нараства фрапантно през последните месеци.

Така, макар че рекордните цени на тока бяха регистрирани през ноември, а октомври е с 50% по-скъп от септември, междинния финансов доклад на АЕЦ към края на деветмесечието отново е величествен. При еднообразно произвеждане на електрическа енергия приходите се усилват с над 70% на годишна база - до 1.57 милиарда лева Печалбата обаче е съвсем три пъти по-голяма - от 245 млн. лева тя се покачва до 717.5 млн. лв.. Но огромна част от тези пари не остават в централата.
Изтегляне на парите
Свръхпечалбата на АЕЦ-а, която надвишава доста прогнозните планове, безусловно се иззема от страната, с цел да се компенсира бизнесът за скъпия ток със 110 лева./мВтч през октомври и ноември.
Реклама

От доклада излиза наяве, че са изплатени 138 млн. лева дял на БЕХ, който е отчислен от облагата за 2020 година, а дружно с това е изплатен и спомагателен дял от 470 млн. лева - през февруари 220 млн. лева за сметка на фонд " Други запаси " и през август 250 млн. лева за сметка на неразпределена облага от минали години и фонд " Други запаси ".

При всички случаи страната ще изиска и още един ексклузивен дял от АЕЦ " Козлодуй ", защото схемата с обезщетенията за бизнеса освен ще продължи през декември и след Нова година, само че и най-вероятно самият размер на обезщетенията ще се усили - от сегашните 110 лева на най-малко 170 лева./мВтч.
Какво остава в сметките
Въпреки изплатените постоянни и спомагателни дивиденти наличните парични средства на АЕЦ " Козлодуй " се усилват. От 485 млн. лева към 30 септември 2020 година те доближават 720 млн. лева към 30 септември 2021 година
Реклама

Предвид цените на борсовия ток през октомври и ноември с огромна доза сигурност може да се каже, че свръхприходите и свръхпечалбите ще продължат. Средно централата осъществя през борсата по 1 000 000 мВтч електрическа енергия на месец, което при цена 368 лева./мВтч за октомври прави 368 млн. лева приходи, а през ноември при цена 407 лева./мВтч - 407 млн. лева Очакваната облага от тези 775 млн. лева доходи е към 400 млн. лева И това е единствено за два месеца. През декември евентуално ще бъдат генерирани още към 400 млн. лева оборот и 200 млн. лева облага.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР