Докато далечният вой на сирените за въздушна атака отеква около

...
Докато далечният вой на сирените за въздушна атака отеква около
Коментари Харесай

Как Украйна научи геймърите да управляват дронове

Докато далечният писък на сирените за въздушна офанзива отеква към тях, дузина украински бойци излизат от камуфлажни палатки, кацнали на рид край път край Киев, скрити от група дървета. Войниците, възпитаници на академия за дронове, се събират към бяла антена Starlink, пушат цигари и превъртат телефоните си в отмора сред часовете, сходно на всички студенти по света, написа европейската редакция на " Политико ".

Това обаче не е елементарен университет. Войниците са пристигнали тук, с цел да учат техники за въздушно разузнаване и да се научат по какъв начин да употребяват дронове - множеството от които търговски - във военна зона . Тяхното образование, както и веригите за доставки, които улесняват доставката на дронове в Украйна, се поддържат секретно равнище. Украинците би трябвало да пазят методите си в загадка освен от съветските нашественици, само че и от софтуерните компании, които създават дроновете и обезпечават високоскоростния сателитен интернет, на който разчитат и които се възмущават от потреблението на техните машини за смъртоносни цели.

Дроновете са от значително значение за украинците: летящите машини, ръководени отдалеко, могат да виждат нашествениците, които се доближават, да понижат нуждата бойците да застанат зад вражеските линии, с цел да събират разследваща информация, и да разрешат нанасянето на по-прецизни удари, намалявайки цивилните жертви. На места като Бахмут, основното полесражение на Донбас, двете страни вземат участие във въздушни конфликти - ята от дронове бръмчат застрашително над главите им, шпионират, наблюдават, насочват артилерията.

И по този начин, с цел да запазят летящите си машини във въздуха, украинците се приспособиха, коригираха софтуера си, разнообразиха веригите си за доставки, употребявайки по-лесно наличните търговски дронове на бойното поле и се научиха да заобикалят рестриктивните мерки и възбраните, наложени или декларирани от задграничните корпорации.

Частни учебни заведения за водачи на дронове и неправителствени организации из Украйна образоват хиляди водачи на безпилотни летателни апарати (БПЛА) за армията . " Дронариум ", който преди нашествието на Русия предходната година заснемаше лъскави рекламни фрагменти и политически митинги с дрон, в този момент дава петдневни образования на бойци в Киевска област. През миналата година към 4500 водачи, множеството от които в този момент в украинските въоръжени сили, са минали курса на " Дронариум ".
 Пожар в нефтобаза в Туапсе и още дронове в Русия Обновена
Пожар в нефтобаза в Туапсе и още дронове в Русия

Дрон падна и в Подмосковието

Какво съставлява образователната стратегия

Ключовият урок е: Как да накараме цивилните дронове да летят на бойното поле.

" През петте дни, които прекарваме, с цел да ги учим по какъв начин да ръководят дронове, ден и половина са изразходвани за образование за самия полет ", сподели инструктор на " Дронариум ", който отхвърли да назове името си от съображения за сигурност, само че употребява позивната Прометей. " Всичко останало е тактичност на придвижване, камуфлаж, предварителен развой, проучване на карти. "

Екипите за разузнаване с дронове работят по двойки , като снайперисти, сподели Прометей. Един боец лети с дрон благодарение на клавиатура; сътрудника му преглежда картата, съпоставя я с видеопотока от дрона и пресмята координати. Екипите с дронове " работят непосредствено с артилерията ", продължи Прометей. " Прехвърляме картината от бойното поле към сървърите и към Генералния щаб. Благодарение на нас те виждат какво вършат и това им оказва помощ да ударят задачата. "

Преди Русия да стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, доста от тези възпитаници в учебно заведение за дронове бяха цивилни. Единият, който преди е бил блогър и стриймър на видеоигри, само че в този момент е водач на разузнаването в Донбас, носи позивната Публик. Когато е на предната линия, той би трябвало да ръководи комерсиалните си дронове при всевъзможни метеорологични условия — това е единственият метод да забележи противников танкове, движещи се към позицията на неговия отряд.

" Без тях е съвсем невероятно авансово да се виждат оборудването, огневите позиции и персоналният състав ", сподели Публик. Без тях става доста мъчно да се координирате по време на офанзива или отбрана. Един дрон от време на време може да избави десетки животи с един полет. "

Залозите не могат да бъдат по-високи: " Ако не наблюдаваш, тези танкове ще убият другарите ти. И по този начин, пускаш дрона. Дронът замръзва, пада и взимаш идващия. Защото животът на атакуваните от танка е по-скъп от всеки дрон ".
 Как Украйна удари съветския гръб със остарели руски дронове
Как Украйна удари съветския гръб със остарели руски дронове

Възможно ли е да става дума за нова разработка

Армия от дронове

Войната трансформира военния дрон Bayraktar в нарицателно име, увековечено в песни от украинците. Пилотите на БПЛА на Киев също употребяват Shark, RQ-35 Heidrun, FLIRT Cetus и други машини.

" Трудно е да имаш преимущество пред Русия в броя на живата мощ и въоръжението. Русия употребява своите бойци като месо ", сподели министърът на цифровата промяна на Украйна Михайло Фьодоров по-рано този месец. Но всеки украински живот, продължи той, " е значим за нас . Следователно единственият метод е да се сътвори софтуерно преимущество над врага. "

Доскоро украинската войска не признаваше публично длъжността оператор на дрон. Едва през януари главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний подреди на армията да сътвори 60 роти, формирани от водачи на БЛА, което също демонстрира, че Киев възнамерява да разшири личното си произвеждане на дронове. В момента украинските компании създават единствено 10 % от безпилотните апарати, нужни на страната за войната, съгласно военния доброволец и създател на Центъра за поддръжка на въздушното разузнаване Мария Берлинска.

Междувременно доста от украинските водачи на дронове избират цивилни дронове, създадени от китайския производител DJI — Mavics и Matrices — които са дребни, относително евтини на към 2500 евро на брой, с прилични вариообективи и комфортни за потребителя функционалности.

Изборът сред боен дрон и граждански " зависи от задачата на водача ", сподели Прометейs, инструкторът на " Дронариум ". " По-големите дронове с крила летят по-далеч и могат да правят разузнаване надалеч зад вражеските линии. Но в един миг губите връзката с него и просто би трябвало да изчакате, до момента в който се върне. Mavic имат огромно нарастване и могат да висят във въздуха дълго време, събирайки данни без огромен риск за дрона. "

Но цивилните машини, направени за фенове, а не за бойци, устоят две, може би три седмици във военна зона. И DJI предходната година сподели, че ще спре продажбите както в Киев, по този начин и в Москва, което затруднява замяната на машините, които са изгубени на бойното поле.

В отговор Киев разхлаби контрола върху износа на търговски дронове и изкупува колкото може повече, постоянно употребявайки средства, дарени от неправителствени организации като самодейността United24 " Армия от дронове ". Министерството на цифровата промяна на Украйна сподели, че през трите месеца откакто самодейността започва, са закупени 1400 военни и търговски дрона и улеснено образованието на водачи, постоянно посредством доброволци.Междувременно украинската благотворителна фондация на Сергей Притула съобщи, че е закупила повече от 4100 дрона от началото на пълномащабното навлизане на Русия предходната година - множеството бяха Mavic на DJI 3s, дружно с Martice 30s и Matrice 300s на компанията.

Но би трябвало ли Украйна да се тормози от обстоятелството, че доста от нейните обичани дронове са създадени от китайска компания, като се има поради " безграничното " партньорство на Пекин с Москва?

DJI, най-големият производител на дронове в света, обществено съобщи, че не може да получи потребителски данни и информация за полети, в случай че потребителят не ги изпрати на компанията. Но хипотетичните връзки с китайската страна, както и фактът, че Съединени американски щати са сложили технологията й в черния лист (заради изказвания, че е била употребена за наблюдаване на етнически уйгури в Синцзян), повдигат някои въпроси. DJI отхвърли и двете обвинявания.

Ние разбираме с кого си имаме работа - използваме тяхната технология в наши ползи ", сподели той. " Наистина евентуално нашите фрагменти могат да се съхраняват някъде на китайски сървъри. Те обаче съхраняват терабайти фрагменти от целия свят всеки ден, тъй че се колебая, че някой може да наблюдава нашите. "

Проблемите с Илон Мъск

По-рано този месец SpaceX на Илън Мъск разгласи,, защото тя я употребява за ръководство на дронове. Американската галактическа компания дава интернет на Украйна от предишния февруари - загубата на достъп би била огромен проблем.

" Не че армията ни ослепява, в случай че Starlink е изключен ", сподели Прометей. " Ние обаче се нуждаем от високоскоростен интернет, с цел да поправяме артилерийския огън в действително време. Без него ще би трябвало да губим повече снаряди във времена на продължаващ дефицит на снаряди. "

Но макар че известието на SpaceX провокира неодобрение от някои от поддръжниците на Киев, интервенциите на Украйна към момента не са наранени от този ход , сподели министърът на цифровата промяна Фьодоров пред " Политико ".

Прометей има доктрина за какво: " Мисля, че Starlink ще остане с нас. Само за дронове е невероятно да се изключи. Ако Мъск изцяло го изключи, той ще би трябвало да го изключи и за лечебни заведения, които употребяват същия интернет, с цел да поръчват съоръжение и даже да правят онлайн съвещания по време на интервенции на фронта. И тях ли ще изключи? "

И в случай че Starlink в действителност падне, украинците ще се оправят, сподели Прометей с иронична усмивка: " Имаме нашите принадлежности, с цел да изправим нещата. "
 Австралия праща дронове на Украйна
Австралия праща дронове на Украйна

Безпилотните самолети няма да са бойни, а единствено за разузнаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР