Доходите от труд ще растат през тази и следващата година,

...
Доходите от труд ще растат през тази и следващата година,
Коментари Харесай

Интересна прогноза за доходите от труд за тази и следващата година

Доходите от труд ще порастват през тази и идната година, демонстрира есенната макроикономическа прогноза на Института за разбори и прогнози, оповестена от Министерство на финансите.

Прогнозата за номиналното повишаване на компенсацията на един нает през 2023 година е нараснала до 14.3%, което се дължи и на проверката в данните по Системата от национални сметки - СНС. Повишението на заплащането на труда ще остане високо и през 2024 година (11.2%), дружно с предстоящото ускорение на растежа на действителната продуктивност, както и по линия на повишаване на минималната работна заплата, в сходство с признатите нормативни промени за нейната актуализация, се споделя в прогнозата.

Разгледано общо за стопанската система, нарастването на компенсацията на един нает по предварителни данни бе 18.4%, а след тяхното инспектиране се намали до 14.2% през 2022 година Това от своя страна се отрази в по-съществено повишаване на индикатора през първото полугодие на 2023 година По-високите разноски за заплати в бюджетния бранш през 2023 година също се чака да допринесат за по-висок напредък на компенсацията на един нает.

Подобно на упованията от пролетната прогноза, повишаването на компенсацията на един нает в частния бранш ще се забави през втората половина на годината, заради ограничението на инфлационните процеси в страната и растежа на икономическата интензивност, с което номиналният напредък на индикатора се чака да доближи 14.3% приблизително за цялата година. Повишението на приходите от труд ще остане високо и през 2024 година (11.2%), паралелно с предстоящото ускорение на растежа на действителната продуктивност. По-висок принос се чака и по линия на повишаване на минималната работна заплата, в сходство с признатите нормативни промени за нейната актуализация.

В интервала 2025 и 2026 година номиналният напредък на компенсацията на един нает ще се забави по-съществено, надлежно до 8.1% и 7.3%, се споделя в документа.

Според специалистите в интервала 2024–2026 година се чака заемът за семействата да продължи да забавя растежа си в синхрон с упованията за закъснение на потреблението на семействата и на номиналния напредък на обезщетенията на наетите. Очакваното повишаване на лихвените проценти в следствие от усилване на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ и задържането им на по-високи равнища, също ще способства за закъснение на темповете на кредитиране на семействата. Растежът на вземанията им ще се забави от 9.6% през 2024 година до към 8.5% през 2025 година и 8% през 2026 година, съобщи " Pariteni.bg ".

Търсенето на заем от компаниите ще продължи леко да се забавя през идната година, в синхрон с предстоящата динамичност на частните вложения. Общо растежът на вземанията от компании ще бъде към 7% в края на 2024 година В интервала 2025–2026 година годишното повишаване на вземанията от компании се чака да стартира да се форсира в подтекста на по-засилено асимилиране на средствата по НПВУ.

Очакванията са растежът на общо вземанията от предприятия в края на 2025 година да бъде 7.3%., а в края на 2026 година – 7.8%. Общо растежът на вземанията от частния бранш ще се забави от 8.1% през 2024 година до 7.9% в края на прогнозния небосвод. Привлечените депозити в банковата система ще продължат да нарастват с релативно високи темпове през целия планиран небосвод. Очакванията са в края на 2023 година паричното предложение да забави годишното си повишаване до 9.8%. В интервала 2024–2026 година чакаме забавянето му да продължи, като в края на 2026 година годишният му напредък ще бъде към 8.9%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР