Доживяхме да видим и у нас церемония по връчване на

...
Доживяхме да видим и у нас церемония по връчване на
Коментари Харесай

„Лексикон” връчи награди за исторически роман

Доживяхме да забележим и у нас гала по връчване на награди при цялостна анонимност на участниците и с безспорна изненада даже за самото жури, както и за уредника на състезанието. А рискът да провежда сходен конкурс е поел притежателят на издателство „ Лексикон ” доктор Йордан Антов, който с потрепващи от неспокойствие и неспокойствие пръсти разпечатваше пликовете с имената на лауреатите на първото издание на Националния книжовен конкурс за ръкопис в жанра на историческия разказ. Церемонията се състоя на 7 март в зала „ Средец ” на Министерство на културата и и се водеше от артиста Руси Чанев. Събитието притегли над 150 фенове на родната белетристика.
 1_  2_
Този конкурс беше разгласен преди една година, а срокът за приемане на ръкописите изтече на 30 септември 2017 година Периодът за ситуиране на сюжетите беше задоволително необятен – от основаването на Българската страна до 10.11.1989 година В експозето си Йордан Антов оповести, че в надпреварата са се присъединили 23 ръкописа, 9 са отпаднали, защото текстовете не са отговаряли на условието за историческа романистика. Останалите ръкописи са предоставени на членовете на журито, като нито един от тях не е знаел създателите, нито какви са преценките на сътрудниците му. Всеки ръкопис е събирал точки – от 1 до 14, спечелилият би трябвало да събере 70 точки и да си тръгне с наградния фонд от 10 000 лева Но явно всеки член на журито е имам друга визия за качествено интерпретиран исторически сюжет. Така нито един от участниците не получи Голямата премия. Все отново съгласно регламента бяха дадени три поощрителни награди, всяка от които съставлява една трета от наградния фонд – 3 333, 33 лева Издателство „ Лексикон ” ще издаде и трите ръкописа, а техните заглавия и създатели са: Веселин Тамахкяров – „ Тайният другар на Каравелова ”; Лилия Старева – „ Разполовени ”; Елина Лакова – „ Феликс дьо Караман ”.

Инициативите на Йордан Антов бързо влизат в деяние: за една година са издадени 50 книги. Ето какво още оповести той: „ Идеята ми е освен да даваме път на нови създатели, само че и да промотираме българските писатели по света. Това ще става посредством работещата от през днешния ден платформа на издателството, в която всеки създател ще може да качи своята книга в електронен вид и тя да бъде налична в целия свят когато и да е. Срещу всяко четене на този интелектуален труд създателят ще получава възнаграждение. До 2021 година аз се надявам, че всяка българска книга, издадена след Освобождението, ще бъде в нашата платформа. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо да запазим българското, традициите, фолклора, историята ни в този мултикултурен свят. Това е повода „ Лексикон ” да работи единствено с български създатели. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР