Докато американските служители прекараха тази пролет в снабдяване на изчерпаните

...
Докато американските служители прекараха тази пролет в снабдяване на изчерпаните
Коментари Харесай

Сензация! Ген. Марк Мили се изсмял в лицето на Залужни при искането му за незабавна доставка на F-16

Докато американските чиновници прекараха тази пролет в доставяне на изчерпаните въоръжени сили на Украйна преди контранастъплението против укрепените съветски сили, Пентагонът позволи приключване на информация.

Копия на почти 50 строго класифицирани документа започнаха да се появяват онлайн, съдържащи подробна разследваща информация, обвързвана с провокации като военния спор в Украйна, иранската нуклеарна стратегия, китайските самолетоносачи и убийството на терористи от Ислямска страна, написа The Washington Post в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус ".

" Бяхме зашеметени и гневни “, сподели американски чиновник, който трябваше да отговори на десетки запитвания от разнообразни медии. Този чиновник и други събеседници на изданието, които се съгласиха да приказват за това приключване, пожелаха да не бъдат назовавани.

По това време нито Пентагонът, нито Белият дом, нито 18-те организации на разследващата общественост на Съединени американски щати са имали визия за степента на приключване на секретни материали. Министърът на защитата Лойд Остин неотложно сътвори работна група като част от незабавните старания на държавното управление за идентифициране и намаляване на вредите от приключването.

" Първата ни работа беше просто да разберем какво тъкмо има там и каква информация може да е била компрометирана ", означи един почитан чиновник. " Дори преди следствието да разпознава обвинените, те се опитваха да оценят и осмислят информацията допустимо най-бързо “.

Правителството неотложно изиска от огромните медии да им кажат какви приключвания възнамеряват да разгласяват и се зае да наблюдава разпространяването на съответни разследващи документи, изтекли онлайн от техните секретни системи. Междувременно правоприлагащите органи се опитваха да схванат кой е виновен за приключването.

Най-притеснителното е, че някои от изтеклите материали може да са загатнали или непосредствено да сочат към необятен набор от средства, посредством които американските разследващи организации получават информация, в това число сателитно наблюдаване, подслушване и човешки източници. Друго безпокойство беше, че приключването може да разкрие информация, споделена със Съединените щати от страните сътрудници, което евентуално заплашва връзките за шерване на разследваща информация.

" Те са били някъде онлайн. Точно къде и кой е имал достъп до тях в този миг, не знаем. Просто не знаем ", призна Остин на конференция при започване на април.

Оттогава изминаха осем месеца и обсегът на следствията от приключването става все по-ясен, както се вижда от изявленията с американски чиновници и разбор на стотици документи. Досега всичко е ясно: свръхсекретните оценки на разузнаването, оповестени вследствие на приключването на информация, към този момент демонстрират, че Украйна няма да може да реализира забележителен прогрес в своята контраатака, която коства доста милиарди долари и изисква десетки хиляди животи.

 

Тази ужасна прогноза на разузнаването контрастира внезапно с оптимистичните изказвания на Вашингтон за идната контраатака и нанесе обилни вреди на връзките на Украйна с нейния главен покровител, американското държавно управление.

Въздействието на приключването на информация беше изключително осезаемо в Киев, където следствията от публикуването на класифицирана информация бяха незабавни и демонстрираха сериозността на обстановката, когато националните секрети се озовават в платформа за игри, където постоянно се мотаят младежи.

Сред оповестените онлайн материали бяха непубликувани до момента оценки за загубите измежду украинските сили, информация за проблемите на Украйна с ремонта и поддръжката на развалени бронирани машини и дефицит на снаряди за противовъздушна защита, което направи украинските градове уязвими за офанзиви от съветски крилати ракети и дронове.

 

В други документи се споделя, че Украйна е изправена пред съществени компликации в опитите си да попълни силите си с личен състав, артилерия и съоръжение и че това евентуално ще докара единствено до " скромни териториални придобивки “, които надалеч не дават отговор на декларираните цели на Киев.

Длъжностни лица се обърнаха към сътрудници и съдружници с вярата да разсеят опасенията.

Остин беседва с украинския си сътрудник Олексий Резников (сменен от Рустем Умеров при започване на септември, бел. ред.), откакто тайните оценки започнаха да се появяват онлайн. Тогавашният ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили (в края на септември т.г. той бе заменен от военачалник Чарлз Браун, бел. ред.) се обади на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни, с цел да се извини.

Според почитан украински чиновник Залужни го е уверил, че приключването на информация ще бъде потребно за Украйна. " Как по този начин? " – изненадва се Мили. " Там не се споделя нищо, че имаме изтребители F-16, тъй че изпратете ни ги допустимо най-скоро “, дава отговор Залужни.

Според източника Мили се изсмял. Киев прекара месеци безрезултатно в лобиране пред администрацията на Байдън да разреши на европейските страни да трансферират тези американски бойни самолети на Украйна. Вероятно приключване на информация, показващо тежкото състояние на въоръжените сили на Украйна, бомбардирани от съветски ракети и артилерийски огън, може да помогне.

Но украинският президент не беше податлив да види приключването на строго секретна информация като мотив за смях. " Всичко, което по някакъв метод уведомява нашия зложелател авансово, несъмнено е минус за нас – възмути се президентът Володимир Зеленски след публикуването на документите – Не виждам никакви преимущества тук “.

Той сподели пред Washington Post през май, че крайният резултат от приключването на информация е по-добре осведомена Русия и по-малко уважавани Съединени щати. " Това не е от изгода за репутацията на Белия дом и имам вяра, че не е от изгода за репутацията на Съединените щати “, сподели Зеленски.

Опровержение на обществените изказвания на Вашингтон

В началото на 2023 година публичното въодушевление във Вашингтон във връзка с спора в Украйна като цяло беше оптимистично. Американските военни и съдружниците от НАТО образоваха хиляди украински бойци в Германия и се състезаваха между тях да изпратят на Киев нови танкове, други бронирани машини и оръжия на стойност десетки милиарди долари.

" Духът на украинците остава непреклонен. Ако не друго, той е по-силен от всеки път ", съобщи през февруари държавният секретар Антъни Блинкен.

Много диванни генерали предричаха огромни военни триумфи на Киев през идната година.

" Украйна ще освободи Крим до края на август ", съобщи през януари пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа. " Бъдещето не предвещава нищо положително за Кремъл “.

Но приключването на секретни документи на американското разузнаване, за което се твърди, че е ръководено от разследващия офицер от Националната въздушна армия на Масачузетс Джак Тейшейра, обърна тези розови оценки и сподели, че Съединените щати в действителност имат съществени опасения по отношение на вероятностите на Украйна.

Документите предизвестяват за " пагубна обстановка “, в която ще се окажат украинските войски, до момента в който се бият за източния град Бахмут. Друг отчет, направен от Съвместния щаб на защитата, отбелязва, че " Украйна изцяло ще загуби способността си да обезпечава противовъздушна защита със междинен обхват за отбрана на [фронтовите линии] до 23 май. Според някои оценки украинците ще устоят на още 2-3 талази на офанзиви “ от съветски ракети и дронове.

Други планирани документи означават, че " изнурителната акция на руснаците за изтощение на украинските сили в Донбас евентуално ще стигне до задънена улица “ и че резултатът ще бъде " продължителна война, която ще продължи и след 2023 година “.

" Изтичането на информация демонстрира, че обществените изказвания на държавното управление на Съединени американски щати във връзка с украинския спор са в най-хубавия случай единствено половината от историята “, споделя Майкъл Кофман, анализатор от Фондацията Карнеги за интернационален мир.

Тревожните оценки, разказани в детайли в изтеклите секретни документи, ускориха натиска върху администрацията от страна на Конгреса на Съединени американски щати, където дребна, само че възходяща група от републиканци в Камарата на представителите от ден на ден се съмнява дали десетките милиарди долари, които Съединените щати са посветили на Украйна, ще донесат най-малко някаква изгода или те просто се изплъзват сред пръстите в безсмислена война на безсилие?

Сега тази група републиканци се трансформира в задоволително авторитетен блок, който съумя да провали гласуването по настояването на президента Байдън за нов пакет от 106 милиарда $, който включваше помощ за Украйна. " Украинската машинация беше разкрита “, написа неотдавна в обществените медии конгресменът Марджъри Тейлър Грийн, акцентирайки неспособността на украинските въоръжени сили да реализират важен прогрес на бойното поле.

Изтичането на информация от Discord не разкрива умишлена машинация от страна на държавното управление на Съединени американски щати за прикриване на неприятни вести, а по-скоро ясно показва острите разлики в мненията сред анализаторите на американското разузнаване, които са събрали тези документи, и десетките високопоставени представители на Белия дом, Пентагона и Държавния департамент, които бяха прекомерно оптимистични по отношение на възможностите Украйна за триумф.

" Изтичането на информация в Discord разкри институционалното разделяне сред политиците, които постоянно са прекомерно оптимистични, и анализаторите, които от време на време са прекомерно песимистично настроени “, споделя Джереми Шапиро, анализатор по европейските въпроси в Европейския съвет за външни връзки.

В последна сметка обаче анализаторите от разузнаването бяха прави: макар новите оръжия, масите от военна техника и месеците на образование на украински бойци, за които бяха изхарчени десетки милиарди долари, Киев не съумя да си върне обилни елементи от изгубената територия и да отреже сухопътния кулоар на руснаците към Крим, което беше главната цел на контранастъплението на украинските въоръжени сили.

Отлагане на контранастъплението

За разлика от предходни приключвания на документи за националната сигурност, приключването на информация от Тейшейра беше неповторимо с това, че изложи на обществеността извънредно чувствителни разследващи данни единствено седмици откакто бяха споделени с висши военни чиновници.

Изтичането на информация, ръководено от военния анализатор Даниел Елсбърг през 1971 година, анализатора на американското разузнаване Челси Манинг през 2010 година и Едуард Сноудън през 2013 година, беше зашеметяващо в дълбочината на информацията, която съдържаха по отношение на войните във Виетнам и Ирак, и ясно демонстрираха дължината на пипалата на американската полицейска страна. Тези приключвания пуснаха хиляди документи, които разкриха степента на държавна машинация и секретност. По време на публикуването обаче множеството от тези секретни документи към този момент са били на доста години.

Въпреки че броят на документите, оповестени в платформата Discord, не беше доста огромен, те съдържаха оценки на военни анализатори, направени за военачалник Мили, които бяха единствено на месец или два и имаха огромна оперативна стойност.

Американски чиновници се пробваха да уверят украинците, че изгодата, която Русия ще може да извлече от публикуването на тази информация, ще бъде незначителна. " Беше осъществена доста работа с украинската страна, с цел да ги убедим, че [изтеклите документи] няма да повлияят на хода на контранастъплението “, споделя американски чиновник.

В някои случаи Съединените щати са подхванали дейности за справяне с уязвимостите, разкрити от приключването, съгласно някогашен почитан чиновник на Министерството на защитата. Например, откакто се появи информация за пропуски в системата за противовъздушна защита на Украйна, Съединените щати работиха със съюзническите страни, с цел да ги убедят да трансферират спомагателни качества за противоракетна защита на Киев.

" По времето, когато тази информация се появи онлайн, ние към този момент бяхме 110% ангажирани с разрешаването на този проблем “, посочи някогашен чиновник.

Въпреки всички уверения от американска страна, приключването на информация въпреки всичко изигра роля за отлагането на датата на началото на контранастъплението, което украинските управляващи трябваше да отсрочат преди този момент заради обстоятелството, че Киев чакаше нови доставки на западни оръжия, както съобщи Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна за европейската и евроатлантическата интеграция.

Според нея на украинските управляващи им е лишило " известно време, с цел да оценят обстановката “ заради " огромното приключване на данни “. " Не можете да поемете подобен голям риск [и да започнете контраатака], до момента в който не оцените всичко и не извършите всички нужни изводи “.

Изтеклите документи също накараха украинците да се усъмнят в способността на Вашингтон да пази значими секрети, а висши съветници на Зеленски показаха опасения през септември преди пътуването му до Вашингтон, с цел да обсъдят военните проекти с Байдън.

" Не споделяйте нищо с Байдън, което не бихте желали да видите на първа страница на Washington Post “, предизвести един консултант Зеленски по време на среща преди пътуването.

Според някогашен почитан чиновник на Пентагона, до момента в който приключването на информация е предизвикало видимо напрежение, то не е довело до спиране на връзките за шерване на разследваща информация. Той акцентира, че Москва е знаела съвсем всичко за обстановката на украинските въоръжени сили и държавно управление доста преди приключването на информация, зад което се твърди, че стои Тейшейра.

За необятната общност обаче доста неща в тези документи се оказаха огромна изненада. Изтичането хвърли Зеленски в нова светлина, демонстрирайки очевидното му предпочитание да окупира съветски гранични общности и да се снабди с ракети с огромен обхват, с цел да нанесе удари надълбоко в съветска територия – нещо, което украинската страна изрично отхвърли, тъй като би ядосало доста Вашингтон.

Изправени пред ужасяващите прогнози, съдържащи се в документите, оповестени в Discord, мнозина в и отвън държавното управление на Съединени американски щати или просто отхвърлиха оценките на разузнаването като неправилни, или споделиха, че оценките са остарели.

" Това, което Украйна беше преди месец, преди два месеца или преди три месеца, е доста друго от това, което е в този момент във връзка с способността й да вземем за пример да провежда контранастъпление и да се оправи с продължаващата съветска експанзия “, съобщи Блинкен през май, наблягайки, че Украйна ще реализира обилни териториални придобивки и " осезателен прогрес “.

Дори в края на август, на фона на възходящите признаци, че украинските войски няма да могат да пробият съветските линии, авторитетни военни анализатори във Вашингтон продължиха да упорстват, че украинските въоръжени сили към момента могат да реализират обилни облаги.

" Украинската атака надалеч не е завършила. Всъщност тя е в ранните си стадии ", писаха по това време пенсионираният военачалник от армията на Съединени американски щати Дейвид Х. Петреъс и Фредерик Каган, старши помощник в American Enterprise Institute.

В последна сметка беше належащо обществено самопризнание от главнокомандващия на украинските въоръжени сили, че военният спор е стигнал до задънена улица, с цел да може доста украински поддръжници във Вашингтон най-сетне да се съгласят, че изтеклите секретни документи в действителност са оракулски.

" Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ", съобщи Залужни пред Economist през ноември. " Както през Първата международна война, достигнахме равнище на софтуерно развиване, което ни слага в задънена улица “.

В момента украинските сили остават на десетки километри от град Мелитопол, основен железопътен и директен център, и е малко евентуално даже да стигнат до Токмак, който би трябвало да завладяват, с цел да пресечен дефинитивно сухопътния кулоар, водещ към Крим.

Защо оценките на разузнаването бяха подценени

Според американски чиновници е имало няколко аргументи, заради които висши държавни чиновници на Съединени американски щати са сложили под подозрение валидността на оценките на анализаторите от разузнаването.

Мнозина считат, че мрачните прогнози на анализаторите са разследване от склонността им да се концентрират върху това, което могат да преброят или видят от горната страна - т.е. броя на войските, разположението на позициите и броя на оръжията - и нежеланието да се вземат поради вземете поради такива значими нематериални фактори като волята за победа и " асиметричната съобразителност “.

Военни стратези от Европейското командване на Съединени американски щати бяха на мнение, че анализаторите от разузнаването доста са подценили силата на украинската войска при започване на спора и са траяли да надценяват успеваемостта на съветската войска на бойното поле. " Те грешаха изцяло първоначално “, съобщи почитан чиновник на администрацията, имайки поради прогнозата на разследващата общественост на Съединени американски щати, че Киев ще падне доста бързо.

Въпреки това голямото разстояние, от което американското разузнаване наблюдаваше спора, в последна сметка му разреши да планува по-точно проблемите, с които украинските въоръжени сили ще се сблъскат на бойното поле по време на контранастъплението. Междувременно източниците споделят, че " местата на първия ред “, дадени на американските военни плановици и тяхното близко другарство с сътрудниците им в Киев са довели до тяхната несъразмерна ангажираност в процеса, което от своя страна е довело до по-оптимистични прогнози.

" Естествено беше да сте оптимист за задачата, която ви беше предоставена да помогнете в планирането “, споделя източник от Пентагона.

Важно е да се означи, че американските публични лица бяха надълбоко уверени, че оповестението на песимистични прогнози по отношение на резултатите от военните интервенции ще навреди на напъните им да активизират поддръжка за Украйна както в американския Конгрес, по този начин и в интернационален проект.

" Това е основата на връзките в обединението ", изясни Шапиро. " Никой в никакъв случай няма да пристигна на среща на НАТО и да каже: " Ние несъмнено ще загубим тази война, само че се надяваме, че вие ​​ще се присъедините към нас ".

Представители на военновъздушните сили в понеделник оповестиха дисциплинарни дейности против 15 военнослужещи, откакто следствие на генералния контрольор откри, че офицерите в звеното на Тейшейра " не са подхванали подобаващи дейности, откакто са научили, че той събира разследваща информация “.

В отчета на генералния контрольор се показва, че Тейшейра един път е бил заловен да преглежда секретни разследващи данни и да написа нещо на лепяща записка. Той бил заловен в това и му било подредено да унищожи бележките, само че " никой не ревизира какво тъкмо написа на стикера и дали е погубен “.

Дисциплинарните дейности, упоменати нагоре, включват уволнението на командира на Тейшейра, полковник Шон Райли, окончателното премахване на няколко офицери от длъжностите им и пренасочването на разследващия отдел към нова задача.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР