Докарахме го дотам, че недоверието към нас расте както в

...
Докарахме го дотам, че недоверието към нас расте както в
Коментари Харесай

Бивш военен министър: Докарахме го дотам, че недоверието към нас расте и в ЕС, и в НАТО

" Докарахме го до такава степен, че недоверието към нас пораства както в границите на Европейски Съюз, по този начин и в границите на НАТО. Постоянно твърдим, че нямаме нещо, което имаме. Това е значимо посещаване, с цел да разберем, че не трябва да крием толкоз от сътрудниците, колкото крием от враговете ни ", съобщи някогашният министър на защитата Николай Свинаров пред " България от еър ".

Според него казусът е, че през годините бяхме поели ангажимент да имаме 2,6% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2015 година Ангажимент, стихотворец още през 2002 година Но още през 2005 година бюджетът за защита падна двойно. 

" Модернизацията на армията е скъпо наслаждение и България би трябвало да отделя повече от 2%, в случай че желае да направи нещо. Заводите във военно-промишления комплекс са натоварени и може да създават повече. Важно е политическото решение какво става по-късно. Посещението на благосклонност на комисаря значи: Ние знаем какво имате и би трябвало да решите какво ще вършиме с него ", сподели още Свинаров.

Бившият боен министър акцентира, че казусът не е боен, а политически. 

" Трябва да знаеш какви полезности отстояваш с дейностите, които предприемаш. Ако желаеме модерна войска, която може да извършва дилемите, би трябвало да отделяме сериозен % за вложения в избрани планове ", посочи Свинаров.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев на собствен ред уточни, че България продава оръжие от първия ден на войната в Украйна, а производството се усилва. 

" Въпросът е дали България може да продължи да продава оръжия посредством заделените 2 милиарда евро помощ от Европейски Съюз за Украйна. Основната задача е безвъзмездната помощ, която България ще окаже на Украйна. Вчера точката влезе незабавно в Министерски съвет, с цел да се върне още веднъж топката в Народното събрание и до момента в който няма парламент, България да не продължава със своята безплатна помощ към Украйна. Натискът към нас ще бъде и в двете направления ", изясни гостът на Bulgaria ON AIR.
По думите му има големи количества муниции във военните ни хранилища, а страната ни сега би трябвало да заделя към 1,7% от Брутният вътрешен продукт, само че съществени планове не се извършват.

" Между 10 и 12 пъти повече ракети и снаряди изстрелва Русия против Украйна, в сравнение с Украйна против Русия. Президентът сподели, че би трябвало да създадем всичко допустимо да не се разрасне този спор. По-скоро играе със страхове на елементарния българин, в сравнение с да има национална опасност ", счита Керемедчиев.

" Не са прецизирали дали става въпрос за териториални или интернационалните води. Русия не отхвърля, че случаят се дължи на нейната реакция. Тежък е казусът, само че не може да докара до усложняване. Опитите за провокация от страна на Русия няма по какъв начин да бъдат осъществени ", разяснява Свинаров.

" Такива произшествия се случват доста постоянно, изключително в Черно море. Там има и доста съветски шпионски самолети. Тонът въпреки всичко е сдържан и от Пентагона, и от страна на Руската федерация. Не може да приказваме за целеустремено нахлуване на съветски аероплан против американско бойно средство ", сподели Керемедчиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР