Докато част от столичните ученици прекарват ваканцията при баби и

...
Докато част от столичните ученици прекарват ваканцията при баби и
Коментари Харесай

Има и такава ваканция – „Зима в музея” за деца между 6 и 12 г.


Докато част от столичните възпитаници прекарват ваканцията при баби и дядовци, други - на планина с шейни, има и такива, чиито родители са ги оставили в Регионалния исторически музей на София/старата Централна баня против Халите/, с цел да прекарат времето си не по-малко забавно, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По някакъв метод те са разбрали за програмата „ Зима в музея ” и съвсем целият ден деца на възраст сред 6 година и 12 година обикалят залите и със своите симпатични гидове гледат, слушат и рисуват, потопени в света на предишното и неговите загадки.

Станислава Митова е музеен възпитател в Регионалния исторически музей и дружно с колежката си Ваня Лазарова се занимават с детската активност. Програмата „ Зима в музея ” е основана от тях по атрактивен метод, с познавателна и просветителна цел. Всеки ден от зимната почивка от 2-ри до 6-ти февруари е отдаден на разнообразни области от историята - днешния е предназначен за археологията.

„ В момента се намираме в залата за моментни експозиции - изложбата сме нарекли „ Под знака на Меркурий ” и е отдадена на търговията ”, споделя Станислава Митова, наобиколена от група деца. По късно можем да създадем карта на римските търговски пътища. А в понеделник имаме посещаване в Столична библиотека, където ще четем приказки, а във вторник ще се разходим до Българска народна банка, където ще срещнем децата с нумизматиката. Програмата е доста разнообразна и всяко дете може да се включи в нашата самодейност, прикани тя.

Пламена е на 6 година и половина, към този момент си е скицирала част от презентацията, както и е приготвила рисунки на разнообразни старинни предмети от музея. Тя даже ни прочете какво си е записала - затрудни се малко, тъй като за първи път среща нови и непознати до в този момент термини. Заедно с Пламена се запознахме и с друго, десетгодишно дете. „ Играхме на археолози, разгледахме разкопки, огромно усещане ми направи лекцията за Хермес и Средновековието - рисувахме и си записахме най-важното ”, показа момичето.

Организаторите означиха, че съботно-неделните занимания са по-малко посетени поради почивните дни, само че чакат в понеделник да дойдат доста и прекомерно любознателни към историята деца, които въодушевено да се включат в богатата стратегия. Те са уверени, че тяхната просвета не се учи единствено от учебниците, а е най-добре децата от дребни да видят и усетят силата на артефактите, на скъпите предмети от материалната просвета на българите, с цел да обогатят освен знанията, само че и въображението си. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР