Докато автомобилните компании се надпреварват да предлагат суперскъпи модели на

...
Докато автомобилните компании се надпреварват да предлагат суперскъпи модели на
Коментари Харесай

Пълна лудница! Количката за голф, която струва повече от Porsche и Tesla

Докато автомобилните компании се надпреварват да оферират суперскъпи модели на богатите китайци, в един квартал на Хонконг най-актрактивното возило се оказва... количката за голф.

В тази част на света едно подобон четириколесно транспортно средство може да коства повече от Porsche или Tesla, написа Bloomberg.

По улиците на Дискавъри бей, ситуиран на към 30 минути от центъра на Хонконг, количките за голф са освен желано средство за превоз, само че и за инвестиция. Симпатичните и тромави бъгита доближават цени от над 2 милиона хонконгски $, което се равнява на над 250 хиляди щатски $.

Въпросът е за какво?

Основната причина се крие в регулациите. В тихия квартал, обитаем най-вече с банкери, юристи и самолетни водачи, придвижването на коли по улиците е неразрешено.

Транспортното министерство е отпуснало една-единствена опция за напредване, друго от пешеходното, и това са количките за голф. Дори и за тях обаче има ограничаване - лицензите за шофиране на сходно транспортно средство са към 500 на брой, а популацията на Дискавъри бей е към 20 000 души.

Така лимитираното предложение е трансформирало компактните бъгита в първокласна стока, за която доста хора са подготвени да се разделят със съществени суми. Самите колички се купуват за под 10 000 $ от Съединените щати, само че купувачите на процедура заплащат за лиценза, а не за самото возило.

За да се сдобиеш с подобен документ, би трябвало да си регистриран гражданин на Дискавъри бей, както и да си притежател на парцел в квартала.

Цените на жилищата също не са от най-ниските, което не е кой знае каква изненада, когато става въпрос за финансовата столица на Азия. Цените на средностатистическите жилища в този регион на мегаполиса се движат сред 1 и 10 милиона щатски $.

При цена от 250 000 $ лицензът за ръководство на голф количка може да доближи една четвърт от цената на парцела.

За съпоставяне, чисто нова Tesla Model S се продава за малко над 1 милион хонконгски $ (около 130 000 щатски), а суперавтомобилът Porsche 718 Boxster може да се откри за малко над 120 000 щатски $.

През последните няколко години управляващите в Хонконг започнаха серия от ограничения, които имаха за цел да " охладят " имотния пазар и да забавят растежа в цените на парцелите. С някои от тях бяха въведени и спомагателни налози върху преводите с недвижимости.

Това накара някои вложители да погледнат към голф количките като преференциална опция. Вместо да влагат спестяванията си в покупката на жилище, предприемчивите поданици на Дискавъри бей избират да купуват бъгита, които след това отдават чартърен против суми от порядъка на 1000 - 1200 $ на месец.

Не всички обаче споделят еуфорията към компактните возила, които по принцип са предопределени за придвижване по голф игрищата, а не по градските улици.

" Хората си мислят, че това ще продължава постоянно, а в действителност има доста съществени опасности ", казав имотният съветник Дейвид Джи, представен от Bloomberg. По думите му голф количките имат доста други възможности, в това число велосипедите и градския превоз, които в доста случаи могат да предложат повече улеснения.

Но все пак дребните четириколесни возила си остават една от визитните картички на Дискавъри бей. Можете да ги видите безусловно на всички места - куриерите разнасят колета с тях, бавачките водят децата на учебно заведение, а измежду постоянните пасажери се срещат даже и домашни любимци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР