Докато България чака Кирил Петков и Бойко Борисов да се

...
Докато България чака Кирил Петков и Бойко Борисов да се
Коментари Харесай

Извънземни: Китай застроява Луната

Докато България чака Кирил Петков и Бойко Борисов да се надлъжат кой да пипне властта, Китай създава извънземни технологии, които да приложи при построяването на лунна база с потребление на наличната там почва, съобщи Синхуа.

Изследователска група, ръководена от професора от Научно-технологичния университет на Хуачжън Дин Леюн комбинира способи на 3D щемпел с обичайни китайски техники на зидария и строеж. Така от лунна почва ще се създават тухли със сглобки, които по-късно роботи ще съчленяват в постройки, както се прави при играта „ Лего “. Тази технология, счита разработчикът, прави допустимо построяването на релативно огромни лунни постройки по енергийно ефикасен и пестелив прийом.

Подобно извънземно строителство е изправено пред редица провокации. Тъй като Луната се намира в среда със свръхвисок вакуум и има огромни вариации в температурата в границите на 300 до 400 градуса по Целзий, обичайните способи за строителство мъчно могат да бъдат приложени и не може да се подсигурява непоклатимост на структурата.

Освен това честите лунни земетресения, мощната радиация от галактически лъчи, слънчевите ветрове, ударите на микрометеорити и комплицираната топография на лунната повърхнина трансформират строителството на място на лунната повърхнина в извънредно комплициран и интердисциплинарен суперпроект.

Дин означи, че материали като стомана, бетон и вода, нужни за строителство, мъчно могат да бъдат доставени от Земята, заради което веществата от лунната почва би трябвало да се употребяват колкото е допустимо по ефикасно за градеж на място.

Юй Дънюн, основен архитект на четвъртата фаза на китайската стратегия за проучване на Луната, съобщи, че една от задачите на тази стратегия е да се построи научноизследователска станция на южния полюс на спътника на Земята. Юй добави, че тази изследователска станция ще прави задълбочени проучвания в региона на лунната просвета и ще организира механически опити за потребление на лунните запаси на място.

„ Изграждането на инфраструктура на лунната повърхнина е належащо за дълготрайното проучване на Луната, само че е мъчно да се реализира в близко бъдеще “, сподели Юй. Той също по този начин добави, че проучването на извънземното строителство е към момента в начален етап и се нуждае от повече интердисциплинарен продан, полемики и съдействие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР